Dolar 32,4804
%-0.18
Euro 34,9460
%0.34
Altın 2.435,430
%0.51
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeybekci: İzmir kurtarıcılardan kurtulmalı

Zeybekci: İzmir kurtarıcılardan kurtulmalı

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, "İzmir bizim için sadece İzmir değildir. İzmir Ege'dir, tüm Anadolu'dur. İlk yapmamız gereken kurtarıcılardan kurtulmak. Bir kurtarıcı aramamak. İzmir'i kurtaracak olan biziz" dedi.Zeybekçi, son dönemde sıkça dillendirilen İzmir’den vekil adaylığı ile ilgili söylentilere flaş bir açıklama ile yanıt verdi. Fuar öncesindeki basın toplantısına

  • Ege Postası
  • 28.08.2015 - 13:29
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ - Bu yıl İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) 84'üncü kez açılması nedeniyle Hilton Oteli'nde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ‘hem geçmiş hem gelecek’ olduğunu söyledi. İEF’nin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün “Bu kentte fuarlar yapın, sergiler açın” direktifiyle başladığını hatırlatan  Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı ekonomiye, sanayiye, teknolojiye çok güç katmıştır ama bunun yanında barışa, demokrasiye ve insan haklarına da büyük katkı sağlamıştır. İEF sadece fuarcılık organizasyonu değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir etkinliktir” diye konuştu. 84 yaşındaki İEF’yi dijital devrim ve küreselleşme ile değişen fuarcılık yapısına  adapte etmek ve yeni misyonlar yükleyerek geleceğe taşımak için çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu,  2016 yılından itibaren fuarda, uluslararası düzeyde tasarım yarışması ve uluslararası bir gençlik festivali düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
Başkan Kocaoğlu, bu yılki fuarın onur konuğu ili Eskişehir’in İzmir için çok özel hazırlıklar yaptığını hatırlatarak, “Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bu fuara çok önem verdi, çok hazırlandı. Ancak sağlık sorunları nedeniyle açılışta aramızda olamayacak. Kendisine acil şifalar diliyorum” dedi.

 
Fuarın 28 Ağustos- 6 Eylül tarihleri arasında açık kalacağını, partner ülkenin Türkmenistan, onur konuğu ilin Eskişehir, temanın eğitim olduğunu belirten Kocaoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in art arda geçirdiği sağlığıyla ilgili iki operasyon nedeniyle törene katılamadığını bildirdi. 



ZEYBEKCİ: KATILIMI ARTIRMALIYIZ 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, fuara katılımı artırmak için çabaladıklarını belirterek, “Her birimizin hafızasında önemli yer tutan ve Türkiye'nin ilk fuarı İEF'nin 84'üncü kez açılışında birlikteyiz. İEF her yönüyle Türkiye'nin özetinin toplandığı fuardır. Önemli şirketlerinin, önemli özelliklerinin toplandığı fuardır. Uluslararası katılımı daha üst seviyeye çıkarmak için Büyükşehir Belediyesi ve Ekonomi Bakanlığı olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. 84 yıldan beri süren fuar dünyanın sayılı fuarlarından biri. 15 ayrı ülkeden bakan, bakan yardımcısı seviyesinde katılanlar var" dedi. 

"BİR KURTARICI ARAMAYIN"
İzmir'in Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 10'unu üreten bir kent olduğuna dikkat çeken Zeybekci, kentin kurtarıcı beklemeden kendi değerleriyle üretmesi gerektiğini söyledi. Nihat Zeybekci, şöyle dedi:

"İzmir bizim için sadece İzmir değildir. İzmir Ege'dir, tüm Anadolu'dur. İlk yapmamız gereken kurtarıcılardan kurtulmak. Bir kurtarıcı aramamak. İzmir'i kurtaracak olan biziz. Muasır medeniyet dediğimiz seviyenin üzerine çıkarmak. Bunu gerek ticaretle, tarımla, bilimle ve ihracatla yapmak. Ege'nin içinde 16- 17 üniversite ve yüz binlerce öğrenci var. İzmir- Antalya hızlı tren. İzmir'den çıktığınızda en fazla 2.5 saatte Antalya'ya gideceksiniz. İzmir nasıl ki ticaretin, turizmin başkenti olmalı, sağlık turizminin de başkenti olmalı."

Türkiye'nin son yıllarda yüzde 4.7 oranında büyüdüğünü, 13 yılda ortalama üst üste büyümenin Türkiye için yeterli olmadığını belirten Nihat Zeybekci, şunları söyledi:

"Ortalama yüzde 5 büyümek zorundayız. Çünkü her yıl 1.6 milyon vatandaşımızı iş sahibi yapmamız lazım. Düne kadarki süreci başarılı buluyoruz. Bundan sonra da sürmeli. Hedef 2023'te dünyanın ilk 10, Avrupa'nın ilk üç ekonomisinden biri olmak. Bunda en büyük katkı koyacak şehir İzmir'dir. İzmir'de 13 organize sanayi bölgesi var. Şu an itibariyle ikisi faal biri yeni üç serbest bölge var. Üç teknoloji geliştirme bölgemiz var. İzmir 2023'e hazır hale geliyor. Serbest ticaret anlaşması yaptığımız bütün ülkeleri buraya getirmek birinci önceliğimiz. Nice 84'lere 184'lere ulaşması dileğiyle."



Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, hükümetin İzmir’e yönelik yatırımları, kentin başlıca projeleri, Basmane’de yaşanan mülteci dramı ve fuara etkileri, olası İzmir adaylığı ve erken seçimlerde partisinin İzmir’deki hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. “İzmir’i kurtarıcılarından kurtaracağız” şeklindeki sözlerine de açıklık getiren Zeybekçi, konuşmasının farklı yönlere çekilmemesini istedi.

