Dolar 32,3438
%-0.05
Euro 34,8994
%0.31
Altın 2.394,480
%-0.1
Bist-100 10.206,00
%-0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüzyılın keşfi UNESCO adayı

Yüzyılın keşfi UNESCO adayı

ANTALYA Patara Antik Kenti’nde 1993 yılında çıkan bir yangından sonra 46 bloğu gün yüzüne çıkarılan, daha sonra yapılan detaylı kazı çalışmalarıyla blok sayısı 59’a yükselen Patara Yol Anıtı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile yeniden ayağa kaldırılarak UNESCO Dünya Kültür Belleği Listesi için aday gösterilecek.

  • Ege Postası
  • 27.10.2017 - 06:32

Dünyada türünün tek örneği olması nedeniyle yazıt bilimciler tarafından ‘yüzyılın buluntusu’ olarak tanımlanan, Likya coğrafyasının haritası olma özelliğini taşıyan, dünyanın bilinen en eski ve tek karayolları haritası Patara Yol Anıtı’nın, 2018 yılı başı itibarıyla Patara Antik Kenti’nde sergilenmesi planlanıyor.

Likya’yı İS 43 yılında Patara’nın başkentliğinde bir Roma Eyaleti’ne dönüştüren imparator Claudius’un emriyle dikilen 6 metre uzunluğundaki anıtın üç tarafı yazılı olup, ön yüzünde İmparator Claudius’a ithaf yer alırken, diğer yüzlerde tüm Lykia sınırları içerisinde yer alan yolların ölçüleriyle birlikte bir listesi sunuluyor.

Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, “Dünya tarihi açısından çok büyük önem taşıyan Likya Yol Kılavuz Anıtı’nın uzun yıllardır devam eden konservasyon süreci tamamlandı. Sayın Bakanımız Numan Kurtulmuş ve Antalya Valimiz Münir Karaloğlu’nun da destekleriyle bu eser doğduğu topraklara dönecek” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.