Dolar 32,3738
%0.17
Euro 34,9828
%-0.23
Altın 2.326,130
%0.25
Bist-100 9,09
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Arslan'dan raylı sistem için sıkı pazarlık

Bakan Arslan'dan raylı sistem için sıkı pazarlık

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İZBAN'ın Selçuk'a uzanan 26 kilometrelik kısmının 2017’de bitirilerek Selçukluların hizmetine açılması için söz aldı. Bakan Arslan Selçuk'a uzanan İZBAN çalışmalarını inceledi

  • Ege Postası
  • 28.09.2016 - 14:23

İZMİR - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bakanlık bünyesinde İzmir'de devam eden proje çalışmalarını incelemek için kente geldi. İlk olarak Sabuncubeli Tünelleri'ne giden Bakan Arslan, son bilgileri paylaştıktan sonra, hem yüklenici firma hem de bakanlık bürokratlarıyla pazarlık yapıp, gelecek sene Ekim ayında planlanan tünellerin iki ucunun birleştirilmesinin Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 8 Eylül'ü, İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül'e bağlayan gece olmasını istedi. Bakan Arslan, çalışmaların iyi gittiğini vurgularken bu sözlerinin rehavete neden olmaması gerektiği uyarısında da bulundu. 

Bakan Arslan 2 günlük mesai için İzmir’de!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir'e bakanlığının yatırımlarınıı yerinde incelemeye başladı. Kentte bürokratlarıyla toplantı yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, daha sonra ilk ziyaretini İzmir- Manisa yolu üzerindeki Sabuncubeli Tünelleri'ne gerçekleştirdi. AK Parti İzmir milletvekilleri Hamza Dağ ve Atilla Kaya'nın da katıldığı incelemede İzmir Valisi Erol Ayyıldız da hazır bulundu. İzmir yönünden tünelin 2 bin 71 metre içerisine giden Bakan Ahmet Arslan, bürokratlarından tablo üzerinde brifing aldı. 

Tünel içinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, tünelin 560 rakımlı bir yükseklikte yapıldığını, az bir yükseklikte olmasına rağmen coğrafi olarak zorlu olduğunu vurguladı. Arslan, "Bu proje önemli, 560 rakım var. Rakım düşük ama etrafı alçak, yoğun bir mücadele veriyoruz. İzmir- Manisa için çok önemli. Günlük 32 bin araçlık trafiği düşünürseniz zor bir coğrafyadan bahsediyoruz" dedi. Projenin son durumu hakkında da bilgiler paylaşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Türkiye'nin her yerinde konforlu yüksek standartlı yol yapmaya çalışıyoruz. Bu projede de, toplam 8115 metrelik iki tünel var. Sayın Başbakan süreci başlattı. 1.5 yıldır çalışma var. Şu anda birinde 2 bin 830 diğerinde 2 bin 650 toplam 5 bin 480 metre yapıldı. İzmir ve Manisa önlerinden karşılıklı çalışılıyor" dedi. 

PAZARLIK YAPTI, TARİHİ ÖNE ÇEKTİ

Tünelde zaman zaman yer yapısından dolayı zorluklar yaşandığını, günlük 2.5 metrelik ilerleyişin bu tür zorlu durumlarda günde 50 ile 70 santimetreye kadar indiğini de hatırlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, açıklamasından sonra hem yüklenici firma hem de bakanlık bürokratlarıyla pazarlık yaptı. 2017 yılının ekim ayında yapılması planlanan tünellerin birleştirilmesi tarihini öne çekti. Bakan Arslan, pazarlık sonrasında, tünellerin iki ucunun birleştirilmesinin Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 8 Eylül'ü, İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül'e bağlayan gece olmasını istedi. Bakan Arslan çalışmaların iyi gittiğini ancak bu sözlerinin rehavete neden olmaması gerektiği uyarısında da bulundu. Tünelde çalışan işçlilerle sohbet eden fotoğraf çektiren Bakan Arslan işçilere de, "Siz çalışıyorsunuz, satışı biz yapıyoruz. Emeğinize sağlık" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, daha sonra İzmir-İstanbul otoyol çalışmasını incelemek üzere bölgeden ayrıldı.

