Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Hızal: Soyer döneminde ulaşıma yüzde 45 zam yapıldı

AK Partili Hızal: Soyer döneminde ulaşıma yüzde 45 zam yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Avukat Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in toplu ulaşımda yaptığı zamma gerekçe olarak mazottan alınan KDV’yi göstermesini sert bir dille eleştirdi. Hızal, “Tunç Soyer’in iktidarı döneminde ulaşıma yüzde 45 civarında zam yapıldı. Bugün KDV oranını gerekçe gösteriyorlar ama bu KDV oranı hep 90 dakika uygulanmaya başladığında da vardı” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 04.09.2020 - 16:55

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI - TV35 ekranlarındaki Kent ve Siyaset programının konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son günlerin en çok tepki çeken konusu toplu ulaşımdaki 90 dakika uygulamasının değiştirilmesi ve 50 kuruşluk zam yapılması konusuna da değindi. Yapılan zammın nedenini mazottan alınan yüzde 18’lik KDV olarak gösteren Soyer, KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi durumunda zammın geri alınacağını söyledi. Ayrıca Soyer, bugüne kadar ‘düzenleme olarak ifade ettiği sistem değişikliğine ilişkin ilk kez ‘zam’ ifadesini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Avukat Özgür Hızal, Soyer’in açıklamalarını ‘popülist söylem’ olarak değerlendirirken ulaşımdaki zammı sert bir dille eleştirdi.

 

‘TAMAMEN POPÜLİST BİR SÖYLEM’
Soyer’in “Devlet yüzde 18 olan KDV’yi yüzde 1’e indirirse ulaşım zammını geri alacağım” sözlerini ‘popülist söylem’ olarak yorumlayan Hızal şunları söyledi; “Tunç Soyer’in zammı sadece mazottaki KDV üzerinden değerlendirmesi tamamen popülist bir söylem. Zammın esas gerekçesi, ESHOT’un uzun yıllardır doğru yönetilememesidir. Burada 50 kuruş zammın yanında şöyle bir sorun var. Bugün İzmir’in ulaşım sistemi aktarma üzerine kurulu. Bunu İzmirliler istemedi, belediye yaptı ve İzmirliler bu sisteme mahkum edildi. Bugün aktarma yapmadan İzmir’de ilçe değiştirmek neredeyse mümkün değil. Bu sistemin doğru tarafı da 90 dakika aktarmanın ücretsiz olmasıydı. Tunç Soyer, 12 yıldır devam eden bu sistemi ortadan kaldırdı. Bunu yaparken de düzenleme demişti ama en azından dün yaptığı açıklamalar ‘Zam’ ifadelerini kullandı. Bu da bir şeydir. Ama İzmir için bir dönüm noktası söz konusu. 90 dakika sistemi artık ortadan kaldırıldı. Bunun sebebi olarak da mazot KDV’sini göstermek çok doğru bir şey değil. Kaldı ki ESHOT’a İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çok ciddi bir bütçe aktarımı yapılıyor. Bu bütçe aktarımı da vatandaş zam yüküyle karşılaşmasın diye yapılıyor. Biz ESHOT’un ya da Büyükşehir’in kedi alması noktasında Cumhur İttifakı olarak her zaman onay verdik. Sen hem yatırım amaçlı 3 milyarın üzerinde kredi çekeceksin hem de zam yapacaksın! Tunç Soyer’in iktidarı döneminde ulaşıma yapılan zam yüzde 45 civarında zam yapıldı. Bugün KDV oranını gerekçe gösteriyorlar ama bu KDV oranı hep 90 dakika uygulanmaya başladığında da vardı. Hal böyleyken siz çıkıp KDV oranlarının yüksekliğinden bahsedip zam gerekçesi olarak ortaya koymanız kabul edilebilir bir şey değil. Bahanedir bu. Yaptıkları bu icraatle Genel Başkanlarının da beyanlarına aykırı hareket ediyorlar. Genel Başkanları, ‘Tüm Türkiye’ye hatta Avrupa’ya örnek bir uygulama’ demişti. Siz kötü anlamda tarihe geçerek yıllardır işleyen bu sistemi ortadan kaldırıyorsunuz. İzmirliler günü geldiğinde bunun hesabını soracaktır diye düşünüyorum.”
 

