Dolar 32,4496
%0.12
Euro 34,4641
%-0.09
Altın 2.487,670
%0.18
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Adana'da enkazdan yaralı kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı

Adana'da enkazdan yaralı kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) personeli, enkazdan yaralı kurtarma tatbikatı yaptı. Doğu Akdeniz'deki illerde olası afetlerde enkaz altında kalanlara kurtarıldıkları yerde ilkyardım ve...

  • Ege Postası
  • 19.04.2013 - 15:11

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) personeli, enkazdan yaralı kurtarma tatbikatı yaptı.


Doğu Akdeniz'deki illerde olası afetlerde enkaz altında kalanlara kurtarıldıkları yerde ilkyardım ve tedavi yapılması konusunda eğitim gören 130 kişilik UMKE ekibi, tatbikatta başarılı bir sınav verdi.
Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye'de görev personele yönelik düzenlenen eğitim programı kapsamında, Sarıçam ilçesindeki Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü tesislerindeki tatbikatta, senaryo gereği enkaz altında kalan yaralılara olay yerinde acil müdahale yapıldı. Senaryoya göre yıkıcı bir depremde enkaz altında kalan yaralılara, AFAD ekipleri ulaştı. Doktor, hemşire, ebe ve sağlık memurlarından oluşan UMKE ekibi de afetzedelere enkaz içinde bulundukları yerde ilk yardım ve tıbbi müdahalelerde bulundu. Afetzedeler daha sonra sedyelere alınıp, ambulanslara taşındı.

Doğu Akdeniz UMKE Koordinatörü Dr. Bilgin Aynalı, gönüllü personelle 3 günlük eğitimin ardından yerinde ilk yardım ve tıbbi müdahale tatbikatı yapıldığını belirtti. Olası afet durumunda enkazdan çıkarılan yaralılara yapılması gereken tıbbi müdahale konusunda ekiplere eğitim verdikleri ifade eden Aynalı, "Yaşanan olaylar gösteriyor ki, afetzede enkaz altından kurtarılıyor ancak ambulansa getirilene kadar can kayıpları yaşanıyor. O nedenle yaralılara bulundukları yerde ilk tedavi çok önemli. Bunu sağlamak için gönüllü doktor, hemşire, ebe ve sağlık memurlarından oluşan ekibimize eğitim veriyoruz. AFAD ekipleriyle koordinasyon halinde çalışan UMKE ekipleri kurtarma çalışmasının hemen ardından ilkyardım ve tedavi sağlamak için uğraş veriyor." diye konuştu.

Aynalı, doğal afetlerin yanı sıra kimyasal biyolojik, radyoaktif zehirlenmelere karşı eğitimi, yüksekten kurtarma, suda ve sualtında kurtarma, trafik kazası ve yangın anında ilk yardım konularında da eğitimlerin devam ettiğini bildirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.