YIL SONUNA KADAR OTOYOLUN 26.5 KİLOMETRESİ AÇILACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sabuncubeli Tünelleri'nin ardından İzmir- İstanbul otoyolu inşaatının sürdüğü Belkahve bölgesini inceledi. Burada, zaman zaman yolda durup çalışmalar hakkında bilgi alan, işçilerle sohbet eden Bakan Arslan, Belkahve tünelleri önünde çalışma hakkında bilgi verdi. Bakanlık bünyesindeki çalışmaları incelediklerini, son durumlarını gördüklerini, tıkanan noktalara müdahale edip bitiş tarihlerini öne çekmeye çalıştıklarını anlatan Bakan Arslan, açıklamasına İzmirlilere müjdeli haberle başladı.

İzmir- İstanbul otoyol projesinin başlangıç noktasında daha önce bitirilen 6.5 kilometrelik bölüm dahil yıl sonuna kadar toplam 26.5 kilometrelik yolun kullanıma açılacağını söyleyen Bakan Arslan, "Bu bölüme bin 605 metrelik iki tüp halindeki Belkahve tüneli ile projenin en büyük viyadüklerinden olan 2 bin 238 metre uzunluğundaki Bornova viyadüğü de dahil. Yıl sonunda İzmirlilerin hizmetine sunacağız. İzmir- İstanbul otoyolu, Osmangazi köprüsü dahil, İzmir'in, Manisa'nın, Balıkesir'in, Çanakkale'nin, Yalova'nın, Kocaeli'nin, İstanbul'un ihtiyaçlarını görüyor olacak" dedi. Projenin kendileri için ayrıca önemli olduğunu da vurgulayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "2009- 2010 yıllarının dünyadaki ekonomik krizde, dünyada kredi kuruluşlarının para satmamaya çalıştığı bir ortamda Türkiye'ye güvenin devamında 8.5 milyar dolarlık projeyi, yap- işlet- devretle ihale ettik. Süreç başladı. Osmangazi Köprüsü, 53 kilometrelik otoyollar dahil 59 kilometrelik kısmını 30 Haziran'da hizmete sunduk. Buralarda insanlarımız yolun keyfini çıkarıyor. Devamında 26.5 kilometrelik bölüm de İzmir'de, insanların hizmetine sunulacak. Bu projede 8 milyar doların yanı sıra 3 milyar TL'de kamulaştırma bedeli var. Bağlantı yolları, tünelleriyle ülkemizin önemli gurur projelerinden birisi olacak. Bu yollar İzmir'i, limanlarını Manisa'ya, Bursa'ya, Yalova'ya daha yaklaştıracak. Ticaretin ve ekonominin büyümesini sağlamış olacağız" dedi. 

Bakan Arslan, otoyol projesinin devamında Savaştepe'den itibaren, Çanakkale 1915 Köprüsü'yle de bağlanacağını, İzmir'in, Ege Bölgesi'nin ürünlerinin Çanakkale 1915 Köprüsü sayesinde Avrupa'ya kısa yoldan ulaştırılacağını da söyledi.

İŞÇİLERLE SELFİE ÇEKTİ

Bu arada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ziyaret ettiği noktalarda çalışan işçilere de yakın ilgi gösterdi. Otoyol projesinde de, asfaltlama çalışmalarının sürdüğü alandaki işçilerle sohbet eden Bakan Ahmet Arslan, burada işçilerden birisinin cep telefonunu alıp hep birlikte selfie çekti. 

BAKAN ARSLAN'DAN RAYLI SİSTEM İÇİN SIKI PAZARLIK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İZBAN'ın Selçuk'a uzanan 26 kilometrelik kısmının 2017’de bitirilerek Selçukluların hizmetine açılması için söz aldı. 

