Dolar 32,5949
%0.37
Euro 34,7863
%0.16
Altın 2.498,160
%0.55
Bist-100 9.461,00
%-0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Adım adım kariyer planlaması

Adım adım kariyer planlaması

Kariyer planlama aslında hayatınızın nereye gideceğini belirlemeniz demektir. Kariyer planlaması, profesyonel geleceğinizin temel adımlarının haritasını çıkarmayı içerir. Takip etmek istediğiniz alanları belirlemekten uzun vadeli hedefler geliştirmeye kadar, bu yöntem kariyer başarısı için bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir.

  • Ege Postası
  • 28.10.2020 - 10:38

Kariyerinizi başkasının planlamasını beklemeyin.

Elbette başta ailemiz olmak üzere sevdiklerimizin ve saygı duyduğumuz kişilerin fikirlerine önem veririz. Ancak başkalarının sizin adınıza kariyer planlaması yapmasını istemeyin ve buna izin vermeyin. Sizin için düşünülen kariyer planı ile sizin istediğiniz kariyer planı arasında çok büyük bir fark olabilir. Kendinizi en iyi siz tanırsınız ve hedeflerinizi en iyi siz belirlersiniz.

Çalışırken neyi seveceğinizi, sevmeyeceğinizi, ne istediğinizi ve neye ihtiyacınız olduğunu düşünün.

Sevdiğimiz ve hoşlanmadığımız şeyler zamanla değişir, bu nedenle hayatınızda ve kariyerinizde güçlü hissettiğiniz şeyler üzerine düşünmek her zaman iyi bir fikirdir. İşinizle ilgili seveceğiniz ve hoşlanmayacağınız şeylerin bir listesini yapın.Duygusal olarak ilgi çekici bulduğunuz açık ve anlamlı bir amaca sahip olmak da önemlidir. İşinizde gerçekten neye ihtiyacınız va? Fark yaratmaya m? Mali açıdan bağımsız olmaya mı'

Potansiyel kariyer seçenekleri hakkında bilgi edinin.

Arkadaşlarınıza, ailenize ve meslektaşlarınıza işleri hakkında sorular sorarak kariyer seçenekleri hakkında bilgi edinmeye başlayın. Hangi becerileri kullandıklarını ve hangi niteliklere sahip olduklarını öğrenin. İşleriyle ilgili neyi sevip neyi sevmediklerini ve mevcut pozisyonlarından önce ne tür bir deneyim kazandıklarını sorun. Ardından, en iyi şirketleri araştırın ve bu alandaki profesyonelleri arayın. Yüz yüze veya çevrimiçi ağ oluşturma etkinliklerine katılın veya uzmanlarla bilgilendirici görüşmeler ayarlayın. Potansiyel bir meslekte uygulamalı deneyim kazanmak için, gönüllülük fırsatları, stajlar veya iş gölgeleme deneyimleri peşinde koşmayı deneyin.

Büyümekte olan iş piyasalarını keşfedin.

Büyümekte olan iş piyasaları en profesyonel potansiyeli sunma eğilimindedir. Öngördükleri en heyecan verici fırsatlardan bazılarını öğrenmek için alanınızdaki uzmanlarla konuşmayı deneyin. Alanınız için en iyi yayınları ve çevrimiçi haber kaynaklarını okuyun ve ilginizi çeken yeni kariyerleri izleyin.

Becerilerinize uygun kariyerleri belirleyin.

Kendinizi güvende ve başarılı hissettiren bir alan seçmek için, okulda veya işte öğrendiğiniz teknik becerileri göz önünde bulundurun. Örneğin, bir sınıfa kavramları nasıl öğreteceğinizi, ağır bir ekipmanı nasıl kullanacağınızı veya bir medya satın alma planı geliştirmeyi biliyor olabilirsiniz. Daha sonra, edindiğiniz davranışlar ve özellikler olan yumuşak becerilerinizi düşünün. Örneğin, bir konuyu eleştirel olarak nasıl analiz edeceğinizi biliyor olabilirsiniz veya net bir şekilde iletişim kurmakta çok başarılı olabilirsiniz. Teknik ve sosyal beceriler listenizi, ne kadar uygun olduklarını görmek için, düşündüğünüz kariyer yollarıyla eşleştirin.

Bir veya daha fazla kariyer yoluna karar verin.

