Dolar 32,5692
%0.09
Euro 34,9345
%0.3
Altın 2.427,110
%0.16
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Eker Manavgat'ta parmesan peyniri tesisini inceledi

Bakan Eker Manavgat'ta parmesan peyniri tesisini inceledi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesindeki Rani Çiftliği'nde, dünyada sadece İtalya ve Türkiye'de yapılan parmesan peynirinin üretim aşamalarını inceledi. Turizmci Yılmaz...

  • Ege Postası
  • 06.07.2013 - 16:18
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesindeki Rani Çiftliği'nde, dünyada sadece İtalya ve Türkiye'de yapılan parmesan peynirinin üretim aşamalarını inceledi. Turizmci Yılmaz Sezer, 180 dönüm alana kurulu çiftlik hakkında Eker'e bilgi verdi. Golf arabasıyla da gezdirerek parmesan peyniri yapımı, kesimi, muhafazası, manda üretimi, koyun, keçi ve süt sığırcılığı yetiştirme bölümlerini gösterdi.

Çiftliklerinde 2 bin 700 küçükbaş ve küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Sezer, ayrıca 170 manda yetiştirdiklerini söyledi. Türkiye'de bir ilke imza atarak mandalarda da otomatik sağıma başladıklarını, büyükbaşta holştayn, angus ve montafon, küçükbaşta ise saanen ve Halep keçileriyle sakız, dağlıç ve merinos koyunları yetiştirdiklerini anlattı. Yılmaz Sezer, "Dünyada parmesan peyniri, sadece İtalya'da ve Türkiye'de burada üretiliyor. Çiftliğimizde kendi hayvanlarımızın sütünden elde ettiğimiz ve ülkemizin ithal ettiği 20'ye yakın Hollanda menşeli peynirle yine dünyaca ünlü İtalyan menşeli parmesan peynirini üretmekteyiz. Sütümüzün kalitesi, bu peynirin üretimini sağlayacak şekilde çıktı. Zira bütün hayvanlarımızı özel hazırlanmış 17 çeşit doğal yemle besliyoruz. Parmesan peyniri bir yılda olgunlaşır ve ömrü 10 yıldır. Şu anda bu peynirlerin ithalatının yüzde 50'sini durdurmuş bulunmaktayız. Yıllık kapasitemiz bin ton, bu da Türkiye'nin tüm ihtiyacını karşılamaktadır." dedi. Sezer ayrıca çiftliklerinde 10 yıldır 25 çeşit organik meyve ve sebze yetiştirdiklerini de söyledi.

Bakan Eker ise dünya standartlarında üretim yapan Rani Çiftliği'ni Türkiye'ye kazandırdığı için Sezer'e teşekkür etti. Parmesan peynirinin dünyada sadece İtalya ve Türkiye'de yapılmasının gurur verici olduğunu, bu tür çiftliklerin artması gerektiğini belirterek, "Dünyanın önde gelen peynirlerinin ülkemizde üretilmesi çok güzel. Bu iş sadece para yapılmak için yapılmaz. Bu iş, bir gayeye kendini adamadır. Ayrıca insanların gönlüne ve kalbine gireceksin, gönülleri fethedeceksin." şeklinde konuştu.

Bakan Mehdi Eker, küçükbaş hayvanları incelerken Osman isimli bakıcıyla ayaküstü sohbet ederek, "Sen ne mübarek adamsın, Keçi besleyen, koyun besleyen ve insanlara hizmet eden adam mübarektir." dedi. Eker, çiftlikte son olarak, Türkiye'de her türlü atığın kullanıldığı geri dönüşümden 500 KW gücünde elektrik enerjisi, organik gübre ve sıcak su elde edilen tesisi gezdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.