Dolar 32,3789
%0.19
Euro 35,0323
%-0.09
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AB'den İspanya'ya tam destek...

AB'den İspanya'ya tam destek...

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesi durumunda İspanya'nın anayasal gücünü kullanacağını söyledi. Catala İspanya Anayasası'nın 155'inci maddesini gönderme yaparak, bağımsızlık ilanı olursa özerkliğin askıya alınabileceğini aktardı. Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), Katalonya'da dün yapılan bağımsızlık referandumunun İspanya Anayasasına göre yasal olmadığını belirtti. Ayrılan bölgenin kendisini AB’nin dışında bulacağını hatırlatan AB Komisyonu sözcüsü Schinas, “Komisyon, konunun hukuki boyutlarının ötesinde, bölücülük ve parçalanma değil birlik ve istikrar zamanı olduğuna inanıyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.10.2017 - 13:57

İspanya anayasasının 155. maddesi, Madrid hükümetinin Katalonya'nın özerkliğini askıya almasına izin veriyor.

İspanya Adalet Bakanı Catala, İspanya'nın Katalonya bölgesinin bağımsızlık ilan etmesinin önüne geçmek için yasaların el verdiği her şeyi yapacağını açıkladı. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, referandum seçimlerinde yüzde 90'dan fazla oy aldıktan sonra 'bağımsızlık ilan etme haklarının olduğunu' açıklamıştı. 

Avrupa Birliği (AB), Katalonya'da dün yapılan bağımsızlık referandumunun İspanya Anayasasına göre yasal olmadığını belirtti.

AB'DEN İSPANYA'YA TAM DESTEK

Katalonya’daki referandum konusunda başından bu yana sessiz kalmak için özel çaba harcayan Avrupa Birliği Komisyonu, şaşırtıcı olmayan şekilde üye ülkesi İspanya’dan yana tavır koydu. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, referandumun İspanya Anayasası’na göre meşru olmadığını belirterek, “İspanya’nın iç sorunu ve İspanya’nın anayasal düzenine uygun şekilde ele alınmalı” dedi.

'BÖLÜCÜLÜK DEĞİL BİRLİK ZAMANI'

İspanya Anayasası’na uygun şekilde bir referandum düzenlenmesi halinde bile ayrılan bölgenin kendisini AB’nin dışında bulacağını hatırlatan Schinas, “Komisyon, konunun hukuki boyutlarının ötesinde, bölücülük ve parçalanma değil birlik ve istikrar zamanı olduğuna inanıyor” dedi.

İlgili tüm tarafları hızlı şekilde çatışmadan diyaloğa yönelmeye çağırdıklarını belirten Schinas, özellikle Avrupa basınında yoğun şekilde eleştirilen İspanyol polisinin orantısız güç kullanımına ilişkin doğrudan yorum yapmaktan kaçınarak, “Şiddet hiçbir zaman siyasetin bir unsuru olamaz” ifadelerini kullanmakla yetindi.

“Zorlu sürecin, vatandaşların temel haklarının yüceltildiği İspanya Anayasası’na tam saygı içinde idare edilmesi konusunda Başbakan Mariano Rjoy’un liderliğine güveniyoruz” vurgusu da AB Komisyonu’nun açıklamasının unsurları arasında yer aldı.

ALMANYA: AYRILIKÇILIK SORUN ÇÖZMEZ

Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth ise referandum konusunda önemli bir açıklamada bulundu. Roth, "Bütün Avrupa Birliği üye ülkeleri, katı bir şekilde hukukun üstünlüğü ve demokrasiye bağlı kalmalıdır" ifadesini kullandı. 

Sonuç kaos: Bugüne nasıl gelindi'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.