İZBAN SELÇUK'A 8 EYLÜL 2017'DE AÇILACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir'de İZBAN hattının Selçuk'a kadar uzatılması çalışmalarının sürdüğü Tepeköy bölgesinde inceleme yaptı. İki gün önce 26 Eylül tarihinde projenin yapımını devralan yüklenici firma ve TCDD yetkililerinden birifing alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, daha sonra açıklamalarda bulundu. Merkezi hükümet ile yerel yönetimin işbirliğiyle kurulan İZBAN'ın örnek bir hizmet verdiğini vurgulayan Bakan Ahmet Arslan, bu güne kadar 375 milyonun taşındığı bilgisini verdi. Başbakan Binali Yıldırım'ın projeye verdiği önemi ve İZBAN'ın Selçuk'a kadar uzatılması talimatını verdiğini hatırlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Başbakanımız Selçukluların İzmir'e kolay ulaşmaları talimatı verdi. Bir gecikme oldu. Bu hafta başı 26 Eylül itibariyle yeni yüklenici iş başı yaptı. Tepeköy- Selçuk arasındaki 26 kilometrelik projenin bir an önce bitirilmesi için olağanüstü gayret sarfediliyor. İş programı ortaya kondu. Sözleşme olarak tam iki yıl süreleri var. 2018 yılının Eylül ayında bitmesi gerekiyor. Ancak Selçuklular'ın iki yıl beklemesine biz tahammül etmeyeceğiz. Bu istasyon, İZBAN'ı taçlandıracak daha çok insana hizmet eder hale gelecek" dedi. 

Demiryolları olarak hattın tamamını kendilerinin yapacaklarını, istasyonları Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını söyleyen Bakan Arslan, yerel otorite, merkezi yönetim işbirliği sayesinde bizde en iyi örneği devam ettireceğiz. Proje hızlı yürümeye devam edecek. Şantiyedeki incelemelerimiz işin hızlanmasını da beraberinde getirmesi lazım" dedi.

Bakan Ahmet Arslan daha sonra yüklenici firma yetkilisi ile TCDD yetkililerini kürsüye çağırdı. İşin 2018 Eylül ayında bitmesi gerektiğini ancak bunun uzun olduğunu söyleyen Bakan Arslan, yapım süresinde indirim istedi. Ardından da yüklenici firma yetkilisini ikna edip, yapım süresini bir yıl kısalttırarak Selçuk'un kurtuluş günü olan 8 Eylül 2017 tarihinde bitirilmesi sözünü aldı.

İZBAN projesindeki incelemelerini tamamlayan Bakan Arslan, yolcu trenine bindi. Bir süre trenin dümenine geçen Arslan, daha sonra yolcu bölümünde trenle, Adnan Menderes Havalimanı'na geçti.

BAKAN ARSLAN'DAN ADNAN MENDERES HAVALİMANI ZİYARETİ 

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nı ziyaret eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2002'de iç ve dış hatlarda toplam 2,5 milyon yolcuya hizmet edilirken, bugün 12 milyonun üzerine yolcuya hizmet eder hale gelindiğini, bugüne dek havalimanına 1.3 milyar TL yatırım yapıldığını söyledi. 

Devam eden projeleri incelemek üzere İzmir'de bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Adnan Menderes Havalimanı'nı da ziyaret etti. İç ve dış hatlar terminalini inceleyen Bakan Arslan, yetkililerden bilgi aldı, havalimanı personeli ve yolcularla sohbet etti. Havalimanı ziyaretinde; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ ve Atilla Kaya da bulundu. Ziyaretin ardından açıklama yapan Bakan Arslan, "Sayın Başbakanımızın Adnan Menderes Havalimanı ile ilgili daha önce verdiği birçok söz vardı. Bakanlığı döneminde de bunlar sırayla yerine geldi. Bunlardan biri; 27 bin metrekare kapalı alanı olan bir havalimanından bugün iç-dış hattı üst üste koyarsanız 310 bin metrekare kapalı alan olan bir havalimanından bahsediyoruz. Terminallerimiz kendi ölçeklerinde dereceye girmiş terminaller. İç hatlarda 1,5 milyon, dış hatlarda 4 milyon yıllık kapasite varken bugün iç hatlarda 20 milyon yolcuya, dış hatlarda 10 milyon yolcuya hizmet edebilecek bir havalimanından bahsediyoruz. 2002’de iç hatlarda yaklaşık 1 milyon, dış hatlarda 1,5 milyon yolcuya hizmet edilirken, bugün iç hatlarda 9,5 milyon yolcuya hizmet eder hale geldik. Dış hatlarda ise 2,5 milyonun üzerinde yolcuya hizmet ediyoruz. Toplamda 12 milyonun üzerinde yolcuya hizmet ediyoruz. 2,5 milyondan 12 milyona hizmet eder hale gelmişiz" diye konuştu.

