Dolar 32,3298
%0.24
Euro 35,0481
%-0.21
Altın 2.284,020
%0.28
Bist-100 8,98
%1.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeybekci: Spekülatif bant kalkmaya başlayacak

Zeybekci: Spekülatif bant kalkmaya başlayacak

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, seçimin ekonomiye yavaşlık ve durgunluk getirmesini beklediğini belirterek, "Türk özel sektörü öyle bir hale geldi ki seçime göre hareket etmiyor. Yeter ki birlik beraberlik içinde olalım, yeter ki siyasi istikrar güven olsun. Türkiye rahatlamıştır. 10 Mayıs'tan itibaren seçim sonuçları öngörülmeye başlandığında 'spekülatif bant kalkar' demiştim. Şimdi de söylüyorum. Sonuç, daha net ortaya çıkmaya başladığından spekülatif bant ortadan kalkmaya başlayacak" dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekçi İTB'de

  • Ege Postası
  • 28.08.2015 - 09:16
İzmir Ticaret Borsası'na (İTB) sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir getirilmesi töreninde konuşan Nihat Zeybekci zeytin, zeytinyağı, üzüm ve incirin ithalatını akıllarından bile geçirmediklerini belirterek, “Üzümde yüzde 40 civarında düşüş olduğu söylendi ama fiyatlarla telafi edilecektir. Dünyadaki üretimin yüzde 26'sı bizde ise bu alanda fiyatı belirleyen ülke biz olmalıyız. Bu konuda proaktif bir politika izliyoruz. Türkiye'de üretilen ürünlerin yurtdışından kuraldışı bir şekilde, o ülkelerin suni destekleriyle üreticimizi rahatsız eden bir girişi varsa bunu hemen engelliyoruz. Benim insanımım üretimini, sektörünü tehdit eden bir giriş olursa bunu engellemek için çaba gösteriyoruz. Üzümün, incirin rakibi yok ama geçenlerde Bursa'dan arkadaşlar geldi zeytinyağı ile ilgili endişeye düşmüşler. Fiyatlar arttığı için Türkiye'de zeytinyağı ithalatına izin verilir mi diye. Zeytin, zeytinyağı, incir, üzüm ithalatını aklımızdan bile geçirmeyiz. Ürünlerin az olmasının fiyatlarla dengeleneceğini alın terinin karşılığını bulacağına inanıyorum" dedi. 

"GÖRECEKLER NEYİN TAMAM OLDUĞUNU" 
Ekonomi Bakanı Zeybekci, şehit cenazeleri ve artan teröre dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2015 yılı sıkıntılı. Yari güzel olanın başı belasız olmaz. Anadolu'da bu coğrafyada olduğumuz sürece biz bunun bedelini ödeyerek geldik. Bu millet asla diz çökmedi asla aman demedi. Milyonlarca şehit verdi ama 'aman' demedi. Soysuz planları olanlar, bunu akılarından çıkarmasınlar. Bu millet 'aman' demez. Balkanlardan çekilirken milyon şehit verdi, Çanakkale'de, Yemen'de, Trablus'ta, Allah-u Ekber dağlarında şehit verdi. Bu millet bir daha eğilmeyecektir. Bu hainler bu aklını, ruhunu vicdanını bir yerlere satmış olan bu hainler, 'aman' diyene kadar bu gökkubbe onların başına yıkılmaya devam edecektir. Etle tırnak olmuş bu ülkenin insanlarını ayırmak isteyenlere karşı sabırlı olduk, 'acaba' dedik. Bu kardeşlerimizden böyle bir iklim yaratabilir miyiz diye. Görecekler neyin tamam olduğunu."  

"KRİZ TELLALLIĞININ VATANSEVERLİKLE İLGİSİ VAR MI'"
Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 1 Kasım'da yapılacak genel seçimle 1.5 yıl içinde dördüncü kez sandık başına gideceğine dikkat çekerek, ekonomide kriz olmadığı yönündeki açıklamasını rakamlarla ortaya koyarak açıklamaya çalıştı. Zeybekci şöyle konuştu: 

“Buna rağmen ekonomimize bakın. 'İstesek bile kriz çıkmaz bu ülkede' demiştik. Rugan ayakkabı, papyonla örülü bir hayattan gelmediğimiz için tarladan geldiğimiz için bana 'hadi canım sende köylü' demiş olabilirler. Bu ülkenin borcu belli. 396 milyar dolar. Kısa vadeli borçlar 126 milyar dolar. Merkez Bankası'nda 20 milyar dolar altın rezervi var. Özel sektörümüzün başka imkan ve kaynaklarını saymıyoruz bile. Allah aşkına Türkiye'yi bir şirket olarak görürseniz bu şirketin kısa vadeli bir sorunu olabilir m? Döviz ihtiyacı var m? Bunları bilerek söylüyoruz. Bütçe açığında Avrupa'nın en iyi ülkelerinden biriyseniz, cari açıkta iki yılda 2014- 2015 yılında yüzde 40 iyileşme varsa, kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 30'lar seviyesine gelmişse, 12 yıl önce her 100 lira verginin 86 lirası faiz olarak ödenirken, bugün 13 lirası ödenir hale gelmişse, bankaların sermaye yeterliliği tam iki katına çıkmışsa, 'bu ülkede kriz çıkmaz' dediğimiz zaman 'illa çıkacak' diye bunun tellallığını yapmanın vatanseverlik milliyetçilikle alakası var m? Bütün dava yeniden Türkiye'nin dizlerinin üzerine çökmesi, Dünya Bankası tarafından yönetilmesi için yapılıyor. Dava bu. Allahın izniyle bir daha o günler gelmeyecek. Türkiye'nin devasa bir özel sektörü var ve siz buna meydan vermeyeceksiniz." 