BASMANE’DEKİ MÜLTECİLER İÇİN NE DEDİ'
Fuar dönemi öncesinde Basmane’de başlayan mülteci teyakkuzu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden gelen çağrılarla ilgili değerlendirmeler yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Suriye’den gelen göçmenleri, kardeşlerimizi sadece görüntü anlamında yabancılara mahcup oluruz gözü ile bakmak son derece yanlış olur. Yardıma, desteğe ihtiyaçları var. Onları istenmeyen insan veya istenmeyen görüntü yerine koymak  inançlarımıza aykırı. Türkiye’nin misyonuna aykırıdır. Onlar için neler yapılabilecek buna bakmak lazım. Açık alanlarda değil de, başlarını sokabilecekleri bir yerde onları barındırmakla ilgili neler yapabileceğimize bakmamız gerekir. Asıl çözüm, onların kendi ülkelerine kendi evlerine dönmelerini sağlayacak girişimleri arttırmaktır. Suriye’de güvenlikli bölge de bu çözümlerden bir tanesidir. Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerinde mutlu ve  mesut şekilde ülkelerinde olsa vatandaşlarını terk etmek isterdi. Tarih bu anlamda Türkiye’nin bu fedakarlığını insanlık dersi olarak yazacaktır. İzmirlilerin acı içindeki kardeşlerimize davranışı bugüne kadar da İzmir’e yakışacak şekilde oldu” diye konuştu.  

KURTARICIYA HAVALE ETMEMEK LAZIM
15 ayrı ülkeden gelen bakan ve bakan düzeyinde temsilcinin katıldığı toplantıda dile getirdiği “İzmir’i kurtarıcılarından kurtaracağız” şeklindeki sözlerine de açıklık getiren Bakan Zeybekçi, Sadece İzmir’i değil, her şeyi kast ettim. İşin kolayına kaçmak, işi kurtarıcıya sevk etmek anlamında söyledim. Nihat Zeybekçi kurtarsın, bakan kurtarsın, ya da birisine havale etmek yerine, topyekün, o şehrin, o konunun sahiplerinin o konuyu kurtarması anlamında söyledim. Sakın başka bir yere gitmesin. Kurtarıcıya havale etmemek lazım” dedi.  



İZMİR’İN GERİ KALAN YA DA GECİKEN PROJESİ YOK

Ekonomi Bakanı Zeybekçi, İzmir’in projeleri ve kente yönelik hükümet yatırımlarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Kamu özle ortaklığı ile sağlık alanındaki yatırımlar tüm hızı ile sürüyor. Çandarlı Limanı projesi de son hızıyla devam ediyor. Aliağa Limanı da çok kısa bir sürede devreye giriyor. İzmir’in ulaşımla ilgili, turizmle ilgili projeler devam ediyor. İzmir’in otoyolla İstanbul’a bağlanması, Antalya’ya bağlanması gibi çalışmalar durmuş gibi mi geliyor. Dünyanın en uzun köprüsü şu anda  Marmara’da yapılıyor. Ne için yapılıyo? İzmir için yapılıyor. İstanbul’dan İzmir’e 3,5 saatte araçla ulaşmak, iki saatte hızlı trenle ulaşım sağlama projeleri neden devam ediyo? İzmir, cumhuriyetin 100’üncü yılında, 2023’ü hedeflerinin de üzerinde bir noktada karşılayacak. İzmir’in geri kalan, duran veya geciken projesi yok.”

AÇILIŞ TÖRENİ NEDEN ERTELENDİ'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi kendisinden kaynaklı olduğu ileri sürülen fuar açılış programındaki değişiklikle de ilgili olarak, “Burada 15 tane bakanımız var. diğer bakanlarımızın ortak bir noktada tarih ve saat olarak buluşması için Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir ayarlamadır. Bu anlamda gösterdiği özveri hassasiyet için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.



İZMİR’E GELMEYECEĞİZ DE NEREYE GİDECEĞİZ'
Bakan Zeybekçi, son haftalarda sıklaşan İzmir ziyaretleri ile ilgili sorulara ise, “İzmir’ olan sevgimiz, ilgimiz, görevimiz gereği İzmir’e gelip gidiyorum. Haftada iki üç gün de İstanbul’a gidiyorum. Dışişleri Bakanı ile birlikte en çok gezen bakanlardan bir tanesiyim. Ülke olarak da çok sık ziyaret ettiğimiz yerler var. Bundan farklı anlamlar çıkartmamak lazım. Altını çizerek söylüyorum, partimin ne genel başkanı, ne üst düzey yönetiminden hiçbir Allah’ın kulu İzmir’e git demiyor. Görevim gereği ve İzmir’e olan sevgim, ilgim gereği geliyorum. Egeli olmamamızın da verdiği etki ili İzmir’e sevgi duyuyorum. Bundan dolayı da gocunmam ama, İzmir gelinmesi gereken yer. Başkent Ankara hariç, ikinci büyük şehir. İzmir’e gelmeyeceğiz de nereye gideceği? Ekonomik anlamda da  gelecek vaat eden bir şehir. Daha farklı olmasını istiyoruz. İzmir’e daha güzel şeylerle gelmeye devam edeceğiz” yanıtını verdi ve yaklaşan seçimlerde İzmir adaylığının söz konusu olmadığını belirtti.

HEDEFİMİZ İZMİR’DE BİRİNCİ ÇIKMAK
Zeybekçi son olarak yaklaşan seçimler öncesinde partisinin İzmir hedefleriyle ilgili olarak ise şu açıklamada bulundu: “ Hedefimiz birinci parti olarak çıkmaktır. Tüm diğer partiler gibi biz de birinci parti çıkmak istiyoruz. Hedefimiz bu.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.