Dolar 32,3728
%0.17
Euro 35,0404
%-0.07
Altın 2.326,620
%0.27
Bist-100 9,14
%0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam, o hastalığı tetikliyor

Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam, o hastalığı tetikliyor

Özel İzmir Egepol Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Kayhan Sevgi, aşırı kilolu olan ve hareketsiz yaşam sürdüren kişilerin şeker hastalığına yakalanma olasılığının arttığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 27.10.2016 - 10:24

Uzmanı Dr. Kayhan Sevgi, kanda, insülin isimli hormonun eksikliği ile oluşan şeker hastalığının, şekerli ve bol idrara çıkılması, enerji kaybı, aşırı zayıflama ve aşırı sıvı tüketimi ile kendini belli ettiğini ifade etti.

Şeker (Diyabet) hastalığının başlıca iki tipte görüldüğünü belirten Dr. Sevgi, ailesinde şeker hastası olanlar, fazla kilolu insanlar, hızlı yemek yiyenler, çabuk acıkanlar, yüksek tansiyonu olanlar, kandaki yağ miktarı fazla olanlar, hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler ve ileri yaştakilerin hastalık riski taşıdığına dikkat çekti.

2 TİP DİYABET VAR

Diyabet tipleri hakkında bilgi veren Dahiliye Uzmanı Dr. Kayhan Sevgi “Tip 1 diyabet, çocuklarda, pankreastaki adacık hücrelerinin, bağışıklık sistemimizdeki antikorlarca harap edilmesi ile oluşan, insülin eksikliğidir. Tedavisi, yalnızca eksik olan insülinin yerine konmasıdır ve ömür boyudur.

Tip 2 diyabet ise, daha yaygın olup, yetişkin hastalığıdır. Genetik yatkınlık mevcuttur. Genellikle şişmandırlar. İnsülin direnci, bu nedenle kan şekerinin kas ve bağ dokularına değil, yağ dokusuna yönelmesi, kilo alımı, daha çok insüline ihtiyaç duyma, pankreas adacık hücrelerinin bu nedenle çok çalışması ve yıpranması, egzersizin daha da azalması ile kilo alımı, daha çok yeme isteği ile bir kısır döngü oluşturarak hastalığın ilerlemesine neden olur” diye konuştu.

HER HASTANININ TEDAVİSİ KENDİNE ÖZEL OLMALIDIR

Şeker hastalığında her hastanın tedavisinin, kendine özel olması gerektiğini vurgulayan Dr. Kayhan Sevgi, hastaların mutlaka periyodik muayenelerle takip edilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Dr. Kayhan Sevgi, şöyle devam etti: “Hasta ve yakınlarının sürekli eğitimi, klinik seyir ve tedavi yan etkileri hakkında bilinçlendirilmesi gerekir. En hayati yan etki, hipoglisemidir (kan şekerinin aşırı düşmesi) Uzun süren hipoglisemi ile, terleme, sinirlilik, titreme, bayılma, koma, kalıcı beyin hasarı ve ölüm olabilir. Bu nedenle, bayılmak üzere olan şeker hastasına, kan şekeri ölçümünü beklemeden, şekerli su verilir. Bu sırada, şeker yüksekliği koması bile olsa, şekerli su vermek bir tehlike oluşturmaz. Ama, şeker düşüklüğü komasında hayat kurtarıcıdır. Her alanda olduğu gibi, bu konuda da eğitim şarttır”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.