Dolar 32,5002
%0.28
Euro 34,5712
%0.22
Altın 2.477,290
%-0.24
Bist-100 9.552,00
%-1.32

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Arslan İzmir'deki yatırımları anlattı

Bakan Arslan İzmir'deki yatırımları anlattı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, temaslarda bulunmak, kentteki yatırımları yerinde incelemek için geldiği İzmir'de, Karslı dernek temsilcileriyle kahvaltıdan sonra Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'ne geçti. Bürokratlarından bilgi alan Bakan Arslan, basın toplantısı düzenledi. Bakan Arslan İzmir'deki yatırımları anlattı

  • Ege Postası
  • 17.02.2017 - 14:23

Basın toplantısında İzmir'in önemini vurgulayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan  Menemen- Çandarlı otoyol projesi için yapılan ihale ve alan firma hakkında bilgi verdi. Bakan  Ahmet Arslan şunları söyledi:

Bakan Arslan'dan İzmir'de bürokrasi çıkışı: 'Çürük halkalar var!'

"Önemli biri projenin kararını açıklamış olacağız. Menemen- Aliağa- Çandarlı ihalesini yaptık. 13 firmadan oluşan 6 grup teklif verdi. Bu tekliflerin içerisinde en kısa süreyi, 9 yıl 10 ay 11 günlük süreyle IC İçtaş, Astaldi ve ülkemizden Kalyon inşaattan oluşan oluşan üçlü grup aldı. 6 grubun da teklifleri incelendi geçerli bulundu. En kısa süreyi vermiş olan IC İçtaş, Astaldi ve ülkemizden Kalyon grubu için ihale kararını onayladı. Sözleşmeye davet ettik. Menemen'den Aliağa'ya Çandarlı Limanı'na gidecek. İhale kararını aldığımız 18 Mart'ta temelini atacağımız Çanakkale Köprüsü'nün de koridor tamamlayıcısı olacak. Menemen'den sonra 76 kilometre duruyordu, ağır sıkışıklık vardı. Önümüzdeki ay temelini atacağız 3 yılı içerisinde bitirip hizmete açacağız. Kolay erişimi sağlayacağız. Yatırım bedeli 1 milyar 437 milyon TL'dir. Yap işlet devret modeliyle gerçekleştirilecektir."

'KÖRFEZ GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN ÇED BİTTİ'

Körfez Geçiş Projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Ahmet Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'in kendi içerisindeki trafiği azaltmak, ulaştırmayı kolaylaştırmak için, herkesin takip ettiği Körfez Geçiş Köprürü içinde ÇED süreci nihayi aşamaya geldi. En geç Mart ayında alacağız. İmar planlarına geçiş içini onun da çalışmalarını yapıyoruz. Süreci bitiyor. Buradan çıkan malzeme körfez çıkışında ada yapmak üzere kullanılacak. O da imar planlarına işlenecek. Yap işlet devret için YPK kararını Mart ayında çıkartacağız. İhale süreci biter bitmez inşaat başlatıcak. Üzerinde raylı sistemi de içeren ulaşımı İzmir'de ring haline getiren proje. Bu ticaretin büyümesi açısından önemli." 

ALAÇATI HAVAALANI İHALESİ NİSAN'DA

Çeşme Alaçatı Havalimanı'nda da bütün süreçlerin tamamlandığını hatırlatan Bakan Arslan, projenin önceden onaylandığını, fizibilite çalışmasının bitmek üzere olduğunu, bu ay içerisinde onunda yap işlet devret modeliyle YPK'dan karar çıkıp en geç nisan ayında ihalesinin yapılacağını söyledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir - İstanbul otoyolu projesinde de, Bornova viyadüğü ile Belkahve Tüneli'nin açılacağını, 25 kilometrenin daha İzmirlilerin hayatını kolaylaştırmak için hizmete gireceğini ifade etti. 

ALİAĞA-ÇANDARLI-BERGAMA DEMİRYOLU
Aliağa-Çandarlı-Bergama Demiryolu bağlantısı hakkında da bilgi veren Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Bu projeyi aynı zamanda Çandarlı Limanı'na da bağlamış olacağız. Çandarlı-Bergama-Demiryolunu bağlamakla Bursa-İzmir arası demiryoluna da bağlamış olacak. İzmir’e gelen yük hareketini Çandarlı Limanı'na bağladığımız gibi Çandarlı Limanı'ndan Bandırma Limanı'na da bağlamış olacağız. İhale sürecini başlattık. 21 Mart’ta tekliflerini alıyoruz."

