Dolar 32,3943
%0.11
Euro 34,7877
%-0.01
Altın 2.396,980
%0.01
Bist-100 10.209,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zihinsel engelli gence ''askerlik yapabilir'' dediler

Zihinsel engelli gence ''askerlik yapabilir'' dediler

İZMİR’in Tire İlçesi’nde, zihinsel engelli 21 yaşındaki Şivan Öztaş, ailesiyle 'Ağır özürlü' raporu almak için gittiği hastanede asker kaçağı olduğunu öğrenince şok yaşadı. İzmir Asker Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçen Şivan Öztaş’a, 'Askerliğe elverişli, komando olamaz' raporu verilmesi üzerine ikinci şoku yaşayan aile, hukuk mücadelesi başlatacaklarını belirtti.

  • Ege Postası
  • 19.04.2013 - 12:54
İZMİR - Tire İlçesi’nde engellilere yönelik eğitim veren Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu öğrencisi 21 yaşındaki Şivan Öztaş, bir süre önce 'Ağır özürlü' raporu almak için ailesiyle Ödemiş Devlet Hastanesi’ne gitti. Burada yapılan incelemede, Şivan Öztaş’ın asker kaçağı olduğunu öğrenen ve şaşkına dönen 6 çocuk sahibi Öztaş ailesi, önce askerlik şubesine ardından da İzmir Asker Hastanesi’ne yönlendirildi.

'ASKERLİĞE ELVERİŞLİ' RAPORU

Oğlunu İzmir Asker Hastanesi’ne getiren baba Muhyettin Öztaş (49), muayene edilen Şivan Öztaş’a, 'Askerliğe elverişli, komando olamaz' raporu verilince ikinci kez şok yaşadı. Baba Muhyettin Öztaş şunları söyledi:

"Muayeneler sonrası sağlık kurulundan verilen raporla adeta dünyamız karardı. Sonuç olarak raporda, 'Askerliğe elverişlidir, komando olamaz' deniliyordu. Bugüne kadar bir çok devlet hastanesinden aldığımız raporlarla yüzde 50 oranında zihinsel engelli olduğu kanıtlanan oğlum Şivan, askerlik hizmetini nasıl yapabili? Keşke sağlıklı olsa da 15 ay değil, 3 yıl askerlik yapsa. Mücadelemizi sürdürüp, tüm hukuksal yolları deneyeceğiz. Eğer zihinsel engelli olduğu kanıtlanamazsa, oğlum 15 gün içinde birliğine teslim olacak."



ENGELLİ MAAŞI ALIYOR

Oğlu Şivan Öztaş’ın Tire’de, 2 yıldır Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’na devam ettiğini ifade eden anne Mercan Öztaş da şunları anlattı:

"Şivan sağlıklı ve normal biri olsa o okulda ne işi va? Öğretmenleri bile askere alınacağına inanamadı. Okul idaresi bu konuda yazılı görüş bildireceklerini söyledi. Evladım, 8 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip. Tek başına ayakkabısını bağlayamıyor, sokağa çıkamıyor, yemeğini yiyemiyor, renkleri bilmiyor, banyo ve traş olamıyor. Kısacası kendini ifade edip, hayatını idame ettirecek güce sahip değil. Ona bir bebek gibi özenle bakıyorum. İşlemleri için İzmir Asker Hastanesi’ne bile kendimiz götürüp getirdik. İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tire Devlet Hastanesi gibi sağlık kuruluşlarından 'Zihinsel ve ruhsal davranış bozukluğu' olduğu yönünde raporları var. Devletten 3 ayda bir 770 lira özürlü maaşı alıyor. Eşim Irak’ta çalışıyor. 6 çocuğuma ben bakıyorum. Şivan’ı askere alırlarsa dayanamam. Devlet büyüklerimizden ve yetkililerden yardım istiyoruz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.