Dolar 32,4906
%0.13
Euro 34,7509
%0.09
Altın 2.489,880
%1.12
Bist-100 9.521,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Özlü: Ayşe sadece ip atlamasın

Bakan Özlü: Ayşe sadece ip atlamasın

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin bütün sorunlarını kısa ve uzun vadede çözecek güçte olduğunu, bilim ve teknolojiyi ana gündem maddesi olarak gördüklerini belirterek, "Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın." dedi. Bakan, öğrencinin işsizlik yakınmaları üzerine de açıklama yaptı, yazılıma, bilişime, teknolojiye yatırım yapmanın önemine işaret etti. Öğrenci işsizlikten yakındı, Bakan Özlü yanıt verdi

  • Ege Postası
  • 12.10.2017 - 12:49

Bakan Özlü, İzmir'de, Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, bir şehri büyük yapan unsurların katma değer ve hizmet olduğunu söyledi.İzmir'in Anadolu'nun Batı'ya açılan kapısı olduğunu dile getiren Özlü, 2002 yılında 2 bin 973 olan kentteki ihracatçı sayısının bugün 5 bine yaklaştığını anlattı.

DOKUZ Eylül Üniversitesi'nin 2017 - 2018 akademik yılı, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla açıldı. Açılışta öğrenciler adına konuşan Şeyme Yücel'in işsizlik vurgusuna, kürsüden yanıt veren Faruk Özlü, "Üreticinin sanayicinin aradığı profildeki mühendis ve teknisyen ile üniversitelerden mezun olan çalışanlarımız arasında birbirini karşılamama sorunu var. Cıvata ve somun birbirine uymuyor. Bakın bunu örtüştürebilirsek işsizlik sayısında önemli azalma olacak. İhtiyaç duyulan insan yetiştirmede planlamada bir sıkıntımız var. Neye ihtiyacımız var, biz ne yetiştiriyoru? Bunu birbiri ile örtüştürürsek işsizlikte önemli azalma olacağını düşünüyorum" dedi.

Sabancı Kültür Merkezi'nde yapılan 9 Eylül Üniversitesi'nin 2017 - 2018 eğitim yılının açılış töreni Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla yapıldı. Üniversiteyi tanıtan filmin gösteriminin ardından konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Erdal Çelik, görevi bir ay önce aldığına vurgu yaptı. Çelik, "Yaklaşık bir ay önce, öğretim üyesi olmaktan gurur duyduğum üniversitemize Rektör Vekili olarak atandım. Yaklaşık 80 bin öğrencisi, 7 bin akademik ve idari personeli, muazzam yerleşkeleri ve milyonlarca liralık bütçesi bir kurumdan bahsediyorum. Vizyon sahibi, soğukkanlı bir bilim insanı için bile muazzam bir hadise. Üstelik 35'inci yaşını kutlayan kurumun çizgisini de zerre kadar aşağı düşürme lüksünüz yok. Tabi ki hoca olmak ayrı bir şey, yöneticilik yapmak ise bambaşka. Bu süreçte üniversite adına zarar verecek yorum ve davranışlardan; moral bozucu yaklaşımlardan, negatif insanlardan da özellikle uzak durdum. Buna rağmen 'gözünüz korktu mu" diye sorsanız, 'tereddüt dahi etmedim' derim. Çünkü amacınız hizmet üretip, katkı sağlamaksa makamlar sizin için amaç değil araç olur. Ne yapacağını bilen çiftçi topraktan korkmaz. Onun için önemli olan mahsulün bereketli olmasıdır" dedi. Çelik, "Erdal Hoca olarak yönetim anlayışım, ülkeme, insanlığa ve evrensel bilime hizmet etmek; bunu yaparken ötekileştirmeden, farklılıkları zenginlik olarak gören temeller üzerine kurulu. Amacım, huzurlu bir çalışma ortamında üniversitemizi üst sıralara çıkarmak" diyerek sözlerini tamamladı. 

ÖĞRENCİLER ADINA İŞSİZLİK SORUNUNU ANLATI 

Törende öğrenciler adına kürsüye çıkan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Şeyma Yücel de, "9 Eylül Üniversitesi değerler kültürü olan bir üniversitedir. Özgür bir akademik ortamda akademik özgürlüğün savunulduğu çoğulcu değerlere sahip çıkılarak düşünce özgürlüğünü sonuna kadar hissettiğimiz üniversitelerin başında gelir. Biz, öğrenciler okulumuzun verdiği eğitimi diğer üniversitelere göre zor olarak değerlendiririz. Üniversitemizin marka değerlerini ve uluslararası saygınlığının farkındayız. Ancak bizim önümüzde büyük problem var. İşsizlik hepimizin ortak kaygısına değinmeden geçemeyecektim. Bizlerin bu kaygı içerisinde olması çok acı. Üniversiteli işsiz sayısı 151 bindir. Mezun olan her 5 arkadaşımdan biri işsizdir. Eğitimlerini hiçe sayıp farklı alanlarda karın tokluğuna arkadaşlarımız çalışmaktadırlar. Üniversitelere girişlerde yeni kontenjanlar sağlanması bizleri teselli etmiyor. Bizlere uzmanlaştığımız alanlarda fırsatlar verilmesini istiyoruz" dedi.