'BİR YIL ÖNCE KDV FARKLI MIYDI''
Tunç Soyer’in “Biz bu 50 kuruşluk zammı 50 kere düşündük ve bunun arka sıradaki vatandaşlarımızı nasıl zor duruma soktuğunun da farkındayız. Ama bu zam bir mecburiyetti” sözlerini de değerlendiren Hızal, “Tunç Soyer’in bu ifadelerinde samimi olduğunu düşünmüyorum. Tunç Soyer’in Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce ve olduktan hemen sonra  ’90 dakika uygulaması devam edecek’ ifadeleri var. Tunç Soyer’e şunu sormak istiyorum; Bir yılda ne değişt? Bir yıl önce KDV oranları farklı mıyd? Bir taraftan KDV’den bir taraftan pandemiden bahsediyorlar. Bunlar tüm ülkede olan şeyler. ESHOT Genel Müdürlüğü zaten Büyükşehir tarafından finanse ediliyor. Bu ESHOT’un finansal açığını kapatan bir şey. Hem vatandaş mağdur olmasın diye böyle bir yetkilendirme istiyor hem de zam yapıyor. Yani işin kısası Tunç Soyer’in arka sıradakilerle ilgili söylemleri tamamen hamaset üzerine kurulmuş sözler. Bugüne kadar ‘arka sıradakiler’ olarak tabir ettiği vatandaşların menfaati için hiçbir şey yapmadı” ifadelerini kullandı.

‘MECLİSTEKİ UYUMUN NEDENİ TUNÇ SOYER DEĞİL’
Hızal, Başkan Soyer’in “İzmir büyükşehir Belediye Meclisi Türkiye’nin en demokratik meclisidir” sözlerine katılırken nedenini şu şekilde açıkladı; “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Türkiye’deki en demokratik meclis olmasının nedeni Sayın Soyer’in meclisi yönetme tarzı değil, meclis üyelerinin tutumlarıdır. Yoksa Tunç Soyer’in demokrasiye bakış açısını o gün çok açık bir şekilde gördük. Bizim salondan ayrılmamızdan sonra sarf ettiği ‘Demokrasi birilerine fazla geliyor’ ifadesi 12 Eylül darbeci zihniyetinin söylediği sözdür. Tunç Soyer’in başka biri hakkında demokrasi ölçüsü ortaya koyması söz konusu değil. Elbette mecliste kurallar olacaktır. Ama Tunç Soyer bu kuralları birçok defa muhalefetin aleyhine ortaya koydu. Bizim itirazımız da bu yöndeydi. Süre noktasında da bir açıklaması var. Evet konuşma süresi sınırlaması var. Ama biz mecliste İzmir’i konuşuyoruz ve tartışıyoruz. Ama Tunç Soyer’in ‘Biz elini kaldır indir diyerek tek başımıza istediğimiz kararı alabiliriz’ gibi bir açıklaması Tunç Soyer’in yönetim anlayışı ve demokrasiye bakış açısını gösteriyor zaten. Biz Cumhur İttifakı olarak bugüne kadar İzmirlilerin menfaatine olan konularda yine onay vermeye devam edeceğiz. Ama su zammı, ulaşım zammı gibi konularda da sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. Tunç Soyer orada ‘Sizi nasıl susturacağımı bilemiyorum’ gibi bir ifade kullandı. Bizi susturması mümkün değil. Demek ki Tunç Soyer’in demokrasi anlayışı beş dakikayla sınırlı. Ayrıca ‘Grubu da dışarı çıkartırım’ da demişti. Kendisine soruyorum. Hangi tüzüğün hangi maddesinde başkan tarafından bir grubun dışarı çıkartılması yazıyo? Bütün bunlar zaten Tunç Soyer’in demokrasi anlayışını gösteriyor. Evet şu anda uyumlu bir meclisimiz var. Ama Meclisteki uyumun nedeni Tunç Soyer değil, meclis üyelerinin tutum ve davranışlarıdır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.