Dolar 32,4485
%-0.08
Euro 34,7187
%-0.04
Altın 2.499,020
%0.58
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Hızal’dan Soyer’e ‘kişisel kapris’ çıkışı

AK Partili Hızal’dan Soyer’e ‘kişisel kapris’ çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Tunç Soyer’in “Bundan sonra gündem dışı konuşmalar için daha önceden başkanlığımıza başvuruda bulunulacak” sözlerine sert tepki gösterdi. Hızal, “Tunç Soyer’in kişisel kaprisi için bugüne kadar uygulanmış teamülleri değiştirmesi doğru değil” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 18.09.2020 - 12:12

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin tartışmalı konusu gündem dışı konuşmalar bir kere daha Meclis’i gerdi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı ilk oturumunda gündem dışı konuşmalar ve meclis üyelerinin konuşma süreleri bir kere muhalefet ve iktidar gruplarının arasındaki bağları gerdi. Yaşanan tartışmaların ardından Tunç Soyer, gündem dışı konuşmalar konusunda yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerini duyurarak, “Bundan sonra gündem dışı konuşmalarda herkes istediği kadar sınırsız konuda konuşamayacak. Bundan sonra gündem dışı konularla ilgili daha önceden başkanlığımıza başvuruda bulunulacak. Tüzük kuralları bunu söylüyor ve biz de bu gerekliliği yerine getireceğiz” dedi.

SOYER’DEN ZIT İFADELER

Görev süresinin ilk meclisinde, şehrin yönetiminde demokrasi ve çoğulcu katılım vurgusu yaparak “Burada iş birliği, uzlaşı içinde demokrasiyi sonuna kadar uygulayarak en geniş katılımlı, demokratik uygulamaları hayata geçireceğiz” diye konuşan Soyer’in yeni kararı muhalefet kanadında tepkiyle karşılandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Soyer’in sadece kendisi eleştirildiği için uzun süredir devam eden sistemi bozmasının demokratiklik algısıyla çeliştiğini ifade ederek, “Tunç Soyer’in kişisel kaprisi için bugüne kadar uygulanmış teamülleri değiştirmesi doğru değil” dedi.

“SOYER, 20 YILLIK SİSTEMİ HİÇE SAYDI”

Gündem dışı konuşmalar konusundaki usül tartışmalarının gereğinden fazla uzatıldığını söyleyen Hızal, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 150 yıllık bir meclis. Gündem dışı konuşmalarla biz meclis üyeleri, ülkenin ya da şehrin gündemini konuşuyoruz. Bizim önümüzde Büyükşehir tarafından verilen gündemlerin dışında bir de şehrin gündemi var. Mesela bugün İzmir’de koku, trafik, Körfez problemi ve daha fazlası var. Biz bunları nerede konuşacağı? 150 yıllık bir mecliste Tunç Soyer’in,  sadece kendisi kişisel anlamda eleştiriliyor diye özellikle 20 yıldır devam eden sistemi hiçe sayıp böyle bir uygulamaya gitmesi çok doğru deği. Bizim meclisi kitleme ya da çalıştırmama gibi bir amacımız hiçbir zaman olmadı. Biz, sadece bu mecliste şehrin ve sorunlarının konuşulup tartışılması ve sorunların çözüme kavuşturulması için mücadele veriyoruz ve buna devam da edeceğiz. Kaldı ki anlık gelişen olaylar ve konular oluyor. Bunun da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Böyle bir uygulama demokratik yönetime hiç uygun değil” diye konuştu.

“HATALAR TEKRAR EDİLMESİN DİYE ELEŞTİRİYORUZ”

“Gündem dışında konuşma usulünü değiştirip değiştirmemesi tüzük kuralları çerçevesinde Başkan’ın elindedir” diyen Hızal, teamüllerin de hesaba katılması gerektiğini belirterek, “Bir de teamüller vardır. Tunç Soyer’in kişisel kaprisi için bugüne kadar uygulanmış teamülleri değiştirmesi doğru değil. Tunç Soyer’in ‘Yazılı kanunlar ya da yönetmelikler her zaman hukuki olmayabilir’ diye söylemleri vardır. Bu hukukiliği teamüllerle yerine getirirsiniz ve biz de onu yaptık. Burada beş ya da altı dakikanın hesabını yapmanın çok bir anlamı yok. Tunç Soyer, 4,5 milyonluk bir şehrin belediye başkanı. Yeri geldiğinde tabiki de eleştireceğiz. Nasıl ki CHP TBMM’de iktidarı eleştiriyor biz de burada bunu yapacağız. Seferihisar’daki uygulamalardan dolayı da eleştireceğiz. Nede? Oradaki hataların aynılarını burada da yapmasın diye. Muhalefetin asli misyonu eleştirmektir. Bunları yerine getirmek zorundadır. Biz bunu İzmirliler için yapıyoruz. O halde ne yapalı? Hiçbir muhalefet görevimizi yerine getirmeyelim. Meclis’e de gitmeyelim. Kendi tabirleriyle ellerini kaldırsınlar indirsinler, tartışılmasın, konuşulmasın her şey geçsin gitsin. Böyle bir yönetim anlayışı kabul edilebilir m? Bir taraftan demokrasiden bahsedeceksiniz bir taraftan böyle bir yönetim anlayışınız olacak” dedi.

“SÜRE AŞIMI MECLİSİN DÜZENİNİ BOZMAZ”

Çoğulcu katılımın ve farklı düşüncelerin demokrasinin temeli olduğunu vurgulayan Hızal, “Meclis’te elbette ki tartışılacak, sesler yükselecek, farklı sesler ortaya konulacak. Bunlar olağan şeyler. Meclisin süresinin bir kısıtlaması yoktur. Bunlar konuşularak halledilecek şeylerdir. Tunç Soyer’in doğrusu kendisinin doğrusudur. Biz vatandaşın doğrusundan ve beklentilerinden bahsediyoruz ve bunları dile getirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla burada en ufak bir eleştiriden sonra hemen bir uygulama değişikliği yapıyoruz demek olmaz. Evet 5 dakikalık konuşma süresini biz konuştuk ama o süre birkaç dakika uzaytabilir. Bu, meclisin düzenini bozmaz ki. Aksine mecliste tartışma ortamını bu konularda ne kadar açarsanız o meclis daha yüksek bir seviyeye yükselir. Bunu sağlamak da en başta Meclis Başkanı’na düşer. Eğer bu meclsi bugün Türkiye’de örnek gösteriliyorsa tek müsebibi Tunç Soyer değil oradaki bütün meclis üyeleridir” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.