Dolar 32,5242
%0.24
Euro 34,8433
%0.35
Altın 2.487,960
%1.04
Bist-100 9.536,00
%0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti, Toroğlu’nun 'ırkçı' söylemlerini yargıya taşıdı: Irkçı ve faşist zehre izin vermeyeceğiz

AK Parti, Toroğlu’nun 'ırkçı' söylemlerini yargıya taşıdı: Irkçı ve faşist zehre izin vermeyeceğiz

Romanların vekili olarak tanınan AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, A Spor yorumcusu Erman Toroğlu’nun, Gaziantep FK ile yollarını ayıran teknik direktör Marius Sumudica hakkında sarf ettiği “Roman vatandaşları aşağılayan” ifadeleri nedeniyle Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından basın açıklaması yapan Bekle, söz konusu ifadelerin “ırkçı ve faşist” zihinlerin ürünü olduğunu belirtti ve “Birileri aramıza “ırkçılığın faşist zehrini” sokmak istese de; dün nasıl izin vermediysek bugün de buna izin vermeyeceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.01.2021 - 13:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- A Spor yorumcusu Erman Toroğlu, Gaziantep FK ile yollarını ayıran teknik direktör Marius Sumudica hakkında “Böyle çingenelik olur mu” ifadelerini kullanmıştı.

Toroğlu’nun “ırkçı” ifadeleri, kamuoyunun yanı sıra siyasetçilerden de büyük tepki görmüştü.

AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Cemal Bekle, Toroğlu’nun Roman vatandaşlara hakaret içerikli söylemleri nedeniyle bugün İzmir Adliyesinde Toroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bekle, suç duyurusunun ardından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Bekle’ye AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş ve partililer destek verdi.

Sözlerine 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında basın mensuplarının günü kutlayarak başlayan Bekle, “ırkçı ve faşist” söylemlerin gündelik hayatın her alanında var olduğunu ifade etti ve “Bazı kimseler ne söylediğini ve sonunun nereye gittiğini bilmeden; bazıları bilerek ancak fark etmeden bazıları ise tepeden bakan; kendini asıl, başkalarını etnik azınlık görerek; insanlık dışı, aşağılık düşüncelerle bu ırkçılığı ve faşistliği ya yapıyor ya da aracı oluyor. Bazen bir futbolcuya seslenen hakemde, bazen bir çadırda kalan göçmenin üzerine yürüyen sivilde, bazen bir beyazın siyaha bakışında, bazen bir kendisini bilmezin ekranlarda söylediği sözlerde… Şekil veya hareket değişse de hepsi aynı karanlık düşüncelerin eseridir” dedi.

“ROMANLARDAN HİÇBİR ZAMAN HAİN ÇIKMAMIŞTIR”

Anadolu coğrafyasında Türk, Kürt, Roman, Arap, Çerkez, Laz ve daha birçok etnik kökenden insanın bir arada yaşadıklarının ve her daim mazlumun yanında olduklarının altını çizen Bekle, “Birileri aramıza “ırkçılığın faşist zehrini” sokmak istese de; dün nasıl izin vermediysek bugün de buna izin vermeyeceğiz. Erman Toroğlu isimli şahıs ekranlarda “Ayrımcılık ve Nefret” söylemlerinde bulunarak Roman vatandaşlarımızı kötü göstermiş, dışlamış ve cümlelerinin devamında toparlamaya çalışırken karanlık düşüncelerinde biriken zehri dışarıya akıtarak “Dilencilikle” Roman vatandaşlarımızı bağdaştırarak insanlık tarihine ve kendi benliğine acı ve kara bir leke bırakmıştır. Erman Toroğlu ve onun gibi karanlık dünyalarda gezinen zihinlere şunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Romanlardan hiçbir zaman hain çıkmamıştır. 15 Temmuz gecesinde birileri darbeye alkış tutarken; Romanlar meydanlara koşmuş, bedenini bu vatana siper etmiştir” diye konuştu.

“ERMAN TOROĞLU KENDİSİNDEN OLMAYANLARI AŞAĞILAYAMAZ”

“Roman Toplumu bu milletin asli unsurudur” diyen Bekle, şunları söyledi; “Binlerce yıllık devlet geçmişimizde; vatanına, milletine, bayrağına, ezanına sahip çıkmış; bu vatanın ve ay yıldızlı al bayrağının uğruna canlar vermiş ve şanlı bayrağın altında gururla yaşamıştır. Bizler nasıl ki olumsuz bir şeyi anlatırken “Erman Toroğlu gibi davranma” diyerek bir kişiyi veya zümreyi aşağılayarak işaret etmiyorsak Erman Toroğlu’da kendisinden olmayanları işaret ederek aşağılayamaz.

Her fırsatta söylüyorum. Huzurlarınızda bir kez daha belirtmek istiyorum; Romanlar olarak bizler; farklılıklarımızı zenginliğimiz, birlikteliğimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. Arabın Aceme, Acemin Araba, Beyazın Siyaha veya Siyahın Beyaza hiçbir üstünlüğü olamadığı anlayışıyla yaşıyor ve her türlü ayrımcılığı ve bölücülüğü lanetliyoruz. Bu topraklarda; Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal gibi değerlere sahibiz. Biz; insanı, insan olarak gören bir algının temsilcileriyiz. Ayrımcılık ifadelerini bu topraklarda üretmedik. Ama buna sahip insanlar var. AK Parti olarak, her türlü kanun ve yönetmelik değişikliğini yaptık. Bunu Romanlar adına da diğer gruplar adına da yaptık. Ayrımcılığa neden olacak hiçbir kelime ve sözü kabul edemeyiz.”

Bekle, ayrıca Toroğlu’nun ifadelerine karşı ülkenin dört bir yanında Roman STK’larının ve birçok siyasinin de suç başvurusunda bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.