Törende konuşan Bakan Özlü, İzmir'in toplam sanayi üretiminin yüzde 10'unu karşıladığına işaret ederek, "Nasıl bir fırsatla karşıya olduğumuzu görelim istiyorum. İzmir, bünyesinde barındırdığı 13 organize sanayi bölgesi, 4 teknoloji geliştirme bölgesi ve 2 serbest bölge ile yatırımcılara ideal bir yatırım olanağı sunuyor. Ama aynı zamanda bu potansiyel, sadece yatırımcılar için değil üniversitelerimiz için de ciddi bir uygulama fırsatı taşıyor." diye konuştu.

DEÜ'nün İzmir'in potansiyelini, hem kendisi hem öğretim üyeleri hem de öğrenciler için fırsata çevirmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Özlü, "Rehavet içinde üniversite istemiyoruz. Üniversiteleri toplumun ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayan birimler olarak görmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bilimi kampüsün dışına taşımanın önemine dikkati çeken Bakan Özlü, şöyle devam etti:

"Üniversitelerimizin kağıt üstünde değil uygulanabilir bilim üretmelerini bekliyoruz. Çünkü iyi bir akla sahip olmak yeterli değil, önemli olan aklı iyi kullanmaktır. Sanayi 4.0 bize, bu aklı iyi kullanmamız gerektiğini söylüyor. Dünya, yepyeni bir yöne doğru hızla ilerliyor. Bu ilerlemenin odağında bilim ve teknoloji var. Bizler, Türkiye olarak, bu değişimin ve ilerlemenin gerisinde kalamayız. Her anlamda önde olmak zorundayız. Bu kritik eşiği atlamak durumundayız. Sanayi 4.0, emin olunuz, 80 milyon vatandaşımızın kaderi üzerinde doğrudan etkili olacaktır. "

İŞSİZLİK SORUNU

Üniversite öğrencilerinin "işsizlik" konusunu dile getirdiğini kaydeden Bakan Özlü, "Türkiye'de işsizlik sorunu var. Fakat ne kadar iş bulursak kaç kişiye iş bulursak daha fazla oranda işgücüne katılım oluyor. Dolayısıyla genç nüfusun iş bulması, iş kurması konusunda büyük gayret sarf etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Özlü, gençlerin işsizlik konusundaki tereddütlerini doğal karşıladığını belirterek, "Gençlerimizin de şunu bilmesini istiyorum, eleman alırken, iyi personel, iyi insan, kaliteli işgücü bulmak da zor.  Nitelikli özellikleri olan gençlerimiz konusunda sıkıntımız var." dedi.

Orta ve lise öğretiminde gençlerin daha iyi yetişmesi için çalışma yaptıklarını anlatan Özlü, organize sanayi bölgelerinde teknik kolejler açmayı hedeflediklerini kaydetti.

Özlü, sanayicinin istediği ve üniversiteden yetişen işgücünün birbirini karşılaması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de mesleki eğitim gören öğrenci sayısı 1,7 milyon, Almanya'da 7,8 milyon. Türkiye'de işsizlik yüzde 11, Almanya'da yüzde 6. İhtiyaç duyulan yeteneklere haiz insan yetiştirme, programlama, planlamada sıkıntımız var. Neye ihtiyacımız var, ne yetiştiriyoruz konusunda örtüşebilirsek işsizlikte ciddi azalma olacağına inanıyorum."

AYŞE SADECE İP ATLAMASIN

Dünyanın en değerli şirketlerinin yüzde 80'inin teknoloji şirketi olduğuna değinen Bakan Özlü, yazılıma, bilişime, teknolojiye yatırım yapmanın önemine işaret etti.

Bakan Özlü, gençleri ve çocukları dijital değişime uygun, katma değeri yüksek becerilerle donatmak gerektiğini ifade ederek, "Çocuklarımıza bilimi sevdirmek zorundayız. Okuma fişlerinde ezberlediğimiz şekilde, bundan sonra Ali sadece top oynamasın, Ayşe sadece ip atlamasın. Ali robot yapsın, Ayşe kodlama yapsın."  dedi.

Sürekli değişen gündem karşısında, bilimi ihmal etmediklerini ve etmeyeceklerini dile getiren Özlü, şöyle konuştu:

"Türkiye bütün sorunlarını hem kısa vadede, hem uzun vadede çözecek güçtedir. Ülkemiz, her an sınanarak, her an imtihanlardan geçerek bugünlere geldi. Her sınavdan, daha da güçlenerek, daha da birleşerek, başarıyla çıktık. Güncel hadiseler ne kadar yoğunlaşsa da bilim ve teknoloji, ana gündem maddelerimiz arasında her zaman yer aldı. Türkiye çok daha zor günlerden geçti. Kimliğimizi, bağımsızlığımızı hep koruduk, her sınavdan başarıyla çıktık."

DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, bilimsel çalışmalarla Türkiye'de hizmet üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Öğrenciler adına konuşma yapan tarih bölümü öğrencisi Şeyma Yücel ise saygın bir üniversitede eğitim almanın onurunu yaşadığını söyledi.

Konuşmaların ardından Rektör Vekili Çelik, Bakan Özlü'ye öğrenciler tarafından seramikten yapılan tablo hediye etti.

Program, DEÜ Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisi ve dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesiyle son buldu. (AA-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.