Dolar 32,4907
%-0.15
Euro 34,9249
%0.28
Altın 2.434,600
%0.47
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Anadolu'nun renkleri Boston'da

Anadolu'nun renkleri Boston'da

Özgün baskı tekniği ile yaptığı resimleri Boston'da açacağı sergide sanatseverlerle buluşturacak olan Şefkat İşlegen, ödüllü tekniğini katılımcılara uygulamalı olarak gösterecek.

  • Ege Postası
  • 28.10.2016 - 09:34

Özgün baskı tekniği ile ödüller alan Ressam Şefkat İşlegen'in 'Renk ve Ahenk' adlı sergisi, 21'nnci Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Amerikalı sanatseverler ile buluşacak. 'Renk ve Ahenk', Boston Üniversitesi Thurman Kültür Merkezi'nde 2 Kasım'da düzenlenecek resepsiyonla açılacak. New England Türk Amerikan Kültür Derneği’nin (TACS-NE) Boston Üniversitesi Howard Thurman Center ile birlikte düzenlediği ve T.C. Dışişleri Bakanlığı ile Türk Hava Yolları tarafından desteklenen sergi 15 Aralık tarihine kadar gezilebilecek. Sergi Boston'un ardından Ocak ayı içerisinde Chicago'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Festivalde her yıl tek sanatçının ağırlandığını belirten Şefkat İşlegen, "Konuk sanatçı olarak bu yıl beni davet ettiler. Benim de amacım Türk kadın sanatçı olarak hem ülkemizi hem de sanatımı yurtdışında tanıtarak ülkemizin sanatının tanıtılmasına katkıda bulunmak" dedi. 

TEKNİĞİNİ UYGULAMALI OLARAK ANLATACAK
Serginin bir gününde gerçekleştireceği workshop ile kendi tekniğini uygulamalı olarak göstereceğini belirten Şefkat İşlegen, "2010 yılında Beijing Bienali'nde kendi tekniğimle 'özgün baskı' (linol baskı) alanında eserim sergilenmeye hak kazandı. Bu tekniği Bostonda sergileyerek katılımcılara yönelik gerçekleştireceğim workshop ile uygulamalı olarak göstereceğim. Bu özel bir teknik olduğu için, kalıplarla büyük bir titizlikle çalışmayı gerektiriyor. Sergide bu teknikle yaptığım 45 eserim sergilenecek. Bu eserlerin arasında Boston sergisi için yaptığım resimlerim de var" diye konuştu. 

"AZ RENK ÇOK RESİM"
Tekniğini uygularken çok fazla renk kullanmayı tercih etmediğini belirten İşlegen sözlerine şöyle devam etti: 

"Daha çok bir rengin çeşitli tonlarına yer veriyorum. Picasso'nun bir sözü vardır; 'Az renk çok resim'. Genelde çok canlı tonlar değil, ışığın yardımıyla belli olan ve izleyicinin çözümleyeceği renklere öncelik tanıyorum. Her zaman bilinenin aksine kulak dinlemez, gözler beynin yardımıyla bilinçlenmemizi sağlar. Resimdeki ritim, denge, renk gözlerle algılanır ve anlam kazanır. Özellikle soyut resimde bu bilinçlenme çok önemlidir. Yaşamımızdaki kişiye ait olaylar izleyicinin adlandırdığı şekilde var olur. Resmin içinde izleyici ancak görmek istediğini görür çizileni değil".

12 ÜLKE 25 SANATÇIYLA SEMPOZYUM HAZIRLIĞI
İzmir'de sanat sempozyumları düzenleyen ve sanat küratörlüğü yapan Şefkat İşlegen, "Bundan önceki son yurt dışı sergimi nisan ayında ülkemi temsilen Roma Yunus Emre Sanat Enstitüsü Sergi Salonu'nda gerçekleştirdim. Serginin açılışını Vatikan Büyükelçimiz yaptı ve çok sayıda İtalyan sanatseverle buluşma fırsatı buldum. Ardından bu organizasyona hazırlandım. Bu yoğun tempo içinde sanat çalıştayları oldu. Yabancı sanatçıları ülkemizde ağırlayarak, Türk sanatçılarla kaynaştırıp, Türk kültürünü dışarıya tanıtmak için çalıştım. Yabancı ve Türk sanatçıların birlikte resim yapacağı ortamlar hazırladık. Geçen yıl İzmir'de iki sanat sempozyumu gerçekleştirdim. Gelecek yıl baharda 12 ülke 25 sanatçıyla olacak yeni bir sempozyumun hazırlıklarını yapıyorum. Boston'daki sergimde kendi sanatımı ve ülkemizi tanıtan fonda Türk müziği olan bir kısa film de göstereceğiz. Amacım Anadolu'nun renklerini, Türk sanatçısını ve sanatını yurt dışında temsil etmek, anlatmak. Bütün çabalarımız bunun için" diye konuştu. (DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.