Dolar 32,3397
%0.28
Euro 35,1220
%0
Altın 2.312,910
%1.55
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AFP'den son dakika Kerkük iddiası

AFP'den son dakika Kerkük iddiası

AFP haber ajansı Irak ordusunun Kerkük'ü Peşmerge güçlerinden geri almak için askeri harekat başlattığını duyurdu. AFP haber ajansı haberi bölgedeki bir askeri kaynağa dayandırdı.

  • Ege Postası
  • 13.10.2017 - 14:07

AFP haber ajansına konuşan Iraklı bir general, "Haziran 2014'te yaşanan olaylar esnasında Irak ordusunun kaybettiği bölgeleri geri almak için operasyon başladı" ifadesini kullandı. AFP'ye bilgi veren üst düzey generalin ismi açıklanmadı. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosrat Rasul ise on binlerce Peşmerge'nin Irak ordusunun Kerkük'e yönelik operasyon tehdidine karşı, etnik  bölgede konuşlandırılmış olduğunu söyledi.

Resul,  "Dün geceden bu yana en az 6,000 peşmerge daha, Irak ordusunun tehdidine karşı konuşlandırıldı" dedi. Öte yandan, Kerkük'e çok sayıda Peşmerge'nin gönderildiği ifade edildi. Reuters haber ajansı bölgeye gönderilen Peşmerge sayısının 'on binler' olarak niteledi. 

Haziran 2014'te DEAŞ'ın Irak hükümetine bağlı bölgeleri eline geçirmesinin ardından, bu bölgelerden bir kısmı IKBY yönetimi tarafından geri alınmıştı. 

IRAK ORDUSU: BİRLİKLERİMİZ BÖLGEYİ İNCELİYOR

Irak ordusu, Kerkük'e operasyon başlattığı yönünde bazı medya kuruluşlarında çıkan haberleri yalanladı.

Ordunun basın biriminin Facebook sayfasından yaptığı açıklamada "Birliklerimiz hâlâ özgürleştirilen bölgeleri inceliyor ve temizliyor. Kamuoyunda kafa karışıklığına yol açan basın kuruluşlarını uyarıyoruz. Herkesi resmi kaynaklardan gelen bilgileri kullanmaya davet ediyoruz" ifadeleri yer aldı. 

"ÇATIŞMAYA GİRMEMEK İÇİN ÇEKİLDİK"

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Peşmerge Komutanı Şeyh Cafer Mustafa, Haşdi Şabi ve Irak ordusuyla çatışmaya girmemek için bazı temas noktalarından çekildiklerini açıkladı.

Mustafa, Kerkük kent merkezinde Peşmerge komutanlarıyla yaptığı görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, Havice operasyonunun ardından Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin, Kerkük'teki bazı bölgelerin Peşmerge tarafından kendilerine teslim edilmesi için "tehditler yağdırmaya" başladığını ifade etti.

"BÜYÜK FELAKETE DÖNÜŞÜR" AÇIKLAMASI

Peşmerge güçleri tarafından yapılan açıklamada Kerkük’teki durum hakkında yapılan açıklamada dünyaya çağrıda bulunularak, “Bu kargaşa hali, büyük bir felakete dönüşür” denildi. Açıklamada, Iraklı güçlerle Haşdi Şabi’nin Kerkük çevresindeki hareketliliğine vurgu yapılarak, “Savaşa ve kan dökülmesine karşıyız ama tehdit, saldırı ve savaş naralarını da kabul etmiyoruz. Dün gece Haşdi Şabi güçleri ile Irak ordusuna bağlı bazı güçler, özellikle Kerkük çevresinde, Peşmerge'nin denetimindeki bölgelere saldırı amacıyla hazırlık ve hareketlilik halinde olmuştur” ifadeleri yer aldı. 

DÜN GECE BÜYÜK HAREKETLİLİK YAŞANDI

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın aktardığına göre ise dün gece Kerkük çevresinde Irak ordusunun yoğun bir hareketliliği gözlendi. Gece boyunca Iraklı güçlerin peşmerge mevzilerine sadece birkaç kilometre mesafede olduğu aktarıldı. 

Irak ordusu ve Haşdi Şabi Birliklerinin Kerkük çevresinde yığınak yapmasının ardından bölgede tansiyonun oldukça yüksek olduğu ifade edilirken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani’nin oğlu Mansur Barzani silahlanarak Kerkük’e geldi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.