1.3 MİLYARLIK YATIRIM
Yeni büyük projeleri de yaptıklarını ancak yapılanların da unutulmaması gerektiğini kaydeden Bakan Arslan şöyle konuştu: 

"Sayın Başbakanımızın, Hükümetlerimizin yaptıklarını unutmamak adına gerek iç hatlar, gerek dış hatlar terminaliyle geldiği kapasiteyi ortaya koymak adına incelemede bulunduk. Yolcuların geldiği andan itibaren yolculuklarının bittiği noktaya kadar çok ferah bir ortamda ağırlama, işlemleri yapma ve uğurlama yapılıyor. Memnuniyetle Adnan Menderes Havalimanı’ndaki bütün yapılardan gurur duyduğumuzu, 'hava yolu halkın yolu olacak' söylemi kapsamında İzmir’in de kendine düşen payı fazlasıyla aldığını vurgulamış olmak için burayı gezdik. Bir 12 milyon yolcuyu daha ağırlayabilecek kapasitemiz söz konusu. Uzunca yıllar hizmet edebilecek bir havalimanına sahibiz. Bugüne kadar 400 milyon Euro’ya yakın yatırım yapıldı. Yani 1.3 milyar TL’lik yatırım gerçekleşti. Bu da Türkiye’nin havacılık adına geldiği noktayı gösteriyor." 

İstanbul'daki 3. havalimanı hakkında da konuşan Bakan Arslan, "Hedefimiz 2018’in ilk çeyreğinde birinci fazını bitirerek 90 milyon yolcuya hizmet eden havalimanını İstanbul’a kazandırmak ancak uzun vadede yılda 200 milyon yolcuya hizmet edecek dünyanın en büyük havalimanını yapmış olacağız. İşler planladığımız şekilde yürüyor. Bugün 18 bin kişi sahada 7/24 çalışıyor. Bunun önümüzdeki yıl 30 bine çıkmasını planlıyoruz" dedi.

SON DURAK İZMİR VALİLİĞİ OLDU

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, İzmir programında son durağı Valilik oldu. Adnan Menderes Havalimanı'ndan sonra Konak Tüneli'nden geçen Bakan Ahmet Arslan, ardından yapımı yeni tamamlanan üst geçidi kullanıp Bahri Baba Otobüs Durakları'ndan Konak Meydanı'na geçti, yürüyerek Valilik binasına gitti. Burada gün boyu yaptığı ziyaretlere ilişkin bilgiler veren Bakan Arslan, yatırım aşamasındaki projelere yönelik de açıklamalar yaptı. Konak Tüneli'nin, Buca'dan Konak'a tıkanan trafik damarını açtığını, başarılı bir by-pass ameliyatı olduğunu vurgulayan Bakan Ahmet Arslan, Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesinde de, Afyon'a kadar inşaatın sürdüğünü, İzmir etaplarında da sadece Salihli-Eşme arasının ihalesinin kaldığını anlattı.

KÖRFEZ GEÇİŞİ İNŞAATI SENEYE BAŞLAYACAK

İzmirliler için en önemli projelerden birisinin ise Körfez geçişi olduğunu ifade eden Bakan Arslan, "İçinde hem tünel, hem köprü barındırıyor olmasıyla dünya çapında olacak. ÇED sürecini Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlık yürütüyor. Bu sene sonunda bitecek. Önümüzdeki yıl ihale sürecini başlatacağız. İzmir için önemli bir proje. İzmir'in etrafındaki ulaştırma ringini tamamlıyor olmasından dolayı İzmir için önemli" dedi.

Alaçatı Havalimanı içinde kamulaştırmaların tamamlandığını, ÇED sürecinden muaf olan projeyi, yap işlet devret modeliyle hayata geçireceklerini, ihalesini kısa sürede yapacaklarını belirten Bakan Ahmet Arslan, Çandarlı Limanı'na yönelik de önemli bilgiler verdi. Yeni bir çalışma içerisinde olduklarını vurgulayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Çandarlı Limanı bölge açısından önemli. Onun da altyapı çalışmaları belli bir aşamaya geldi. Üst yapısı ihale edildi. Süreç başladı. Ancak konteynır taşımacılığıyla ilgili, trafikle ilgili Türkiye'de olduğu gibi dünyada da daralma var. Böyle olunca da Çandarlı'da yeni biri çalışma yapıyoruz. İzmir Limanı'yla birlikte en verimli nasıl kullanılır, ülkenin hizmetine alınır, gelecek planlarıyla yeni bir çalışma yürütüyoruz" dedi. (DHA-İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.