Dolar 32,5773
%0.32
Euro 34,7956
%0.18
Altın 2.506,360
%0.88
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Alaattin Yüksel’den çarpıcı Deniz Yücel değerlendirmesi: Hayal kırıklığına uğradım

Alaattin Yüksel’den çarpıcı Deniz Yücel değerlendirmesi: Hayal kırıklığına uğradım

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun mutabık aday çıkarma çalışmasının sonunda Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Deniz Yücel’i aday göstermesinin yankıları sürüyor. Partililer duruma tepki gösteriyor. Tepkisini gösterenlerden biri de Başkan Aziz Kocaoğlu ile birlikte hareket eden ancak Yücel ismini uygun görmeyen 24’üncü CHP İzmir eski Milletvekili, CHP PM eski Üyesi, CHP İzmir İl eski Başkanı görevlerini yürütmüş olan deneyimli siyasetçi Alaattin Yüksel oldu. Alaattin Yüksel’den Deniz Yücel ve İl Kongresi değerlendirmesi

  • Ege Postası
  • 29.12.2017 - 17:09

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Can Radyo’da gerçekleşen bir programa katılan deneyimli siyasetçi Alaattin Yüksel, Aziz Kocaoğlu’nun görüşmelerinin ardından isim vermese de Deniz Yücel isminin çıkmasını değerlendirdi.

DELEGE TANIMAZSA İL BAŞKAN ADAYINI, NEYE GÖRE KARAR VERECE? ONA YAKIN, BUNA UZAK DENECEK

Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi de olan Deniz Yücel’i örgütte kimsenin tanımadığını kast ederek, “Özgür iradeleriyle karar versin. Delege tanımazsa il başkan adayını, neye göre karar verecek. O zaman ona yakın, buna uzak denecek. Keşke daha uzun süreçte il başkan adaylarımız ortaya çıksaydı ve ilçe kongrelerinde kendilerini anlatsaydı” dedi.

BU YÖNTEM VE İŞLEYİŞLE İLGİLİ BİR SIKINTI VAR

Yaşanan süreçte, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun başlattığı çalışmayla ilgili bir sıkıntısı olmadığını ancak buradan bir anlayış birliği çıkmasını beklediğini, eleştirisinin yöntem ve işleyişle ilgili olduğunu ve bu nedenle hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Alaattin Yüksel, “Hepsiyle bir araya gelmişsiniz. Milletvekilleri, başkanlar hemen hepsiyle. Orada bir anlayış birliği geliştirmek önemli. Nasıl bir örgütlenme modeli, nasıl bir il yönetimi ve il başkanı oluşturmak. Mesela il yönetimlerine ilçelerden sizi destekleyen ilçeler size isim verirler. Siz onları tanıma fırsatı bulmazsınız.  Bazen çok iyi arkadaşlar gelir, beraber görev yaparsınız. Bazen de mecburiyetten yazdıkları arkadaşlar gelir, onun katkısı olmaz. Bu dönem zorlu olduğu için güçlü bir yönetim kadrosu olmalı.  Bu yöntemle ve işleyişle ilgili sıkıntı var. Ne güzel partide karşıt görünen insanlarla bir araya geldik ama nasıl örgüt oluşturacağımız içinde anlayış birliği içindeyiz. İsteyen herkes seçilebilir bu anlayış birliğinde.  Ondan sonrası delegenin işidir. İl delegesinin işidir. Delegeler oturacak ve özgürce kendi kararlarını verecekler. Bu olmadığı için hayal kırıklığına uğradım. Ben bu görüşmeler sonunda falancayı aday olarak öneriyorum. Bunu yapmadı. Ama böyle olduğu konuşuluyor. Yoksa Deniz Yücel’e de haksızlık etmiş olmayalım. İl başkan adayımız artık. Başkan aday adaylarımızdan birisi. Adaylar çıkacak, imzalar toplayacak, yüzde on imzayı toplayan aday olacak” şeklinde konuştu.

