Dolar 32,5827
%0.21
Euro 34,8212
%0.45
Altın 2.411,710
%-0.87
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Aralık Meclisi gergin başladı: AK Partili Hızal’dan Başkan Soyer’e iade-i uyarı

Aralık Meclisi gergin başladı: AK Partili Hızal’dan Başkan Soyer’e iade-i uyarı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı birinci oturumu İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Oturumda Tire’de kurulacak katı atık bertaraf tesisi ve Urla’da kurulması planlanan akaryakıt istasyonu tartışmalara neden olurken oturuma damgasını vuran konu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz hafta meclis üyelerine gönderdiği uyarı mektubu oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, mektupla meclis üyelerinin zan altında bırakıldığını söyledi ve mektubu Başkan Soyer’e iade etti.

  • Ege Postası
  • 14.12.2020 - 19:52

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı birinci oturumu İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in idaresinde gerçekleştirildi.

Meclise damgasını vuran konu ise Başkan Soyer’in 3 Aralık tarihinde meclis üyelerine gönderdiği ve belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapılamayacağı konusunda gönderdiği uyarı mektubu oldu.

Oturum başlangıcında Başkan Soyer tarafından 3 Aralık tarihinde tüm meclis üyelerine gönderilen uyarı mektubuyla ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Esasında meclis öncesinde çok önemli olmadığı müddetçe konuşmama ama bugün gerçekten hem meclis üyesi hem de bir İzmirli olarak beni rahatsız eden bir durumdan bahsedeceğiz. Herhâlde tüm meclis üyesi arkadaşlarımıza ulaşmış bir yazıdan bahsedicim. 3 Aralık tarihinde maillerimize ulaşan Ve Tun Soyer’in imzasını taşıyan bir uyarı yazısı. Bu uyarıda belediye kanununun 5393 sayılı maddesine atıfta bulunularak meclis üyelerinin görevleri boyunca ve sonrasında belirli bir dönem birtakım faaliyetlerden men olmasını hatırlatıldığı bir uyarı. Bizler 150 yıllık bu meclisin itibarını çok daha yukarlara taşımak için 20 aylık süre içerisinde iktidarı ve muhalefet olarak ortak akılla ciddi bir mücadele verdik ve kısmen de olsa başarılı olduğumuzu düşünüyorum Ama 3 Aralık günü önümüze gelen bir yazı var ve bu yazdı beni ve grubumdaki meclis üyesi arkadaşlarımız çok rahatsız eden bir ifade kullanılmış. Bu yazının neden gönderildiğinin cevabını merak ediyoruz. Çünkü şehirde yaşana Menemen, ve ESHOT’ta yaşanan hadiselerden sonra bu yazının gönderilmiş olması bu meclisteki herkesin zan altında bırakılmasını kabul etmiyorum. Bu vesileyle bir meclis üyesi olarak bu yazısı üstümüze alınmış değiliz ama yazının bu şekilde bize gönderilmiş olmasından büyük bir rahatsız duyuyoruz ve size iade ediyoruz” dedi ve uyarı mektubunu Başkan Soyer’e iade etti.

“MENEMEN’DE YAŞANAN USULSÜZLÜKLER BAŞKA YERDE DE YAŞANABİLİR”

Hızal’a cevap veren Başkan Soyer, amaçlarının kimseyi zan altına almak olmadığını belirterek, “Siz iade etseniz de etmeseniz de o yazı hepinize gönderildi. Maalesef Menemen’de olduğu gibi belki yarın başka yerde de olacak bir takım usulsüzlüklerle karşılaşabiliyoruz. Biz mümkün olan en büyük hassasiyeti göstermek mecburiyetimdeyiz. Hiçbir arkadaşımızı zan altında bırakmıyoruz. Öyle bir durum olsa Savcılığa bildirir gereğine yaparız. Biz bu yazıyı kimseyi ayırmadan tüm meclis üyelerine gönderdik ve bu konudaki hassasiyetimizi belirttik. Bu kadar” diye konuştu.

TİRE’YE KATI ATIK BERTARAF TESİSİ KURULACAK

Oturumda, Entegre Katı Atık Yönetim Planına uyumlu olarak İzmir Tire Karateke Mahallesi 892 parselde Tire II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi'nin kurulması maddesi AK Parti ve CHP grubu arasında tartışmalara neden oldu.

Maddeye ilişkin söz alan AK Partili meclis üyesi Ali Ayyıldız, “Burada talep edine maddeler aktarma istasyonu yapılması ve Güney1 ismini verdiğimiz bölgede yani Tire’de yapılmakta olan Tire’nin çöplerinin dökülmesiyle ilgili. Bu alan vahşi depolama alanı olarak kullanılıyor. Toplamda 1 milyon 500 bin metrekarelik mera. Buralara yıllardır mera toplama yapılıyor. Ödemiş Belediye Başkanı ‘Tire ilçesine ağabeylik yapacağım ve Tire ilçesinin çöplerini alacağım’ demişti. Umuyorum ki bu yapılır. Bu alanı tekrar mera alanı olarak kullanmayı dört gözle bekliyorlar. Buraya tekrar çöp atılmasını ve bu alanın mera olarak kullanılmasını istiyoruz. Buraya yeniden çöp dökülmesini istemiyoruz” diyerek alınması planlanan karara itiraz etti.

