Dolar 32,5646
%0.16
Euro 34,9057
%0.7
Altın 2.439,790
%0.29
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Pakdemirli'den TV35’e önemli açıklamalar!

Bakan Pakdemirli'den TV35’e önemli açıklamalar!

TV 35 Ana Haber Bülteni’ne Mutlu Kopuz'a konuk olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Covid 19 pandemisi nedeniyle gıda ve tarım alanında aldıkları önlemleri sıraladı.

  • Ege Postası
  • 08.04.2020 - 19:40

EGEPOSTASI-Vatandaşların rahat olmasını, gıda stoğu yapılmasına gerek olmadığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, vatandaşların rahat olmasını istedi. Bakan Pakdemirli, “Biz bu musibetten kurtulacağız. Hükümet de vatandaşımızın yanındadır. Vatandaşımız merak etmesin. Gereken neyse yapılacak. Ne  tedbir alınması gerekiyorsa zamanla alınır. Kimsenin endişesi olmasın. Evimizde kalalım. Gıdayla ilgili endişenim olmasın. Stok yapmaya hiç gerek yok. Ülkemizde her şey yolunda. Hükümetimiz her konuda gerekli önlem ve tedbirleri alıyor. İnşallah güzel yarınlar bizleri bekliyor. Evimizde kalalım. Gıdayla ilgili endişenim olmasın. Stok yapmaya hiç gerek yok. Ülkemizde her şey yolunda. Hükümetimiz her konuda gerekli önlem ve tedbirleri alıyor. İnşallah güzel yarınlar bizleri bekliyor” dedi.

ÜRETİCİLERİMİZ TARLALARINA GİTSİN

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üreticilerin de rahat olmasını ve üretimlerini sürdürmesi gerektiğini kaydederek, “Hiçbir üreticimiz merak etmesin. Üretimlerine devam etsin. Tarlalarına gitsinler. Yaştan bağımsız -20’den aşağı 65’ten yukarıdan bahsetmiyorum- söylüyorum. Hiçbir ürünleri yerde kalmaz. Gerekirse biz müdahale edeceğiz. Şu an dünyadaki en değerli şey gıda. O yüzden üreticimiz, çiftçimiz daha motivasyonlu şekilde üretimlerine devam etsinler” çağrısında bulundu.

YENİ MEZUN VE SIFIR ELEMAN ALMAK İSTİYORUZ

Bakanlığa alınacak yeni personel alımıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, “2 bin 153 kardeşimizi iş sahibi yaparken mevcut iş sahibi olmuş ama işinden memnun olmayan arkadaşlarımızdan ziyade, sıfır eleman alalım istedik. Yeni bir eve yeni bir aş olsun diye. Diğer arkadaşlarımızla alakalı da imkanlar doğdukça onları da değerlendirecek bir yol buluruz. Ama biz bu 2bin 153 arkadaşımızın hepsini yeni mezun ve sıfır eleman olarak almak istiyoruz” şeklinde bilgi verdi.  

AÇIKLAMANIN SATIR BAŞLARI:

HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK

Öncelikle gerçekten bu pandemiyle mücadelede iki önemli eksen var. biri sağlkrı, biri gıda. Eğitimi de sayabiliriz. Ama eğitimi erteleme imkanımız var. eğitimi erteleyebilirsiniz ama sağlık ve gıdayı erteleyemezsiniz. Türkiye bu konuda şükürler olsun birçok Batılı ülkede izolasyon kararlarını çok daha hızlı ve cesaretle aldı. İngiltere, ABD sosyal kaynaşma yöntemiyle yeneceğiz dediler ama öyle olmadığını anladılar. İngiltere başbakanının bile sağlıkla ilgili problem var. Türkiye özellikle Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanımız tüm tedbirleri zamanında hatta daha da önce aldı. Bununla beraber de salgının çok hızlı ilerlemesini engellemiş olduk. Bunun akabinde gıdaya girelim. Biz de kendimizle ilgili hazırlıklar yaptık.

