Dolar 32,5863
%0.34
Euro 34,7861
%0.16
Altın 2.509,270
%1
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zengin'den alıp fakire verecek

Zengin'den alıp fakire verecek

Bütün dünya Yunanistan'da iktidara gelen SYRIZA partisinin lideri Alexis Tsipras'ı konuşuyor. 41 yaşındaki genç politikacının siyasi geçmişi 16 yaşına kadar uzanıyor. Hedefi; Yunanistan'da iktidara gelmek. Seçim vaadi; zenginden alıp fakire vermek.

  • Ege Postası
  • 26.01.2015 - 00:24
SYRIZA'nın lideri Alexis Tsipras Yunanistan'da 1957-1974 arasında "Albaylar Cuntası" dönemini yaşamamış ilk siyasi parti lideri. Ama siyasi geçmişi genç yaşlarına uzanıyor. Kasım 1990'da, Eğitim Bakanlığı'nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren eylemde 5 kişi ölmüştü. Tsipras 16 yaşında iken tarihe "önlük hareketi" olarak geçen bu öğrenci direnişi ile duyurdu adını.

AİLEDEN SOLCU
Ortokulda Yunanistan Komünist Partisi'nin Gençlik Kolları'na girdi. 
Atina Teknik Üniversitesi'nden inşaat mühendisi olarak diplomasını aldı ama siyaset ağır bastı. Komünist Partisi'den ayrıldı, parlamento dışı çeşitli sol fraksiyonlarda yer aldı..
Sıkı bir solcuydu. arkadaşları Tsipras (Çipras) olan soyadını küçük bir harf hilesiyle, Arjantinli devrimci Che Gueveraya atıfla, "Che-pras" olarak söylüyordu.

SYRİZA partisinin gövdesini oluşturan "Sinaspismos" partisinden 2006 yılında Atina belediye başkanlığına aday gösterildi.

Yüzde 10.5 oy alarak sürpriz yaptı. İki yıl sonra parti lideri seçildi. Bu partinin 6 sol siyasi oluşum birleşmesiyle oluşan radikal sol koalisyon SYRİZA lideri olarak 2009 seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi. 

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ
Kariyerindeki dönüm noktası 2009 ekonomik krizi oldu..
Beş yıl önce yüzde 4.6 oy ile aldığı SYRIZA'yı 2012'de yüzde 27 ile ana muhalefet partisi yaptı.  (CnnTürk)



Yunanistan'da seçimin galibi Syriza
Yunanistan'daki erken genel seçimlerinde Radikal Sol Koalisyon Syriza seçimin galibi olarak belirtiliyor

Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugün yapılan seçimlere ilişkin ilk tahmini seçim sonucu açıkladı.Buna göre Radikal Sol Koalisyon Syriza yüzde 36,5 oy oranı ile 150 milletvekili çıkarırken, Yeni Demokrasi Partisi ise yüzde 27,7 ile 76 milletvekili kazanıyor.
 
Erken genel seçimlerin sandık çıkışı sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) büyük farkla önde gidiyor. Anketlerde, muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) ikinci sırada yer alırken, yeni kurulan POTAMİ partisi üçüncü sırada bulunuyor. Anketler ırkçı Altın Şafak Partisinin (Hrisi Avgi) yeniden parlamentoya girebilecek yeterli oyu aldığını gösteriyor.
 
Seçimlere katılan 8 partinin yüzde 3'lük ülke barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandığı anket sonuçlarına göre, SYRIZA oyların yüzde 35,5 ila 39,5'ini, ND yüzde 23 ila 27'sini, POTAMİ yüzde 6,4 ila 8'ini, Altın Şafak yüzde 6 ila 8'ini, PASOK yüzde 4,8 ila 5,7'sini, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 4,7 ila 5,7'sini, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) 3,5 ila 4,5'ini ve Demokratik Sosyalist Hareket'in de (KIDISO) yüzde 2,2 ila 3,2'sini alacağı tahmin ediliyor. Yunanistan'da bugünkü genel seçimin galibi Radikal Sol Koalisyon'un (Syriza) lideri Aleksis Çipras, partisinin seçim kampanyasını yürüttüğü merkeze geldi. Partililerle kucaklaşan Çipras'ın açıklama yapması bekleniyor. Bu sonuçlara göre Syriza Partisi parlamentoda 149-151 sandalyeye sahip olacak.
 
AB'Yİ ENDİŞELENDİRİYOR 
Syriza, Yunanistan'ın borçlarının silinmesini ve kesintilerin de kaldırılmasını istiyor. Syriza'nın bu yaklaşımı para piyasalarını endişelendiriyor ve Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkacağı korkusu yaratıyor. 

40 YAŞINDA BİR LİDER
Tsipras 1974 doğumlu. 1980'lerin sonunda Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü içinde siyasi eylemliliğe ilk adımı attı. 
Atina Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif rol üstlendi. 
İlerleyen yıllarda, Syriza'yı kuran gruplardan en büyüğü olan Synaspismos içinde önemli roller edindi ve 33 yaşında lideri oldu. Daha sonra ise Syriza'nın liderliğine geldi. 
Kravat takmaması dikkat çeken Tsipras'ın en büyük zevklerinden birinin motosiklet kullanmak olduğu belirtiliyor. Syriza'nın yükselişinde en önemli nedenin, AB-IMF kurtarma paketleri karşılığında hayata geçirilen kemer sıkma politikalarına Yunan kamuoyunda büyüyen tepki olduğu düşünülüyor.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.