Maddeye ilişkin itiraz üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, kararın merkezi hükümet ve belediyenin ortak kararı olduğunun altını çizerek, “Bu yer 1992 yılından beri katı atık bertaraf depolama alanı olarak belirlenmiş. Söz konusu yer Tarım İl Müdürlüğünün de yetki alanında ve 1/100000 imar planlarında katı atık bertaraf tesisi olarak işlenmiş. Yapılan bu planlar merkezi idare tarafından yapılmış Büyükşehir Belediyesi’nin de buna uygun planlar yapması gerekiyor. Bugünkü Büyükşehir Belediye Meclisimizin aldığı karar Merkezi idare ile Büyükşehir Meclisimizin ortak almış olduğu bir karardır” dedi.

Konuşmalar üzerine konuşan Başkan Soyer, alanın mera haline getirilmesi için elinden geleni yapacaklarını belirterek, “Sizinle beraber 1 milyon 500 metre alandan bahsediyoruz. Geride kalan alanımera haline getirmek için elimizden geleni her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

URLA’DA AKARYAKIT İSTASYONU TARTIŞMASI

Toplantıda tartışma konusu olan bir diğer gündem maddesi de Urla ilçesi, Uzunkuyu Mahallesi, 146 ada, 2 no’lu parselin “Akaryakıt+LPG+Servis İstasyonu” olarak belirlenmesine yönelik, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı önerisi oldu. AK Parti Grubu alanda istasyon kurulmasının uygun olmadığını ifade ederken CHP grubu istasyonun kurulması yönünde görüş beyan etti.

Konuyla alakalı söz alan Hızal, konuya ilişkin kararı 5 komisyondan oluşan çoklu komisyonda görüşülerek karara bağlanması gerektiğini ifade ederek, “Burada ciddi bir çelişki ortaya çıkmıştır. Burada usul anlamında ciddi problem var. Biz bu tip konuları çoklu komisyonlara gönderiyoruz. Meseleye bu açıdan bakarsak buna benzer konuların çoklu komisyonlarda ortak toplantılarla halledilmesi gerekiyordu ama yapılmadı. Biz mevzuata ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaya koymuş olduğu bir takım verilere göre hareket etmek istiyoruz. Bir alanda akaryakıt istasyonun şu kritere uyulması gerekiyor. Tarım il müdürlüğünden olumlu görüş gelmiştir. Bu görüşü yok saymak yapılan tüm işlemlerin ortadan kalkmasını sağlar. O yüzden bizim tavsiyemiz bu konunun yeniden komisyonlara iade edilip çoklu komisyonun sadece bu konuya özel bir toplantı yaparak görüş bildirmesini talep ediyoruz” dedi.

Hızal’a cevap veren Başkan Soyer, “Bu aslında Türkiye’ye örnek olacak bir karar. İmar komisyonundaki arkadaşlarımın da esnaf komisyonundaki arkadaşlarımın da titiz bir çalışma yaptıklarını düşünüyorum. Fakat çevre komisyonundaki arkadaşlarım başka bir hassasiyetten bahsediyorlar. Çevre komisyonundaki arkadaşlar yerinde görünce vicdani muhasebeyi yapıp uygun görmemişler. Durum şu: Biz sadece imar komisyonunun kararlarına göre hareket ediyor olsaydık bu konuyu oy birliği ile geçirecektik. Ama iyi k… Bizim imar komisyonumuzun ciddi bir revizyona ihtiyacı var. 1985 yılında çıkarılan bir imar mevzuatı ile yönetiliyoruz. Mutlaka yerel yönetim reformuna ihtiyacımız var. Biz bu konuda yeni bir taslak götüreceğiz zaten. Buna benzer meseleleri oklu komisyonla çalışmak son derece değerli. Dolayısıyla ben bu hazırlayacağımız taslak raporla ilgili olarak yoğun bir çalışma yapılmasını istiyorum. Bu konuda yeterince çalışma yapılmış ve burada tartışılacak başka bir şey kalmamış. Ancak bundan sonra buna benzer bazı meselelerde aynı hassasiyetle çalışılması gerektiğini söylüyorum” diye konuştu.

Tartışmaların ardından yeniden konuşan Başkan Soyer, çevre komisyonunda görevli üyelere, alanı bir kez daha yerinde incelemelerini söyledi.

Gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

SOYER'İN UYARISINA ADRES GÖNDERMESİ 

Gündem dışı konuşmalarda Başkan Soyer’in gönderdiği uyarı maili bir kez daha gündeme geldi. AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, mektubun adresinin Başkan Soyer ve eşi Neptün Soyer’in yaşadığı evi işaret ederek uyarının adresinin orası olması gerektiğini belirtti ve ise “O uyarı mektubunu eşiltepe Halil Rıfatpaşa Caddesi No: 37 Konak-İzmir adresine yollamanız gerekirdi. Bu mektup bana geldi. Ne ben kardeşimi İZTAV’ın genel sekreteri yaptım ne de aile bireyinden hiçbirisine belediyede mal satmıyorum” ifadelerini kullandı.
Boztepe’nin sözlerinin üzerine meclis bir kez daha gerildi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.