Dolar 32,3654
%0.15
Euro 34,9546
%-0.32
Altın 2.325,560
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Asırlık kütüphanede yer sancısı

Asırlık kütüphanede yer sancısı

İzmir'de bir asırdır hizmet vermeye devam eden, Türkiye'nin altı derleme kütüphanesinden biri olan İzmir Milli Kütüphane'nin raflarında yer kalmadığı için yeni basılan eserler çuvallarda ve kolilerde okuyucuya ulaşacakları günü bekliyor. Asırlık kütüphanede yer sancısı

  • Ege Postası
  • 27.07.2017 - 12:46

Sivil toplum örgütü girişimiyle 1912'de kurulan, Bakanlar Kurulunun "milli" unvanı verdiği İzmir Milli Kütüphanede, Gutenberg ile İbrahim Müteferrika matbaasında basılan onlarca taş baskı, Victor Hugo ve Lamartine gibi yazarların eserlerinin ilk baskıları gibi özel eserlerin yanı sıra bir milyon 200 bine yakın basılı ve yazılı eser yer alıyor.

Türkiye'de Derleme Kanunu'ndan yararlanan 6 kütüphaneden biri olan kütüphane, 1933 yılında taşındığı mimar Tahsin Sermet'in inşa ettiği Konak'taki binada yer sıkıntısı yaşıyor.

Her yıl yeni basılan 100 bin civarında eserin geldiği İzmir Milli Kütüphanede kitapları koyacak yer kalmayınca, yetkililer geçen sene önce bir depo kiraladı. Orası da  bu yıl dolunca yeni gelen kitaplar, binanın farklı yerlerinde çuvallar ve koliler içinde bekletilmeye başlandı. 

İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer sıkıntısının had safhada olduğunu, binalarında ve depolarında kayda girmemiş çok sayıda kitap bulunduğunu söyledi.   

İzmirlilerin zor koşullarda kurup Türkiye'ye kazandırdığı İzmir Milli Kütüphanenin bu durumunun kendisini çok üzdüğünü kaydeden Puğ, "Maalesef 21. yüzyılda bu hazineye bir kitap koyacak yerimiz yok. Bu espri olsun diye söylenecek bir şey degil. Çuvallarda ve arşiv bilgisini giremediğimiz 400 binin üzerinde kitap var. Önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyon 200 bine yakın kitabımız daha olacak. Kitap ancak açılıp okunursa kitap olduğunu hisseder. Okunmamış kitabın bizim için yürek parçalayıcı bir görüntüsü vardır." diye konuştu.

Puğ, kütüphanenin tarihi  binasının artık kendileri için yeterli gelmediğini, binayla ilgili verilen raporlar doğrultusunda açamadıkları kitap kolilerini ve çuvalları binanın üst katında ağırlık yapmaması için daha çok zemininde beklettiklerini ifade etti. 

İZMİR'E YENİ KÜTÜPHANE BİNASI LAZIM

Puğ, kentte acilen çağdaş bir kütüphane binasının kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İzmir'e yakışır bir proje yarışması ile belirlenecek bir bina inşa edilmeli. Konak'ta SSK blokları olarak bilinen binalar kaldırılarak İzmir Milli Kütüphanenin, opera, butik otel, sanatçıların heykellerinin bulunduğu sanatçılar partının yer aldığı bir eser kentin çehresini değiştirir. Biz kitap koleksiyonlarımızı oraya verelim. Nasıl hizmet vereceğimize beraber karar verelim. 7 gün 24 saat açık dijital ortamda hizmet veren bir kütüphane binasına kavuşalım."

İzmirlilere yeni kitap koleksiyonlarını sunmak için  kütüphane binasının yakınlarında bulunan İzmir Valiliği ile ortak kullandıkları binanın tamamının kendilerine tahsisi için başvurduklarını aktaran Puğ, kent yöneticilerinin de bu konuya sıcak baktığını ama bu çözümün geçici olacağını anlattı. 

KENDİ ODAMA BİLE KİTAP KOYMAYA BAŞLADIM

İzmir Milli Kütüphane  Müdür Vekili Berrin Pamukoğlu da yer sorunu yaşadıklarını, kitapseverlere daha kaliteli hizmet sunmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Koridorlar doldu, yer olmadığı için odalarımıza bile kitap koymaya başladık. Gelenler şaşırıyor. Böyle çözüm üretmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.(AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.