Dolar 32,4540
%-0.08
Euro 34,8164
%0.03
Altın 2.421,780
%-0.04
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aşkım Kapışmak: Kadınlar daha güçlü

Aşkım Kapışmak: Kadınlar daha güçlü

İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) düzenlediği 'Hayat ve Kadın' konulu söyleşiye katılan davranış bilimleri uzmanı ve yazar Aşkım Kapışmak, toplumdaki 'mahalle kültürü' nedeniyle kadının baskılandığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 12.01.2018 - 17:03

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde çalışmalarını yürüten TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu, davranış bilimleri uzmanı ve yazar Aşkım Kapışmak ile televizyon programcısı, gazeteci ve yazar Aynur Tartan'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Hayat ve Kadın' konulu söyleşi düzenledi. İTB yeni meclis salonunda gerçekleştirilen programın açılışında konuşan TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, kadınların nasıl güçlü ve mutlu olduğuyla ilgili bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi. Kadına ayrıcalık sağlanmasını değil eşit haklar ve şartlara kavuşmasını istediklerini belirten Öztezel, "Kadınların ekonomik olarak güçlenmesini engelleyen unsurların ortadan kaldırılması şarttır. Ne yazık ki Türkiye'de kadınlarımız iş hayatına yeterince dahil olamıyor. Türkiye genelinde kadın girişimcilerin oranı yüzde 8. Türkiye'de mülkün sadece yüzde 9'u kadının üzerinde. Kadınların kurduğu işletmelerin ömrü maalesef kısa oluyor. Ama biliyoruz ki kadınlar toplumun ekonomik statüsünü değiştirecek güce sahip. Biz kadınlar birlik ve beraberlik içinde olursak her şeyin üstesinden gelebiliriz" diye konuştu.

"YENİ NESİL BİLİNÇLİ"

Gazeteci ve yazar Aynur Tartan ise toplumda kadına yapıştırılmış çok sayıda görev olduğunu belirterek, kadının toplumda önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. Türkiye'deki bütün kadınların çoğu yerde dışlandığını söyleyen Aşkım Kapışmak ise, savaşı erkekle vermenin yanlış olduğuna değindi. Kadın ve erkek arasındaki biyolojik farklılıklara dikkat çeken Kapışmak, "İletişim becerisi olan bir kadını doğaya bırakmazsanız doğa kurur. Kadını biyolojik, psikolojik ve sosyolojik açıdan tanımak gerekir. Yeni nesil cinsiyet eşitliği konusunda daha bilinçli. Ama acilen mahalle kültürünün hayatımızdan çıkması gerekir. Çünkü kadına bu kültür yapıştırılmış. Boşanmak isteyen kadınla ilgili farklı bir algı yaratıldı. Mahalle kültürü nedeniyle boşanan kadına 'dul' sıfatı yapıştırıldı ve baskı altına alındı. Evlenmeden önce erkekleri iyi tanıyın. Erkekleri sizin yanınızdayken yaptığı davranışları baz alarak değerlendirmeyin. Bir insanı sizin dışınızdaki alanlarında tanırsınız" dedi. Cinsellik eğitiminin erken yaşlarda çocuklara verilmesi gerektiğini de vurgulayan Kapışmak, her anne ve babanın bunu evde rahatlıkla yapabileceğini ifade etti.

"ÇOĞU EVLİLİK BİTMELİ"

Konuşmasında metaforlardan örnekler veren Kapışmak, saadet ve huzurun sadece duran insana geldiğini, kadının durmadığını ve mutsuzluklar yaşadığını dile getirdi. Şehir kadınının olanaklarının bol olmasına karşın bunları kullanamadığını savunan Kapışmak, iş bölümünün önemine dikkat çekti. Günümüzde evliliklerin de tükenme noktasına geldiğini ileri süren Aşkım Kapışmak, "Çoğu evlilik bitmeli. Evlilikler çocuk yüzünden sürüyor. Kadınlar biyolojik açıdan daha güçlü. Bunun en somut örneği erkekler daha genç yaşta ölüyor" diye konuştu. (DHA)


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.