Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Altın Kedi'de 'Bu rol senin' atölyesi ilgi gördü

Altın Kedi'de 'Bu rol senin' atölyesi ilgi gördü

18’inci Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali etkinlikleri kapsamında seminer veren Uluslararası Cast Direktörü Harika Uygur yönetmen ve oyuncularla bir araya geldi. Cast direktöründen tüyolar

  • Ege Postası
  • 10.11.2017 - 11:19

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI - Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali bu yıl 18. kez izleyicilere merhaba dedi. Festival kapsamında  yapılacak atölyelerden ilki bu yıl ulusal ve uluslararası projelere imza atan başarılı cast direktörü Harika Uygur’un, kitabı ile aynı adı taşıyan “Bu Rol Senin” oldu.

Altın Kedi Kısa Film Festivalinde Jüri Üyesi olarak yer alan Uluslararası Cast Direktörü Harika Uygur deneyimlerini yönetmen oyuncu ve ajans temsilcileriyle paylaştı. Uygur, Türkiye’de film yapımı konusunda uluslararası standardın yakalanması gerektiğini belirterek kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu vurguladı.

“SON ANA KADAR DEĞİŞEBİLİR”

Cast direktörlerinin senaryoda var olan doğru role doğru oyuncuyu seçen kişiler olduğunu söyleyen Uygur bir oyuncunun seçilmesi için bazen binlerce oyuncuyla görüştüklerini söyledi. Türkiye’yi Oscar’da temsil eden Mustang filminin başrolleri olan 5 kız çocuğunun seçiminde 2 binin üzerinde çocuk oyuncuyu taradığını  anlatan Uygur, son ana kadar oyuncuların değişebileceğini söyledi.

Hedefinin her zaman uluslararası bir cast direktörü olmak olduğunu ve bu yönde çalışmalarını ve gelişimini sürdürdüğünü ifade eden Uygur cast direktörlerinin yapımcı ve yönetmen arasında koordinasyonu da sağladığını da söyledi.

“SENARYO KALBİMİZE DOKUNMALI”

Bir oyuncuyu seçmek için senaryonun da kalbine dokunması gerektiğini söyleyen Uygur ”Senaryonun kalbime dokunmasına dikkat ediyorum. Bana bir şey anlatmalı ki ben de oyuncuya anlatabilmeliyim. Böylece ortak bir dil kurabiliyorum. Oscar’da Türkiyeyi temsil eden Mustang’de kızların uzun saçlı ve Mustang ruhu taşıması gerekiyordu. İçine kapanıksa, ruh yoksa hemen eleniyorlardı. 2 binden fazla kız öğrenciyle görüştük. İlk 5 kız seçildi, ofisimde okuma yaptılar. Bir şeyin eksik olduğunu gördüm ve cast son 2 hafta kala değişti” ifadelerini kullandı. 

Yönetmenlerin cast direktörleriyle çalışmaları gerektiğini söyleyen Uygur  kitabını ise bir ihtiyaç doğduğunu düşünerek yazdığını anlattı. Uygur ”Kitabı yazdım, ihtiyaç olduğunu düşündüm. Bu ülkede hala özgeçmiş nasıl yazılır bilinmiyor.  Hala mimik yapan oyuncu fotoğrafları var. Oyuncu mimik yapmaz. Bu nedenle  kitap yazdım” dedi.

TÜYOLARA DİKKAT 

Uygur oyuncular ve yönetmenlere yurt dışına açılabilmeri içnde tüyolar vererek özellikle profesyonel bir İMDB hesabı almaları gerektiğini söyledi. Uygur şöyle devam etti “Dünya standartlarını yakalarken bir çok şeyi takip etmeniz gerekiyor. İMDB artık hayatlarımızdan çıkmıyor. İMDB sayfalarınızın PRO olması şart. Dünya standartlarını yakalamanız şart. Türk oyuncu olarak data baselere girip self tape yapabilirsiniz. Artık cast direktörü ofisinde çekim yok. Dünya standartlarını yakalamak gerekiyor. Kasetler ileri geri sarılmıyorken, self tape yapmak çok zor değil. Geçen hafta bu ülkeye dünyanın en iyi cast direktörlerinden 5’i geldi. Biz buna katılacak 20 kişi bulmakta zorlandık. Çok güzel bir work shop yapıldı. Bildiğiniz tüm oyuncuların cast direktörleriydi. İstanbul’dayken ilk gün tüm oyunculara self tape nasıl yapılır kağıdı dağıttılar. Dünya self tape yöneldi. Bu eğitim yeniliklerden faydalanmak için toplantıları takip edecekler. İnsan kendini geliştirmek istedikten sonra her şekilde geliştiriyor. İki yıl okudum ben oyuncuyum demekle olmuyor. Her dakika çalışmak gerekiyor. Eğer bir oyunda oynamıyorsa asistan olarak girmiyorsa, sahneyi süpürmüyorsan tembelsin. Çok yakışıklı güzelim demekle olmuyor. Yetenek kaybedilen bir şey sürekli eğitim alınmalı.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.