NE TEDBİR GEREKİYORSA ALINIR

Salgınla beraber dünyada ister istemez bir ekonomik faturanın çıkacağı ortada. Turizm, istihdam, lojistik, sağlık sektöründe her tarafta tüm ülkelere çıkacak olan bir fatura var. istihdam olumsuz yönde etkilenecek. Tüm ülkeler tedbir alma yoluna gitti. Ülkemizde ilk vakaların görülmesiyle beraber Cumhurbaşkanımzı ve Maliye Bakanımız bu tedbirleri açıkladılar. Yüz milyar ve üzerine peyder peyder tüm çalışmalar da yapılıyor. Hükümet bu işin üzerinde m? Elbette zaman zaman problemler yaşayacağız. Kimsenin beklemediği anda dünya ülkeleri böyle bir krize yakalandı. Eski düzen olmayacak ama ona en yakın düzeni sağlayacak şekilde hükümetin sağlaması ve güven vermesidir önemli olan. Gönül ister ki çok uzun sürmesin. Minimal etki olacağından emin olabilirsiniz. Türk halkı çok hızlı adapte olabiliyoruz. Batılı ülkelerde tekrar eski hallerine gelme zamanı bizim insanımıza göre çok daha zor olacak. Biz bu musibetten kurtulacağız. Hükümet de vatandaşımızın yanındadır. Vatandaşımız merak etmesin. Gereken neyse yapılacak. Ne  tedbir alınması gerekiyorsa zamanla alınır. Kimsenin endişesi olmasın. Çalışkan bir milletiz. Biraz da dinlenerek, kitap okuyarak, kendimizi geliştirerek geçirebiliriz diye düşünebiliriz

HASAT DÖNEMİNE GİRİYORUZ VE…

Türkiye Avrupa’da birinci, dünyada da ilk ona giren tarımsal üretimiyle. Sanayileşmiş gıdada da dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi. Türkiye’de raflar boşaldı mı: bazı ürünlerde bazı eksiklikler oldu. Çok hızlı adapte olmasıyla günlük 200 kamyonluk operasyon yapan perakende sektörümüz 800 kamyona çıktı. Market raflarımız dolu kaldı. Zincirleme hazırdı tüm sektörler. Biz hepsiyle çok önceden Şubat ayında toplantıların hepsini yaptık. Pandemi beklentimiz var. dünyada da artacak. Ülkede de vakalar çıkabilir dedik. Birçok üründe hasat dönemi, birçok üründe de ekim dönemine giriyoruz. Hububat alanında da iki ay içerisinde hasata giriyoruz. Artık  bugün itibariyle biz hiçbir problem yaşamayan ülkelerin en başında geleceğiz. İki ay içinde hasat olacak. TMO’NUN da yeterli stoğu var. Kısa vadede sorunumuz yok. Çiftçimizin tarlaya ulaşımı, ileriye yönelik üretimiyle ilgili durumları çalışıyoruz. Gerek ziraat bankasının ertelemesi kredileri olsun ekstra neler yapabilirizi düşünüyor ve hemen de devreye alıyoruz.

ANA ODAĞIMIZ ÜRETİM OLMALI

Soğuk bölgelerde 21 bölgede ekstra ekimler yapılması için hemen çalışma başlattık. Tohumun yüzde 75’ini bedelsiz verdik. Üretimi arttırma yönünde çabalarımızı devam ettiriyoruz. Ana odağımız üretim olmalı. Türkiye’nin bir üretimi var, güçlü bir üretimi var. Bazı kalemlerde az da olsa ithalatımız, çokça ihracatımız var. bazen ihracatın bazen ithalatın kısıtlanması gerekebilir. Ürün ürün stok stok takip ederek bu sorunların üzerinden gelmeniz gerekiyor. Mesela Rusya hububat ihracatını kesiyorum dedi, Çin benzer şeyleri söyledi. Bunların hepsi dünyada tarım ürünlerinin artışına sebebiyet veriyor. Biz burada önce can, sonra canan mantığıyla önce kendi ihtiyacımızı görecek şekilde, kalan ürünleri de ihraç şeklinde plan yapıyoruz. Talep daralması yaşanan pazarlarda yeni pazara bakıyoruz. Bir milyar dolar ihracat yapıyoruz balıkta mesela. Balıkçılarımızın şimdi yeni pazarlar bulmasını ve iç stokta balığın tüketilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Gıda stoğunda eksiğimiz yok fazlamız var. Fazla olan ürünlerimiz için yeni pazarlar alıyoruz. Tırla giden ürünleri uçakla gönderebilmenin araştırması içindeyiz. Etimizle, sütümüzle, hububatımızda hiçbir üründe problemimiz yok. Dünyada da sıkıntı yok. Ülkeler içine dönük ihracatını kapatmaya başladığı için bazı ürünlerde beklenti olabilir. Bu nedenle tedbir alıyoruz. Tek tük bazı ürünlerde bazı sorunlar yaşayabiliriz ama kısa vadede önemli bir üründe önemli bir sorun yaşayacağımızı öngörmüyoruz.