İZBAN SEFERLERİ 6 DAKİKAYA İNİYOR
İZBAN projesinin başarılı bir uygulama olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, İZBAN’ın Torbalı’dan Selçuk’a uzatılması ile ilgili inşaat ürecinin devam ettiğini ve 9 Eylül’de hattın diğer kısımının da tamamlanacağını söyledi. Bakan Arslan, Marmaray projesinden sürücüleriyle birlikte 10 setin de İZBAN'a devredileceğini ifade ederek, "Daha önemlisi İzmirlilerin yaşamını kolaylaştırmak için 10 dakikada bir çalıştırdığımız seferleri sabah ve akşam saatlerinde 6 dakikaya düşürecek çalışmayı yapıyoruz. Yani sefer sayımız günlük 264 olacak. Marmaray projesinin 10 setini de sürücüleri ile devrediyoruz. Nisan ayı içerisinde tren aralığını 6 dakikaya düşüreceğiz, sefer sayısını da 264’e çıkarmış olacağız. İzmir’in kuzeyi ile güneyi arasındaki erişimi daha seri hale getirmiş olacak" diye konuştu.

LİMAN ESNAFINA MÜJDE
Kemalpaşa OSB ve lojistik köyünün de ikmal ihalesini yaptıklarını ve 2 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirten Bakan Arslan, kurvaziyer gemilerinin Alsancak Limanı'na seferlerini iptal etmesi sonrası limandaki kiracıların yaşadıkları sıkıntıya da çözüm bulduklarını söyledi. Bakan Arslan, "İzmir Alsancak Limanı içerisinde yolcu salonu ile ilgili kiracılarımız var. Turizmdeki daralma kaynaklı sıkıntı yaşıyorlardı. 2016 içerisinde ücretleri yüzde 50 düşürmüştük. Onun da çözümünü getirdik. İlave olarak yüzde 20-40 arası indirim yaparak ortalama yüzde 70 indirim yapmış olduk" ifadelerine yer verdi.

ADNAN MENDERES HAVALİMANI
Kuzey Ege Çandarlı Limanı ihale süreçlerinde de son aşamaya geldiklerini söyleyen Bakan Arslan, "Bölgemiz açısında yat limanları önemli. Yeni Foça yat limanı ihale sürecini 2016 yılında bitirdik. 2 yıl içerisinde bitirerek turizmimize kazandıracağız. Adnan Menderes Havalimanımız büyüyor. Hem pistlerde yenileme yapıldı hem de iki terminal yenilendi. İzmir’in iç hat terminali ülkenin en büyük iç hatlar terminali. İç hatlardan 25 milyon yolcu hizmet aldı. Hangarların yenilenmesi ilave apron yapılması ve dört yeni taksi yolu yapılması ile ilgili ihaleyi sonuçlandırdık. Buzlanmaya karşı uçakları koruyan sistemi de kuruyoruz" bilgisini verdi.

VARLIK FONUNA AÇIKLIK GETİRDİ
Alsancak Limanı'nın varlık fonuna devredilmesi ile ilgili bir sorunun ardından varlık fonu hakkında bilgi veren Bakan Arslan, şunları söyledi: 
"Varlık fonunun özelleştirme olmadığı vurgulandı. Ben bir daha vurgulamış olayım. Bu varlıkların sahibi hazine. Şimdi sahibi varlık fonu olacak. Durum; atıl duran, bir fayda sağlamayan varlıkların fayda sağlanması ve fon marifetiyle bunlara gerekeli ödeneğin sağlanabilmesi adına devreye konulması. Varlık fonu üzerinden uygun şartlarda kredi bulunmasıdır".

İzmir ziyareti kapsamında AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Toplantı Salonu’nda basın açıklaması yaptı. Toplantıya AK Parti İzmir milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Kerem Ali Sürekli, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve çok sayıda partili katıldı.

Menemen Çandarlı otoyolunun ihalesinin yapıldığı müjdesini veren Bakan Arslan, İzmir’de Körfez Geçiş Projesinin hayatı kolaylaştıracağını söyleyerek, “Konak Tüneli için yola çıktığımızda ‘Ne gerek var israf’ diyorlardı. Tünel açıldı, şimdi milyonlarca İzmirli kullanıyor. ’Bunlar yetmez İzmirli için bir Körfez Geçiş Projesi şart’ dedik. ÇED süreci bitmek üzere. Ona da ’hayır ’ diyenler var. Hayır demiş olmak için hayır diyorlar. Hayır diyerek İzmirlinin hayatını kolaylaştıramazsınız. Körfez Geçiş Projesiyle İzmirlinin hayatı kolaylaşacak” dedi.

