Dolar 32,5887
%0.35
Euro 34,7713
%0.11
Altın 2.507,600
%0.93
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Abdülhamit'in okulunda restorasyon

Abdülhamit'in okulunda restorasyon

Osmanlı Sultanı 2.Abdülhamit Han tarafından 1893 yılında İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Bülbüldere köyünde yaptırılan tarihi okulun onarımına başlandı. Başkan Görmez: Tarihi dokuyu koruyacağız

  • Ege Postası
  • 13.03.2018 - 10:41

Ölümünün 100. yılında çeşitli programlarla anılan Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid’in İzmir’in Torbalı ilçesinde yaptırdığı camiler, okullar ve tarihi eserler onarılıyor.   Cihan padişahının eğitim seferberliği planı çerçevesinde 1893 yılında Bülbüldere  köyünde yaptırdığı okulda da restorasyon çalışmalarına Torbalı Belediyesi tarafından başlandı.  Uzun yıllar ilkokul olarak hizmet veren ahşap ve kerpiç karışımı bina Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onay ve takibinde restore edilen ilkokul binasının hemen yanında aynı dönem inşa dilen bir de cami bulunuyor.

Bülbüldere’deki bu yapı Torbalı’da Sultan 2.Abdülhamit döneminde inşa dilen ilkokul binalarının  günümüze ulaşan nadir örneklerinden. Bina restorasyonunun 6 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. İlçede bulunan Sultan 2.Abdülhamit Han dönemi eserleri için restorasyon serisi başlatan Torbalı Belediyesi, Yeniköy’deki cami ve ilkokul binasının restorasyonunu kısa süre önce  tamamlanmıştı. Özbey cami için de restorasyon çalışması başlatan Torbalı Belediyesi, Ahmetli Camisini de aslına uygun olarak restore edecek.

BAŞKAN GÖRMEZ “ TARİHİ DEĞERLERİMİZLE BÜYÜYECEĞİZ”

İlçenin son yıllarda hızlı bir gelişme hamlesine girdiğini vurgulayan Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “ Bir taraftan da tarihi değerlerimize sahip çıkma, onları ihya edip ayağa kaldırmanın mücadelesini veriyoruz. İlçemizin muhtelif yerlerinde Sultan 2.Abdülhamit Han döneminde inşa edilen onlarca tarihi eser bulunuyor. Belediye olarak bunları koruyup gelecek kuşaklara aktarmakla da mükellefiz. Tamamladığımız, başlattığımız ve başlatacak olduğumuz restorasyon çalışmalarıyla bu hedefimize ulaşacağız. Bütün bunlar tarihsel ve kültürel açıdan oldukça önemli adımlar.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.