ÜRETİCİMİZİ KORUYACAĞIZ

İki eksen var. Üreticimizi koruyacağız. Ama tüketicimizi de kollayacağız. Üretici için sürdürülebilir ve kar edebileceği bir fiyat. Tüketici için de tüketilebilir bir fiyatı benimsiyoruz. Maliyetleri takip ederek gerektiğinde de devlet adına da stoklanarak, mesela Et ve Süt kurumunda stoğumuz var, bunların hepsi piyasayı regüle etmek. Üreticiye destek olmak ve tüketicinin de yanında yer alarak onları rahatlatmak amacıyla yapıyoruz. Bunların hepsini kullanıyoruz. Şu an bakanlığımızda elliden fazla üründe takip yapılıyor, anlık ve günlük takiplerle, sorun gördüğümüz alanlarla yoğunlaşıyoruz. Mesela limon ihracatını ön izine bağladık. İhracatına müsaade edersek limon fiyatı çok artacak diye. Ama diğer ürünlerde de ihraç için yeni yeni pazarlar arıyoruz. Bugün itibariyle hiçbir gıda ürünüyle ilgili önemli bir sıkıntımız yok, olmayacak da.

ÜRETİCİLERİMİZ MERAK ETMESİN, TARLALARINA GİTSİN

Hiçbir üreticimiz merak etmesin. Üretimlerine devam etsin. Tarlalarına gitsinler. Yaştan bağımsız -20’den aşağı 65’ten yukarıdan bahsetmiyorum- söylüyorum. Hiçbir ürünleri yerde kalmaz. Gerekirse biz müdahale edeceğiz. Şu an dünyadaki en değerli şey gıda. O yüzden üreticimiz, çiftçimiz daha motivasyonlu şekilde üretimlerine devam etsinler.

UZMAN ELLER PROJEMİZ VAR

İzmir tarımda ege bölgesinde birinci. Tüm Türkiye’de de yüzde 5 katkısı var. Bakırçay ve Küçük Menderes Ovası’nda bereketiyle önde olan yerler. İzmir hem sanayileşmiş hem de tarım kentidir. İhracatıyla tarımsal ürün ihracatıyla da Ege’de ve Türkiye’de bir numaradır. İzmir’e yeni destekler konusunda da yeni şeyler koyuyoruz. Onlarca şeyden bahsedebilirim ama. Uzman eller projemiz var. Yüz bin liraya kadar hibe veriyoruz. Yeter ki gençlerimiz tarıma girsinler. Bu kendilerine iş açmaları, tarımda iş yapmaları için de bir fırsat. Ben de hala Küçük Menderes’te tarımsal faaliyetine devam etmekte olan bir çiftçiyim.

SIFIR ELEMAN ALIMI YAPACAĞIZ ÇÜNKÜ…

2 bin 153 kardeşimizi iş sahibi yaparken mevcut iş sahibi olmuş ama işinden memnun olmayan arkadaşlarımızdan ziyade, sıfır eleman alalım istedik. Yeni bir eve yeni bir aş olsun diye. Diğer arkadaşlarımızla alakalı da imkanlar doğdukça onları da değerlendirecek bir yol buluruz. Ama biz bu 2bin 153 arkadaşımızın hepsini yeni mezun ve sıfır eleman olarak almak istiyoruz.

YEDEKLERİN BİR KISMINA SIRA GELEBİLİR

Yedeklerin bir kısmına sıra gelebilir, bir kısmına sıra gelmeyebilir. Bizim internet sitemizi takip etsinler. Biz oradan gerekli açıklamaları yaparız. Biz şimdiden hayırlı olsun diliyoruz.

STOK YAPMAYA HİÇ GEREK YOK, EVDE KALIN

Bütün İzmirlilere hemşerilerime evde kalmaları çağrısını yineliyorum. Vaka sayısı İzmir’de biraz fazla. Evimizde kalalım. Gıdayla ilgili endişenim olmasın. Stok yapmaya hiç gerek yok. Ülkemizde her şey yolunda. Hükümetimiz her konuda gerekli önlem ve tedbirleri alıyor. İnşallah güzel yarınlar bizleri bekliyor. En yakın zamanda hemşerilerimle birlikte olmak üzere hepinize iyi akşamlar diliyorum.                                                                                                  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.