ÇİFT BAŞLILIK OLAMAMALI

Bakan Arslan burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"İki başlı sistemde, çok başlılıkta projelerin hızının azalması olmasaydı. Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım hedeflerine istediği hızla ilerleyebilseydi, daha kolay gerçekleştirirdik. Artık 2023 hedefi o da yetmiyor 2053 o da yetmiyor 2071 hedefleri var. Biz artık 50 yıl sonrasını hedefliyoruz. Hedeflerimizi büyük koyuyoruz. Vesayet odakları çok başlılıktan kaynaklanan engellemeler olmasaydı, Türkiye bulunduğu konumun 3- 4 misli ilerisinde olurdu. Hedeflerimize daha hızlı erişebilmek için diyoruz ki prangalardan kurtulmamız lazım. Nasıl kurtulacağız güven ve istikrar içerisinde yol alırsak kurtulacağız. Bunun için çok başlılıktan kurtulmamız lazım."

İZMİR TİCARET BORSASI TARIMDA ULAK'I KULLANACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) Akıllı Tarım ve Elektronik Ticaret Uygulamaları ile Tarımda Bilgi Toplumuna Geçiş Vizyonu ve Çalışmaları konulu toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Arslan, İzmir'in çeşitli ekonomik dinamiklerinin olduğunu, tarımdaki potansiyelinin ise aslında çok daha fazla olduğunu söyledi. Teknolojinin tarımda kullanılmasının önemine vurgu yapan Arslan, "Artık akıllı robotlar, nesnelerin interneti, bulut teknolojileri gibi alanların tarıma da entegre edilmesi ve Sanayi 4.0'a adım atmak oldukça önemli. Sektörde İTB, bunun farkında ve teknolojiyi bir çok noktada kullanıp Tarım 4.0'a kısa sürede geçecektir" dedi. 

"DESTEĞE HAZIRIZ"

'Akıllı Tarım' ve 'Hassas Tarım' gibi kavramların da kısa süre içerisinde hayata geçeceğini açıklayan Bakan Arslan, "Türk tarımının dış ticarette atılıma geçirecek teknolojik yatırımlara her zaman gereken desteği vermeye hazırız. Çünkü devir e-ticaret devri. Yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ı tarım sektöründe kullanmak istediğinizi söylediniz. Elbette, çok memnun kalırız. ULAK baz istasyonları ile 4.5 G hızında iletişim hızı sağlayacağız. Ayrıca Bakanlığımızdan istediğiniz işbirliğini de yapacağız. Haberleşme şapkamızda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diye konuştu. 

"REKOLTE ÇALIŞMASINDA ULAK KULLANILACAK" 

Tarım 4.0'da akıllı cihazlar, robotlar, sensörler ve bilgisayarlar üzerinden üretim aşamalarının takip edileceğini ve bu teknolojinin yakalanmasının zorunlu olduğunu söyleyen İTB Genel Sekreteri Erçin Güdücü, 2000 yılından beri yüzde 3-4 hata payıyla uydu üzerinden rekolte tahmini yaptıklarını anlattı. Güdücü, şunları söyledi:

"Fırlatılan yeni Türk uydusundan uygun fiyatla yararlanıp üzüm, zeytin ve zeytinyağ gibi alanlarda rekolte belirleme çalışmalarımızda kullanmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Tarımda sürdürülebilirliğin göz ardı etmeden çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Güdücü, Tarım 4.0 ile hem işletme hem de devlet bazında ne tür teşviklerin verilebileceği yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bitkisel veya hayvansal üretimde GSM operatörleriyle işbirliği içinde olmak istediklerini belirten Güdücü, "Ayrıca, Bakanlığınız bünyesinde bir birimle çalışmak istiyoruz. ASELSAN'ın ULAK ismi verilen cihazlarını da envanter ve rekolte çalışmalarında kullanmak isteriz. Ayrıca tarım alanlarının yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını da yabancı uydular yerine kendi uydularımızdan almayı isteriz" dedi. 

"DÜNYADA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DÖNÜŞÜMÜ" 

İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Arman ise İzmir'in ticaret ve turizmin yanında tarım sektörü ve tarıma dayalı sanayisiyle de İzmir ekonomisi için büyük önem taşıdığını bölgede üretilen ve ihracata konu olan tüm emtiaların yolunun İzmir’den geçtiğini anlattı. 