“TÜRKİYE RAHATLAMIŞTIR" 
Ekonomi Bakanı Zeybekci, ekonominin erken seçim nedeniyle de sıkıntıya girmeyeceğini öne sürerek, “Seçimlerin ekonomiye zararı olur m? Evet. Ekonomiye yavaşalık durgunluk getirirdi. Türk özel sektörü öyle bir hale geldi ki seçime göre hareket etmiyor. Yeter ki birlik beraberlik içinde olalım, yeter ki siyasi istikrar güven olsun. Türkiye rahatlamıştır. 10 Mayıs'tan itibaren seçim sonuçları öngörülmeye başlandığında 'spekülatif bant kalkar' demiştim. Şimdi de söylüyorum. Daha net ortaya çıkmaya başladığından spekülatif bant ortadan kalkmaya başlayacaktır. Ben bu konuda Türkiye'ye güvenmenizi istiyoruz" dedi. 

AÇIK ARTIRMAYI YÖNETTİ 
Ekonomi bakanı Zeybekci, 'Ürününüz bereketli olsun, her biri altın değerinde olsun. Her biri çok güzel fiyatlara satılsın. Dünyada herkes Türk üzümü yesin' sözleriyle yapılan açık artırmayı yönetti.

Nazilli'den ilk inciri üreten Şakir Karaerkek'in 100 kilogram inciri kilogramı 10 liradan açık artırmaya çıkarıldı. İzmir Ticaret Borsası inciri kilogramı 100 liradan aldı. İlk üzümü üreten Menemen'den İrfan Zeki Adıgüzel'in 100 kilogramlık ürününü kilogramı 110 liradan Ege İhracatçı Birlikleri aldı.



KURU İNCİR REKOLTESİNDE YÜZDE 7 ARTIŞ BEKLENİYOR 


İZMİR Ticaret Borsası koordinatörlüğünde gerçekleştirilen 2015–2016 kuru incir rekolte tahminleri açıklandı. Geçen yıl 69 bin ton olan rakamlar bu yıl yüzde 7 artarak 74 bin 505 ton olarak belirlendi. Toplantıda jeotermal santrallerden salınan gazların incir ağaçlarının yapraklarını sarartıp ağacı kurutacak kadar olumsuz etkiler yarattığı vurgulandı. 

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, borsada düzenlediği basın toplantısında 2015-2016 kuru incir rekolte tahminlerini açıkladı. Şen, incirde aflatoksin ve kalıntı sorununun hala aşılamadığını belirterek, jeotermal enerji santrallerinden salınan gazların incir ağaçlarını kuruttuğunu, yapraklarını sarartarak kaliteyi düşürdüğünü söyledi. Şen, şöyle konuştu: 

“Kuru incirde tehlike çanları çalıyor. İncir üretimimiz büyük tehlike altında. Önlem alınmadığı takdirde dünyanın en kaliteli kuru inciri yavaş yavaş yok olacak. Germencik'ten Denizli'ye kadar olan incir bölgelerinde onlarca enerji santrali vardır. Bunların pek çoğu bacalarından çıkan gazları doğaya salmakta, re enjekte etmeleri gereken yüksek sıcaklıktaki suları büyük Menderes nehrine deşarj etmekteler. Bu gazlar ve sular ağır metaller içeriyor. Şu anda üreticilerimiz incirin kalite ve fiyatını bırakmış ağaçlarını kurtarma peşine düşmüşlerdir. Çünkü yapılan ölçümlerde yüksek miktarda bor, kadmiyum ve kükürt gibi birçok madde tespit edilmiştir. Tabi ki enerjiye karşı değiliz. Enerji insanlık için olmazsa olmazdır. Peki ya insan sağlığ? İnsanlar ve doğa zehirlendikten sonra doğa kime lazım. Çözüm, biran önce önlem almaktır. Bu firmaların ilgili bakanlıklar ile yaptıkları sözleşmeler ve şartnameler yerine getirilirse sorun çözülür."

İncirde yaşanan çatlak sorununa da değinen Şen, sorunun Temmuz, Ağustos'ta yaşanan aşırı sıcaklardan kaynaklandığını, kalite kaybı ile üreticinin gelirinin düştüğünü, rekolte miktarı yüksek çıksa dahi bu durumun ihracat miktarına olumsuz yansıyacağını söyledi. Şen, 2015-2016 sezonunda Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi, hava şartlarının normal seyri halinde, bu yıl yüzde 7 oranında artarak 74 bin 505 ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi.  (Elif Demirci/DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.