Araştırdığınız kariyer seçeneklerinin artılarını ve eksilerini düşünün. Yer değiştirme konusunda rahat olup olmadığınızı ve kazanmak istediğiniz geliri alandaki mevcut talebi göz önünde bulundurun. Elbette gelir her şey değildir, ancak kariyerinizin diğer yönleriyle dengede olması gereken bir şeydir. Örneğin, profesyonel bir oyuncu olarak çalışmak başlangıçta düzensiz ve düşük ücretli olabilir, ancak başka bir şey yapmayı hayal edemiyorsanız, riske değer olabilir. Bir kariyer yoluna karar verebilir veya birkaç seçenek için kendinizi konumlandırmak isteyebilirsiniz. Her şey hayatınızın neresinde olduğunuza ve hangi kariyer seçeneklerini düşündüğünüze bağlıdır.

Somut hedefler belirleyin.

Kariyer yolunuzda nasıl ilerlemek istediğinize dair spesifik hedefler belirleyin. Örneğin, seçtiğiniz alana girmek için lisansüstü okula gitmeniz gerekiyorsa, lisansüstü okula başvurmak için ne zaman karar vereceğinize dair bir tarih belirleyin. Alanınızda bir iş arıyorsanız, her hafta kaç başvuru göndermek istediğinize veya haftada bir ağ etkinliğine katılmak istediğinize yönelik bir hedef belirleyin. Hedeflerinizden bazıları kısa vadeli, bazıları ise uzun vadeli olabilir. 10 yıl içinde yönetici düzeyinde bir pozisyon elde etme hedefi koyabilirsiniz. Bu hedefe ulaşmak için atmanız gereken küçük adımları düşünün ve bu hedefler için de zaman çizelgeleri belirleyin. Hedefleriniz ve zaman çizelgeniz yol boyunca değişecektir, ancak yazılı olarak somut hedefler belirlemek kariyeriniz için önemli bir başlangıç noktasıdır.

Harekete geçin.

Mevcut fırsatları araştırdıktan ve kararınızı verdikten sonra geriye kalan tek şey planınızı uygulamaya koymaktır. Nasıl ilerleyeceğinizi düşünün ve kariyer planınızı hayata geçirmenize yardımcı olacak herhangi bir desteği almaya çalışın. Örneğin, işinizin sunduğu eğitimi almak için ne yapmalısını? Konuşabileceğiniz biri var m? Planınızı geliştirmenize yardımcı olacak son adımlar nelerdi? Bunlar, doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için sürekli kendinize sormanız gereken sorulardır.

Bir zaman çizelgesi ve dönüm noktası belirleyin.

Kişisel bir kariyer planı oluşturmak kolay bir başarı değildir, ancak bu, onu bitirir bitirmez bir kenara bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Onu görebileceğiniz ve günlük olarak ilham alabileceğiniz bir yerde tutmak önemlidir.Kariyer planınızı daha etkili hale getirmek için, tüm hedeflerinizi ve eylem adımlarınızı da bir zaman çizelgesine koymalısınız. Nihai hedefiniz kendi işinizi kurmaksa, kendinize bir zaman çerçevesi belirlemeniz gerekir. Gerekli becerileri kazanmanızın, ihtiyacınız olan parayı toplamanızın vb. ne kadar süreceğini düşünün ve bu adımları yaşamınıza yansıtın. Kariyer hedefleriniz ne kadar mantıklı bir sıraya konulursa, takip etmeniz gereken şans o kadar artar.

Kişisel kariyer planınızı gözden geçirmek ve güncellemek için belirli zamanlar planlamanın yanı sıra, hangi başarıların dönüm noktası olarak kabul edilebileceğini bilmek önemlidir. Yüksek lisans derecesi almak, profesyonel yaşamınızın dönmesine yardımcı olacaksa, üniversiteden mezun olmak bir dönüm noktası olarak görülmelidir. Ayrıca, ilerlemenizi teşvik etmenize yardımcı olacağından, dönüm noktalarınızı kutlamak da önemlidir.

Kariyer planlamanızı yaptıysanız artık harekete geçmenin ve işe koyulmanın zamanı gelmiş demektir. Kariyer planınıza uygun işleri bulup başvurularınızı yaparak ilk adımı atabilirsiniz. Başvuru yaparken göze çarpmanızı sağlayacak asıl şeyin CV’niz olduğunu unutmayın. Sizi en iyi yansıtan ve aktarabilen, bakıldığı anda sizin hakkınızda işveren gözünde ön plana çıkarabilecek bir CV için cvmaker.com adresini ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.