Dolar 32,5849
%0.3
Euro 35,0684
%0.28
Altın 2.457,590
%0.88
Bist-100 9.821,00
%1.07

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ABD'deki davada sıkıyönetim... Göz teması kurmuyorlar

ABD'deki davada sıkıyönetim... Göz teması kurmuyorlar

İran'a yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle yedi kişinin New York’ta yargılandığı davaya Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusuyla devam edildi. Her geçen gün daha fazla kişi tarafından izlenen duruşmada yargıç duruşma sonrası jüriyi hiç kimseyle davayı tartışmamaları, haberleri izlememeleri konusunda uyarıyor.

  • Ege Postası
  • 06.12.2017 - 07:30

İran’a yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle yedi kişinin New York’ta yargılandığı davada birebir sorgusu tamamlanan İran asıllı Türk vatandaşı altın tüccarı Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusu dün başladı. Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın savunma avukatlarından Cathy Fleming’in üstlendiği çapraz sorgunun davanın seyrinde ve paylaşılacak bilgilerde belirleyici rol oynaması bekleniyor. Her geçen gün daha fazla kişi tarafından izlenen duruşmada yargıç duruşma sonrası jüriyi hiç kimseyle davayı tartışmamaları, haberleri izlememeleri konusunda uyarıyor.

* 12 jüri üyesine A4 büyüklüğünde sarı not defterleri dağıtıldı. Jüri üyeleri, neredeyse Sarraf’ın her söylediğini not etmeye çalışıyor. Not defterlerinin altı günlük dava boyunca dolmak üzere olduğunu gördük. Jürinin not aldığı defterleri dahi yanlarında götürmelerine izin verilmiyor. Yargıç Berman’in her duruşma sonrası hiç kimseyle davayı tartışmamaları, haberleri izlememeleri, sorulan sorulara yanıt vermemeleri konusunda uyardığı jüri üyeleri, üye numaraları üzerlerinde yazılı olan defterleri mahkeme binasından dışarı çıkaramıyor.

* Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming çapraz sorguyu da yapıyor. Dava duruşmalarında şimdiye kadar iki kez giyindiği koyu lacivert üzerine parlak kırmızı ile ejderha işlemeli ceketinden dolayı “dragon lady” yakıştırması da yapılan avukat, her sunulan delile yargıç reddetse de prosedür gereği itiraz ediyor. Yanındaki genç asistanı savcı delil numarasını verdiğinde el arabasıyla salona getirdikleri dosyalar arasından belgeyi bulup Fleming’in önüne koyuyor.

* Onlarca renkli post-it ile işaretlenmiş belgeler çapraz sorgunun son derece detaylı yapılacağının göstergesi. Fleming dava başında Mehmet Hakan Atilla’nın sağında otururken, Sarraf’ın sorgusu başlar başlamaz savcının yanına denk gelecek şekilde Atilla’nın sağına geçti. Sarraf’ın ifadesi esnasında not aldığı gözlenen Atilla bazen küçük kâğıtlara da not alarak, bunları Fleming ile paylaşıyor.

* Jürinin ardından korumalar eşliğinde salondan çıkarılırken Atilla’nın önünden geçmek durumunda kalan Sarraf da Atilla da karşılıklı göz temasından kaçınıyorlar.

* Salona girebilmek için duruşma başlama saati öncesinden kuyruk oluşmaya başlıyor. İki kişiden oluşan mahkeme güvenlik ekibi ise içerideki kalabalığı kontrol etmekte oldukça hassas.

* Atilla aynı kareli gri takımıyla geldi. Atilla, savcının Sarraf’tan bazı sözlerini yinelemesini istemesini başını sallayarak hoşnutsuzlukla karşıladı. 

* Sarraf da eski elbisesiyle geldi. Sakalı hafif uzamıştı. Sarraf duruşma sonunda korumalar eşliğinde salondan çıkarılırken davayı izleyenleri dikkatlice incelemeye çalıştı. Ve elinden geldiğince tek tek yüzlere baktı.

DAVAYI FİLM GİBİ İZLİYORLAR

Davayı takip edenlerin kim olduğu, hangi kurum ya da örgütlerle ilişkili olabileceğinin sorgulandığı meraklı bakışlardan anlaşılan bir ortamda New York’a farklı nedenlerle gelip “meraktan” duruşmayı takip edenler de var. Kentte gerçekleşen bir film festivaline katılan sinemaseverler duruşma salonunda kendilerini gerçek bir filmin içinde bulduklarından bahsettiler. “Filmlerde gördüğümüz kalpazan hikâyesi gibi, onlarcasını gördüğümüz, duyduğumuz dolandırıcılık sermaye ilişkileri, her şey var” dedi ismini vermek istemeyen erkek seyirci. “Uzaktan insan daha farklı anlamlar yüklüyor davaya, burada olmak çok ilginç.”

Bir diğer seyirci 4 senedir New York’ta yaşayan ve finansla uğraşan genç bir erkekti: “Sarraf’ı bizzat kendi ifadeleri ile görerek dinlemek, uluslararası medyada yer alan haberleri takip etmekten daha ilginç. Mahkemede anı yaşıyorum. Tarihi bir an çünkü ciddi sonuçları olabilecek bir dava. Sarraf’ı dinliyoruz ama yargılanan bir ülke var, Türk ekonomisine ciddi etkileri olabilir. Sırf Türkiye de değil, Çin, İran, Dubai konuşuluyor.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.