Küçük Menderes, Bakırçay ve Gediz havzalarını kapsayan 327 bin hektar tarım alanıyla İzmir'in adeta bir tarım cenneti olduğunu ifade eden Arman, "İzmir’in 2,5 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünleri ihracat değeri oransal olarak ülke bazında yüzde 14’tür. İzmir ayrıca süs bitkileri üretimi açısından 1. sırada, denizlerde kültür balıkçılığı üretiminde ise 2. sırada yer almaktayız" dedi. Dünyada çok hızlı bir şekilde bilişim teknolojileri dönüşümü yaşandığını aktaran Arman, "Ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümü konusunda devletimizin önemli çalışmaları olduğunu biliyoruz. İTB olarak, tarım sektörünün her alanında bilgi teknolojilerinin kullanılması gerektiğine inanıyor, bu nedenle uzun vadeli tarım politikalarımızın da buna göre şekillendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Ercan Korkmaz, Bülent Arman ve Mois Hemsi, Bakan Arslan'a zeytin dalı işlemeli plaket verildi. 

'ESKİSİ GİBİ TÜRKİYE'YE ROL BİÇENLERİN İZİNDEN GİTMEYECEĞİZ'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ak Parti Karabağlar İlçe Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı. Karabağlar Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Bakan Ahmet Arslan'ın yanı sıra Ak Parti İzmir Milletvekilleri Necip Kalkan ve Mahmut Atilla Kaya, Ak Parti İl Başkanı Bülent Delican Ak Parti Karabağlar İlçe Başkanı Kazım Erten ve çok sayıda partili katıldı.İzmir'in geçmişte de gelecekte de kaderinin denizcilerin elinde olduğunu söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şöyle konuştu:

"İzmir'in kaderi denizcilerin elinde, bin yıl önce de böyleydi, şimdi de böyle. Sebebi denizciler değil, sebebi İzmir. Çünkü İzmir, sadece bu bölgenin değil, Anadolu'nun batıya açılan penceresinin olmazsa olmazı. Biz bu coğrafyada ne üretirsek üretelim, ne geliştirirsek geliştirelim, eğer İzmir'i bu işin köprüsü yapıp batıya açamazsak, katma değer oluşturamazsak, ülke olarak başarılı olma şansımız yok. Onun için İzmir geçmişte ne kadar önemliyse, gelecekte de o kadar önemli. Sadece bizimle kalmasın, Sayın Cumhurbaşkanımızın bir kaptan çocuğu olduğunu, bir denizci olduğunu unutmayalım. Denizcilerin bir farkı var; denizdesiniz, başınıza bir şey geldi. Olayı siz çözmek zorundasınız. Başkasından medet umarsanız, 'Gelsin başkası benim rotamı belirlesin' derseniz, kaybettiğiniz gündür. Bu kadar önemli bir ülke başkalarının gemiye gelip rota çizmesini bekleyemez. İşte bu kültürle büyüyen Sayın Recep Tayip Erdoğan ve yol arkadaşları tam da denizci gibi davranırlar. Liderimiz ve ekibi başkalarının rota çizmesini beklemediğimiz için diyoruz ki biz eskisi gibi Türkiye'ye rol biçenlerin izinden gitmeyeceğiz. Türkiye'nin rolü belli, Türkiye'nin yolu belli, Türkiye'nin hedefi belli. O da n? Milletin hizmetkarı olarak kendi ülkemizi, milletimizi düşünmek ve bu coğrafyanın bizden bekledikleri gözeterek hedefe yürütmek. Hedef ne; 2023. Eğer 1071'den, 1081'den bahsediyorsak o zaman, Cumhurbaşkanımızın söylediği Başbakanımız pekiştirdiği gibi 2053'ü, 2071'i hedef koymalıyız."

'EGEMENLİĞİN SEMBOLÜ KÜRSÜYÜ KIRDILAR'

Anayasa oylamaları sürecine de değinen Bakan Arslan, "Egemenliğin sembolü kürsüyü kırdılar. O da yetmedi kendilerini kelepçelediler. O da yetmedi bacak ısırdılar, sonuçta biz ona rağmen mücadelemizi verdik. Söz de milletin karar da milletin. Kararı sizlerin ve milletin huzuruna getirdik. Neye güvenere? Millet 14 yıldır biliyor ki; Ak Parti kadroları hep millete hizmeti, halka hizmeti hakka hizmet bilerek proje ortaya koyulduğunu biliyor. 11 seçimde olduğu gibi, bu seçimde de anaysa oylamasında iradesinin arkasında duracak. İnşallah ülkemiz sağlıklı bir şekilde geleceğe yürüyeceğiz" diye konuştu.

Bakan Arslan, Karabağlar'daki toplantının ardından AK Parti Gaziemir İlçe Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra Adnan Menderes Havalimanı'na geçerek İzmir'den ayrıldı. (DHA/İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.