Dolar 32,3298
%0.24
Euro 35,0481
%-0.21
Altın 2.284,020
%0.28
Bist-100 8,98
%1.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ahmet Kaya ile ilgili bir ilk gerçekleşti!

Ahmet Kaya ile ilgili bir ilk gerçekleşti!

Ahmet Kaya'nın eserlerinin ve yaşamından kesitlerin yer aldığı müzikli tiyatro oyunu "Hep Sonradan"ın ilk gösterimi yapıldı.

  • Ege Postası
  • 10.01.2019 - 06:47

Hem Ahmet Kaya'nın hayatından çarpıcı kesitlere, hem de Ahmet Kaya şarkılarının Kardeş Türküler yorumuyla sahneye yansıtıldığı "Hep Sonradan" müzikali, hikâyelere şarkılarla tanık etmesi bakımından 'ilk' olma özelliğiyle Sarıyer'de sanatseverlerin karşısına çıktı.

Yapımcılığını Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) ve An  Yapım'ın üstlendiği oyunun İstanbul UNIQ Hall'de gerçekleştirilen gösterimi  öncesinde AA muhabirine açıklama yapan Cüneyt Yalaz, oyunun hem metin ekibinde  yer aldığını hem de oyunculuk yaptığını söyledi.

 

Yalaz, canlandırdığı Salih karakterinin Ahmet Kaya'nın çocukluk  arkadaşı olduğunu belirterek, "Salih Paris'te sürgün hayatı yaşayan biri.  Çocukları yıllar sonra onu görmeye geliyorlar. Aynı zamanda bir korsakov hastası,  yani hafızayla ilgili problemleri olan bir kişilik." dedi.

Oyunda Salih'in Ahmet Kaya'nın şarkılarıyla geçmişi hatırlama  macerasının anlatıldığını dile getiren Yalaz, "Ahmet Kaya aynı zamanda Salih'in  çocukluk arkadaşı ve sürgünde de bir dönem beraber olmuşlar. Ahmet Kaya'yı ve  şarkılarını hatırladıkça kendi hayatını da hatırlıyor." ifadesini kulandı.

"Ahmet Kaya'nın şarkıları sahneye ilk kez taşınıyor"

Metin, müzik, oyunculuk gibi pek çok konuyla ilgilendikleri prova ve hazırlık sürecinin heyecanlı ve yorucu geçtiğini vurgulayan Yalaz, şunları  kaydetti:

"Yorucu oldu ama bir yandan da çok keyifliydi. Önemli bir proje  olduğunu düşünüyoruz. Ahmet Kaya ile ilgili ilk kez böyle bir proje yapılıyor. Ahmet Kaya'nın şarkıları sahneye ilk kez taşınıyor. Ahmet Kaya Türkiye'nin  vicdanı, oyunun o vicdanı yeniden açığa çıkartmak gibi bir hedefi var."

Şarkılarını çok dinledikleri Ahmet Kaya'nın kendisi için önemli bir  figür haline geldiğini, çünkü düşüncelerinden dolayı hayatı değişen ve sürgün  hayatına mahkum bir sanatçı olduğunu ifade eden Yalaz, "Hem yaptığı müzikle hem  de toplumsal olaylar karşısında gösterdiği tavırla çok önemli bir sanatçı Ahmet  Kaya, bir örnek figür aslında, onunla ilgili bir şey yapmak tabi ki çok heyecan  verici, çok değerli." ifadesini kullandı.

Oyunda Ahmet Kaya'nın çocukluk arkadaşı Salih karakterini canlandıran Cüneyt Yalaz (ortada), oyuncu Elit Andaç Çam (solda) ve Kardeş Türküler solisti Feryal Öney (sağda)

"Sözü olan bir işte oynuyor olmak çok kıymetli"

Oyuncu Elit Andaç Çam da canlandırdığı Feride karakterinin güçlü fakat  içi çok yumuşak bir kadın olduğunu belirterek, "Çok katmanlı bir karakter. Aldığı  yaralar dolayısıyla sertleşmek zorunda kalmış ve demir gibi olmuş ama içinde  küçücük bir çocuk olan bir kadın." dedi.

Projeyi ilk duyduğunda çok heyecanlandığını ve değerli bir iş  olacağını düşündüğünü söyleyen Çam, şöyle devam etti:

"Ahmet Kaya ile ilgili bir şey yapmak çok büyük bir onur ve çok büyük  bir sorumluluk. Oyuncu olarak her zaman çok derinlikli işlerde, bir söz söyleme  cesareti gösteren işlerde yer alamıyoruz. Çok fazla öyle iş yapılamıyor maalesef.  Şunun kıymetini çok iyi biliyorum, bir sözü olan bir işte oynuyor olmak çok  kıymetli ve nadir yaşadığımız bir şey."

Herkesin bir Ahmet Kaya'sı olduğunu dile getiren Çam, "Ülkede kötü  veya iyi bir olay olduğunda 'Ahmet Kaya olsaydı acaba şu an nerede duruyor, ne  diyor olurdu, belki bu konuda bir çözümü olurdu veya ne şarkılar yapardı, bu  yaşadıklarımızı o nasıl yorumlardı' diye çok aklıma gelirdi benim." şeklinde  konuştu.

"Geçmişi şarkılarla hatırlatıyoruz"

Solist Feryal Öney, Kardeş Türküler olarak film müziği, konser gibi  projelerde yer aldıklarını anımsatarak, "26. yılımızda böyle bir müzikli oyunda  yer almak kısmetmiş." dedi.

Oyunun içinde hem oyuncu gibi hem de müzisyen olarak yer almanın  heyecan verici olduğunu söyleyen Öney, "Salih karakteri, hafızasının zorlandığı  yerde Ahmet Kaya şarkılarıyla geçmişi hatırlıyor ve geçmişi hatırlatan biziz.  Kardeş Türküler olarak hem geçmişi hem de Türkiye tarihinin önemli noktalarını  şarkılarla hatırlıyor ve hatırlatıyoruz." ifadesini kullandı.

Öney, dramatürjik olarak şarkıların önemli bir yerde durduğunu, oyunda  Ahmet Kaya'nın hayatının önemli noktalarının şarkılarla anlatıldığını ifade etti.

"Son bir ay gerçekten yoğundu, sabah akşam çalıştık." diyen Öney, uzun  süredir devam eden çalışmalara prova aşamasında katıldıklarını ve yoğun bir prova  döneminden geçtiklerini sözlerine ekledi.

"Herkesin Bir Ahmet Kaya'sı Var" başlığıyla 2 perde olarak sahnelenen  "Hep Sonradan" müzikli tiyatro oyunu yaklaşık 120 dakika sürdü.

Ahmet Kaya'nın hem eserlerinin hem de yaşamından kesitlerin yer aldığı  gösterime Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın yanı sıra sanat camiasından isimler  ve oyuncular katıldı. AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.