Dolar 32,3728
%0.17
Euro 35,0404
%-0.07
Altın 2.326,620
%0.27
Bist-100 9,14
%0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Anayasada 'uzman' krizi

Anayasada 'uzman' krizi

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda uzmanların hazırladığı metin krize neden oldu. Taslak metinde parti kapatmanın zorlaştırılması yerine daha da kolaylaştığını tespit eden dört partinin üyelerinden itiraz geldi. İlk toplantıda düzenleme metinden çıkacak.

  • Ege Postası
  • 10.08.2013 - 13:35
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görev yapan hukukçular, parti kapatmayla ilgili madde üzerinde çalıştı. Bayramda komisyon üyelerine teslim edilen taslak çalışmada, "Üç defa üst üste kongresini toplamayan siyasi partiler kapatılır" maddesi tartışmaya neden oldu.

Düzenlemeye dört partiden de itiraz geldi. Komisyon üyeleri, "Şiddeti öven partilerin kapatılması dahi, Meclis'in iznine ve anayasa mahkemesi kararına bağlanmışken, prosedür hatası yapan partilerin doğrudan kapatılması izah edilemez" görüşünü dile getirdi.

Pazartesi günü toplanacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu madde metinden çıkartılacak.

Yeni düzenlemede, "Kapatma cezası sadece şiddeti öven ve teşvik eden partiler için" geçerli olacak. Bunun için de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın başvurusu, Meclis'in izni ve Anayasa Mahkemesi'nin kararı aranacak. Diğer durumlarda partiler kapanmayacak; hazine yardımından mahrum bırakma, para cezası gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu şimdiye kadar altmış maddeyi kabul etti. Komisyon pazartesi günü yargıyla ilgili bölüm üzerinde çalışacak. Dini hürriyetler ve vatandaşlık gibi tartışmalı başlıkların da ağustos ayının sonunda komisyonun gündemine gelmesi bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.