BANA VE KENDİSİNE YAKINLARI KABUL ETMEME KAYGISINI ANLIYORUM AMA BEN DOĞRU BULMUYORUM

Başkan Aziz Kocaoğlu ile yakınlığı bilinen Alaattin Yüksel, Kocaoğlu’nun görüşme trafiği sürecinde başkanın kendisine yakın isimleri ‘ekip görüntüsü vermeme’ adına onaylamadığını da anlatarak, Başkan Kocaoğlu’nun kaygısını anladığını ancak doğru bulmadığını söyledi:

“İlçe kongreleri bitti ardından bu sürece geldiğimizde sayın Başkan evet orada devreye girdi. Türkiye önemli bir süreçte, 2019’a doğru hızla gidiyoruz. Bu süreci durdurup tersine çevirmeliyiz. Bu işe önderlik edecek siyasal parti CHP’dir. CHP’nin de İzmir ili en önemli illerin başında gelir. İzmir iktidar olduğumuz bir il aynı zamanda. Yerel yönetim politikalarını belirleyen biziz. Bunları da evet konuşacağız ama bizim kongre sürecinde onu yapamadık, bari bu süreç içinde tartışmaların yaşanmadığı, demokrasi şölenine dönüştürülmüş bir il kongresi bekliyoruz. O mücadele sürecinin konuşulduğu bir süreci örgütlenme biçimini oluşturabilmek için büyükşehir başkanının anlayış birliği sağlama çalışması oldu. Aslında  kötü bir şey değil. Büyükşehir belediye başkanı da bu partiden seçilmiş, CHP’li bir ailede doğmuş bir arkadaşımızdır. Yeri yurdundan çok ne konuşulduğu ne yapıldığı önemli. Partinin tüm kademeleriyle bir araya gelindi. Kendime yakın insanlarla oturup konuşayım değildi. Farklı bir anlayıştı bu.  İzmir büyükşehir Belediye Başkanı aday önerileri gelmeye başladığında bana falanca isim olmaz, onu kapatın olmaz. Alaattin Yüksel’e yakın olmaz dedi. O olmaz onu söylemeyin dedi. Bu doğru bir şey de değil. Başkanın bu yaklaşımı da doğru değil. Ekip görüntüsü vermeme kaygısıyla bunu yapıyor ama ben doğru bulmuyorum.  İnanç, etnik köken üzerinden tartışmalar ne kadar sakıncalı, yoz, kötü tartışmalar ise bana göre bana yakın olan, ona yakın olan. Bu ne demektir. Bana yakın olan arkadaş dediği kişi, akrabam mı dayım mı amcam mı yeğenim m? Yok böyle bir şey. Herkesin çıkıp özgürce siyaset yaptığı yerde bir yerlere gelme hakkı ve hukuku vardır. Bize yakın olduğundan olmaz demek… Kaygıyı anlıyorum. Kendisine yakın insanları il başkanı öneriyor demesin diye yapmıştır. “

DENİZ’İ İŞARET EDİYORSA, BİRKAÇ ADAYLI KONGRE OLACAK

“Deniz Yücel’i dedesinden bu yana tanırım. Babamla yoldaştılar. İlerici, aydın. Çarıklı politikacılardandı ailesi. Ben yanında çalıştım, evlerinde kaldım, annesi ve babası arkadaşım, yoldaşımızdır. Siyasette önemli görevler yapmış. Çok iyi yetiştirilmiş iyi bir evlat ortada. Siyasetle ilgileniyor uzun zamandır. Büyükşehir grup sözcümüz. İyi kötü denenmiş. Sıcak siyasetin içine de girmiş. Destekleriz başarılı da olur inşallah kazanırsa” diyen Alaattin Yüksel, sürece dair CHP İzmir İl Başkanlığı Kongresi’nde başka adayların da çıkabileceğini belirtti:

“Başka yeni adaylar da çıkabilir. Aziz Başkan ‘aman ekip görüntüsü vermeyeyim aday belirlerken’ diye hareket etti.  Benim kendisine çok yakın olduğum konuşuluyor. Birlikte mücadele ettiğimiz biri. Ben şimdi eleştiriyorum, yanlış yapıyor diye. Ona ve bana yakın olmasın düşüncesi yerine herkese eşit mesafede bir arkadaşımız diye düşündü sanırım. Deniz’i işaret ediyorsa, birkaç adaylı kongre olacak, il delegeleri orada. Kimse il delegelerinin iradesine ipotek koyamaz.  Genç, dinamik, buna vakit ayıracak bir aday. Başkan vizyoner bir adayda birleşelim diye düşündüm diyor. Öyle bir anlayışta, örgütle birleştik diyor. Benim adayım şudur budur demiş değil, ama böyle olduğu konuşuluyor.”

DAYATMA DEMEYELİM DE, KİMSE KİMSEYE DAYATAMAZ, TAM TERSİ TERS TEPER BİZİM PARTİDE

Deniz Yücel’in açıkça belirtilmese de büyükşehir belediye başkanı Kocaoğlu’nun adayı olarak lanse edilmesinin hata olduğunu da belirten Alaattin Yüksel, “Dayatma demeyelim de, kimse kimseye dayatamaz, tam tersi ters teper bizim partide. Yapılan hatalardır bu. Ama bu ilçe kongrelerinden beri de hep konuşulan ve tartışılan bir şeydir. Kamu görevlerinin, kamunun ne desteği ne de etkisi altında olmamalı” uyarısında bulundu.

