Dolar 32,5107
%0.07
Euro 34,8880
%-0.24
Altın 2.455,550
%0.79
Bist-100 9.891,00
%1.79

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Altın Havan 'Arap Hasan'ın oldu

Altın Havan 'Arap Hasan'ın oldu

İZMİR'in Selçuk ilçesi'nde bu yıl 35'incisi düzenlenen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen 6. Altın Havan Yarışması'nda Burhaniye'den Sait Ersen'in "Arap Hasan" isimli devesi en çok oyu alarak birinci oldu. Deve güreşlerinin Kırkpınar'ı start aldı

  • Ege Postası
  • 15.01.2017 - 11:11

İZMİR - 35'inci Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali, İstasyon Meydanı'nda düzenlenen 6. Altın Havan Yarışması ile başladı. Birbirinden süslü develerin katıldığı güreşler için kente gelen turistler ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Renkli görüntülere sahne olan festivalde, 7 yaşındaki Şahin Tekinkuş, giydiği deveci kıyafetiyle ilgi çekti. 6. Altın Havan Yarışması'ndea deve sahipleri, yarışmaya katılan develerini sıra numarasına göre jüri üyelerinin karşısına çıkardı. Puanlama devenin üzerindeki ve arkadaki üç parça giyiminden, ön peşlerinden, boyunluklarından, atma yularından, dizlikler gibi parçaların görselliklerine göre değerlendirme yapıldı. Selçuk 6. Altın Havan Yarışması'nı Burhaniye'den Sait Ersen'in "Arap Hasan" isimli devesi en çok oyu alarak birinciliğe layık görüldü.


Festivali'nin açılışında konuşan AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, "Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali deve güreşlerinin Kırkpınar'ı olarak adlandırılıyor. Bu konuda bugüne kadar emek veren herkesi, her kurumu takdirle anıyorum. Gerçekten de bu festivalin bu noktaya gelmesi çok önemli. Bu festivali daha ileri noktalara taşımak için elimizden geleni her zaman yapacağız" dedi.

Selçuk'taki deve güreşi ve deve sevgisinin çok büyük olduğunu belirten Başkan Bakıcı, "Biz buna bir şey daha ilave ettik. Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Sempozyumu'nu düzenledik. Bu denli önemli görülen festivalin bilimsel bir temelle taçlandırılması gerekiyordu. Biz de bu bilimsel çalışmayı uluslararası zemin de gerçekleştirdik" diye konuştu. Başkan Bakıcı, katkıları nedeniyle Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz'a, dernek yönetim kuruluna teşekkür etti. Festival, bugün Pamucak Arenası'nda, 104 namlı devenin katılacağı güreşlerle devam edecek. 

DEVELER 35'İNCİ KEZ ARENADAYDI

35. Selçuk Efes Deve Güreşleri, Pamucak Arenası'nda yapıldı. Pamucak Arena'daki güreş coşkusu hava muhalefeti tanımadı. 104 devenin güreştiği festival Reuters, Anadolu Ajansı, Rumeli TV gibi yerli ve yabancı yayın kuruluşları tarafından takip edildi.

TRT World tarafından canlı olarak yayınlanan güreşleri, İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, İzmir İl Jandarma Komutanı Yarbay Ali Taşyürek, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Cumhuriyet Savcısı Gökhan Emre Albay, Selçuk İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Mustafa Alptuğ Aydınlı, Selçuk İlçe Emniyet Müdürü Adem Köpük, AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, AK Parti, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Bilal Boğan, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen, MHP'li Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, Seferihisar Güreş Ağası Türker Çınar, Kırkpınar Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Alper Yazoğlu ve çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda güreşsever izledi. Soğuk havaya rağmen güreşlere ilginin yoğun olması sevindirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan festivalin açılış kısmı dua ile son buldu. Güreşler öncesinde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Selçuk'ta deve yetiştirmeye ve deve güreşlerine emek veren, deve güreşleriyle simgeleşen Mustafa İbili'ye rahmet anıp, "Bugün burada 35'incisini gerçekleştirdiğimiz Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali ile ilgili önemli bir süreci yaşıyoruz. Türkler olarak kültürümüze örf ve adetlerimize sadığız ve bunu yaşatmak için de hepimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Örf ve adetlerimize sahip çıkıyoruz. Yörük kültürüne sahip çıkıyoruz. Bize de yakışan budur. Bu süreç içerisinde deve güreşleriyle emeği geçen herkese burada bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi. 

Konuşmaların ardından Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen 104 namlı deve, kıyasıya mücadele verdi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.