Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti tek liste MHP iki liste istiyor

AK Parti tek liste MHP iki liste istiyor

AKP, Bahçeli’nin gündeme getirdiği, Erdoğan’ın ‘Liderler arasında görüşülür’ dediği ‘seçim ittifakı’ formülleri üzerine çalışıyor.

  • Ege Postası
  • 01.01.2018 - 08:44

AKP, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Liderler arasında görüşülür” dediği ‘seçim ittifakı’ formülleri üzerinde çalışıyor. AKP’nin gündeminde daraltılmış bölge ile dar bölge seçim sistemleri çalışması var. ‘Daraltılmış bölge’ modeli, ülkeyi en fazla 4 ya da 5 milletvekili çıkaracak bölgelere ayırmayı öngörüyor. Bu yöntemle İstanbul’da halen üç olan seçim çevresi sayısı 18’e, Ankara’da iki olan seçim çevresi sayısı 7’ye, İzmir’de iki olan seçim çevresi sayısı ise 6’ya çıkabiliyor. Ancak MHP’ye göre özellikle büyükşehirlerdeki seçim bölgesi sayısının 7’nin de üzerinde olması gerekiyor. Bu nedenle MHP kanadı, AKP’nin seçim sistemleri konusundaki çalışmasını görmeden adım atmayı düşünmüyor. Ülkeyi parlamenter sayısı kadar seçim çevresine bölen ve her seçim çevresinin bir parlamenter çıkarmasını öngören dar bölge seçim sisteminin uygulanması durumunda ise ülkenin anayasa değişikliği çerçevesinde 600 seçim çevresine bölünmesi gerekiyor. Ancak bu yöntem “en fazla oyu olan partiye avantaj sağlıyor” olması nedeniyle partiler tarafından eleştiriliyor. MHP de bu gerekçeyle dar bölge seçim sistemine karşı çıkıyor.

Bahçeli’nin formülü

Bahçeli, seçim ittifakı konusunda, 3 Kasım 2019’da yapılacak seçimlerde, seçmenin kendi partisini de pusulada görmesi gerektiğini anlatmıştı. Bahçeli’nin iki farklı seçim listesini öngören formülüne göre, her parti aldığı oy kadar Meclis’te temsil edilecek. Böylece partiler, “tüzelkişiliklerini koruyarak, seçim ittifakı oluşturabilecek.” Ancak AKP, tek liste ile ittifaka gidilmesinden yana. Tek liste ile ittifak yapıldığında ise “bir partinin alacağı artı oyların hangi partiye kayacağı” sorusu gündeme geliyor. Böyle bir durumda da olası AKP ve MHP ittifakında “buçuk oyların MHP’ye gitmesi” hedefleniyor. Oyların partilere bölünmesi noktasında ise ittifak partileri arasında mevcut seçim sisteminin (D’Hondt sistemi) uygulanması gerektiği” anlatılıyor. Örneğin, daraltılmış seçim sistemi uygulandığında, ittifak partileri, kendi aralarında buçuk oyları, D’Hondt sistemine göre paylaştırabilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.