DÜNYA GÖRÜŞÜME, VİZYONERLİK ANLAYIŞINA UYGUN ADAYLAR ÇIKACAK, DESTEKLEYECEĞİZ, BİR OYUMUZ VAR, GİDİP KULLANACAĞIZ

Deneyimli siyasetçi Alaattin Yüksel, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun adı il başkanlığı adaylığı için geçen CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü’ye de bazı isimlere yakın olduğu gerekçesiyle onay vermediğini dile getirerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Utku olmasın da kim olursa olsun arayışı değil. Gümrükçü ilçe başkanı oldu. Aziz Başkanın yaklaşımı böyle oldu. Etiketlenmiş aday olmasın. Utku’da da böyle bir şey olduğunu kendisi bizzat ona söylemiş. Senin de böyle bir şeyin var. Ona buna yakın ekip adamı olduğun, daha dar grupçu anlayışın var demiş diye biliyorum. Bu da söylenenler arasında. Bu anlamda karşı çıkmış olabilir. Bir açıklaması da yok kimseyle ilgili. Şunu istiyorum, bunu istiyorum diye bir açıklaması yok. Utku ilk yönetim kurulu üyelerimdendir. Beraber siyaset yaptık. Son derece politik, aktif, enerjik bir arkadaşımızdır. Ama görüşlerimiz, dünyaya bakış açımız uyar uymaz onlar tartışılır. Bana yakınlık uzaklıktan çok onun siyasete bakış açısı, felsefesi nedir, sol ve sağ kanatları vardır sosyal demokrat partilerin.  Bu yaklaşımda benim dünya görüşüme uygun, vizyonerlik anlayışına uygun ona göre çıkacak adaylar, destekleyeceğiz, bir oyumuz var, gidip kullanacağız. 650 il kongre üyesi var. Özgür iradesiyle il başkanını ve yönetim kurulunu seçeceğiz. Zorlu bir mücadele bekliyor bizi. Biz de omuz verelim. Partinin hiçbir kademesine aday değilim. En çok da böyle siyaset yaptığım günlerde mutlu oluyorum. Hiçbir yere aday olmadan çalıştığınızda çok daha samimi oluyor.”

GENEL BAŞKAN ‘ADAYI BEN BELİRLEYECEKSEM, KONGRELERİ KALDIRALIM O ZAMAN’ DİYOR

Alaattin Yüksel, partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MYK, PM ve parlamentoda çalıştığını, dolayısıyla yakından tanıdığını kaydederek, Kılıçdaroğlu’nun parti içi yarış süreçlerine karışmadığını anımsattı:

“Genel başkanımız şunu söyledi; kongrelerin sakıncalı olduğunu ifade eden milletvekili arkadaşlarımız olmuştu ya, sizin desteklediğiniz aday var mı diye soruldu. Bu darbe dönemleri çok biçti siyaseti, siyasetin anlayışını çok değiştirdi. Bir kariyer planlamasıysa siyaset, ben genel başkana hoş görüneyim, ya da burada kim belirliyorsa il başkanı, belediye başkanına hoş görüneyim anlayışı ne yazık ki var. Ama ben Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber çalıştım MYK, PM ve parlamentoda. Kurultayın k’sını ağzımıza aldırmazdı. Parti içi yarışlara asla müdahale etmezdi. Edilmesini de istemezdi. MYK’da iken mümkün olduğunca bunlardan uzak durulmasını isterdi. Şimdi desteklediğiniz aday var mı siz mi destekliyorsunuz diye, gidip fotoğraf çekip genel başkanın adayım diyorlar, herkese açık. Adayı belirleyeceksem kongreleri niye yapıyoru? Kongreleri kaldıralım o zaman diyor. Aziz Başkan da gitti görüştü genel başkanla. İzmir ve ülkenin yaşayacağı sorunlara bağlı olarak, tam tersine, bir gücün kontrolünde olmak yerine, tarafsız, daha özgür, daha güçlü yönetimlerin oluşturulmasını istedi. Herkes özgürce yarışsın ama kaybedenler ve kazananlar omuz omuza iktidar için beraber mücadele etsinler diyor genel başkan. Bu görüşmenin etkisi var diye düşünüyorum.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.