Dolar 32,5136
%0.12
Euro 34,7226
%-0.03
Altın 2.500,950
%0.66
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Albayrak’tan baş döndüren ekonomi diplomasisi!

Bakan Albayrak’tan baş döndüren ekonomi diplomasisi!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, G20-Du'nya Bankası-I'MF toplantıları ic'in gittiği Vas'ington’da du'nyanın o'nde gelen yatırım fonları, yabancı mevkidas'ları ve uluslararası finans kurumlarıyla go'ru's'tu'.

  • Ege Postası
  • 14.04.2019 - 06:49

Albayrak’ın yog'un temaslarında ana gu'ndem yeni ekonomi paketi olurken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile de bir go'ru's'me gerc'ekles'tirdi. Albayrak’ın programının ilk gu'nu'nde go'ru's'melerini go'lgelemek ic'in yapılan haberlere rag'men, ikinci gu'nde de ekonomi diplomasisi hız kesmedi.

Bakan Albayrak’ın Vas'ington temasları birebir yatırımcı toplantıları ile bas'ladı. Albayrak, ilk olarak 8 trilyon doların u'zerinde varlık yo'neten Eaton Vance, Carlyle Group, Alliance Bernstein, Blackrock, Bluebay Asset Managment, PIMCO ve Goldman Sachs Asset Management gibi ku'resel fonlarla, aralarında bas'kanlarının da oldug'u u'st du'zey yo'neticileri ile go'ru's'meler gerc'ekles'tirdi. Burada, muhataplarının tu'm sorularını yanıtlayan Albayrak, o'zellikle yeni yapısal do'nu's'u'm paketi ile ilgili bilgi verdi.

O'zellikle banka bilanc'olarını gu'c'lendirecek ve aktif kalitelerini artıracak adımlar ile, Tu'rkiye’ye 5 yılda milli gelirin yüzde 10’undan fazla kaynak sag'layacak tasarruf stratejilerini anlattı. Albayrak, daha fazla detayın kısa su're ic'erisinde ilgili kurumlar tarafından kamuoyu ile paylas'ılacag'ını ifade etti. Albayrak ilk gu'n ayrıca, Avrupa I'mar ve Kalkınma Bankası Bas'kanı Suma Chakrabarti ve heyeti ile de Bankanın Tu'rkiye yatırımları ile ilgili bir toplantı yaptı.

6 AYLIK PERFORMANSINIZ TAKDI'RE S'AYAN

Albayrak’ın go'ru's'melerinde son 6 aylık su're ic'erisinde yas'ananlar da masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere go're, bir yatırımcı, “Ag'ustos ayından sonra Tu'rkiye’nin bu zorlu virajı do'nebileceg'ini du's'u'nmu'yorduk” ifadelerini kullanırken, bir bas'ka yatırımcı ise, “Ortaya koydug'unuz 6 aylık performans takdire s'ayan. Bu bas'arılı performans piyasalar ac'ısından c'ok o'nemli mesaj ve kredi oldu” s'eklinde konus'tu. Bakanlık kaynakları toplantılarla ilgili, “Oldukc'a verimli gec'ti. Elbette o'ne c'ıkan konu yeni reform paketi oldu. Yatırımcılar bu paketle yakından ilgilendi. C'ok fazla detay o'g'renmek istediler. Bakanımız, verilen taahhu'tleri hayata gec'irecekleri mesajını c'ok net verdiler. Bazı konularda detaylar da paylas'tılar. Son derece faydalı oldu. Tu'm konular samimi bir s'ekilde ele alındı” deg'erlendirmesinde bulundu.

JP MORGAN TOPLANTISINA BU'YU'K I'LGI'

Bakan Albayrak’ın Pers'embe gu'n? gerc'ekles'tirdig'i bir dig'er program ise JP Morgan tarafından du'zenlenen yatırımcı toplantısı oldu. Ayakta bile yer bulmakta zorlanılan toplantı ic'in “Uzun zamandır bu kadar kalabalık toplantı gerc'ekles'medi” ifadeleri kullanıldı. Bu toplantıda Albayrak, YEP hedefleri ve gerc'ekles'meleri, Tu'rkiye’nin bor? yapısı, yeni reform paketi bas'ta olmak u'zere geni? kapsamlı bir sunum yaptı. Ayrıca soruları da yanıtlayan Albayrak, Tu'rkiye’nin I'MF’ye ihtiyacı olmadıg'ı mesajını bir kez daha net bir s'ekilde ortaya koydu.

FT VE REUTERS GO'LGELEYEMEDI'

Kaynakların oldukc'a verimli ve kapsamlı olarak deg'erlendirdig'i bu toplantılardan hemen sonra o'nce Reuters ardından Financial Times tarafından dog'rudan Albayrak’ın programlarını hedef alan, yapılan c'alıs'maları karalayan ve algıyı bozmaya c'alıs'an haberler servis edildi. Bakanlık kaynaklarının, “Gazetecilik ilkeleri ile bag'das'mayan ve gerc'ek dıs'ı” olarak nitelendirdig'i haberlere rag'men Albayrak’ın programlarının ikinci gu'n? de oldukc'a yog'un gec'ti. I'ki yabancı basın kurulus'u da programların ic'eriklerine ilis'kin c'arpıtma haberler yapmıs', gazetecilik ilkeleri ile bag'das'mayan haberlerinde Bakan Albayrak’ı hedef almıs'tı. Yapılan algı operasyonu ile, Tu'rkiye ekonomisinin kırılganlıg'ı artırılmak ve yatırımcıların bakı? ac'ılarının bozulmasını sag'lamak hedeflenmis'ti. Aynı kurulus'lar, Ag'ustos ayında da Tu'rkiye ic'in felaket senaryoları c'izmis', dengelenme su'recinin bas'arısının ardından ise sessizlig'e bu'ru'nmu's'lerdi.

ABD I'LE C'OK O'NEML? GO'RU'S'ME

Resmi programlarında Tu'rkiye’nin gu'ndemdeki konulara bakıs'ını anlatan Albayrak, c'ok o'nemli bazı go'ru's'meler gerc'ekles'tirdi. Bu go'ru's'melerin en o'nemlisi ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile yapılan go'ru's'me oldu. Edinilen bilgiye go're, toplantıda iki u'lke arasındaki ekonomik is'birlig'ini artırma hedefine yo'nelik adımlar konus'uldu. Albayrak daha Cuma gu'n? ayrıca, Fitch Kredi Derecelendirme Kurulus'u yetkilileri ile de bir toplantı yaptı. Albayrak Cuma gu'n? son olarak Tu'rkiye tarafından temsil edilen IMF u'lke grubu yemeg'inde, Avusturya, Belarus, C'ek Cumhuriyeti, Macaristan, Kosova, Slovakya ve Slovenya’nın Finans Bakanları ile Merkez Bankası Bas'kanları’nı ag'ırladı.

TAI'K’TE FI'RMALARA SESLENECEK

Albayrak’ın Cumartesi gu'n? programı resmi go'ru's'melerle devam etti. G20 ve Du'nya Bankası toplantılarına katılan Albayrak, burada muhatapları ile go'ru's'melerini su'rdu'rdu'. Albayrak son olarak, Tu'rk Amerikan I'? Konseyi’nde ABD’li dev sanayi s'irketlerinin ve yatırım fonlarının u'st du'zey yo'neticilerine hitap edecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.