Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yunanlar ölüme terk etti, Türkler kurtardı

Yunanlar ölüme terk etti, Türkler kurtardı

İZMİR, binlerce Suriyeli'nin Avrupa ülkelerine gidiş hayalini gerçekleştirmesi için kaçışın kapısı oldu. Ege Denizi'nde hemen her gün çıkılan umuda yolculuklar, insanlık dramlarına dönüştü. Karaburun açıklarında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 50 kişinin bindiği zodyak botun Yunan sahil güvenlik ekiplerince, patlatılması, hızla uzaklaşmaları, bottakilerin denize düşmeleri ve balıkçı teknesinin yardımına koşup onları ölümden kurtarmaları saniye saniye kaydedildi. Yunanlılar ölüme terk etti, Türkler kurtardı

  • Ege Postası
  • 13.08.2015 - 11:13
İZMİR - Ülkelerindeki iç karışıklık ya da IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler, önce Yunan adalarına geçmek ardından hayallerindeki ülkeye gitmek için geçiş noktası olarak düşündükleri İzmir'e özellikle son bir ayda akın etti. Yunan adalarına geçmek için hemen her gün Ege Denizi'nin farklı kıyılarından denize açılan Suriyelilerin, hem denizdeki yaşam mücadeleleri, hem de sonrasındaki barınma koşulları, insanlık dramına dönüştü. 

''MÜLTECİLERİ TÜRK SAHİL GÜVENLİĞİ KURTARDI'' HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Suriyelilerin önemli bir bölümü, umuda yolculuklarını tamamlayamadan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı ekiplerince, denetimler sırasında yakalandı. Son dönemde denizde yakalanan Suriyeliler, sık sık Yunan sahil güvenliğinin, ilerlemelerini durdurmak için botları patlattığını ve kendilerini ölüme terk ettiğini söyledi. Suriyelilerin bu iddialarını doğrulayan görüntülere ilk kez DHA ulaştı. 

PATLATIP HIZLA UZAKLAŞTILAR 

İzmir'in Karaburun ilçesinin açıklarında, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik Suriyeli grup, Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçmek istediklerini sırada, Yunan sahil güvenlik ekiplerince farkedildi. Bunun üzerine, botun yanına gelen Yunan sahil güvenlik gemisindeki görevliler, kaçaklarla bir süre konuştu. Kaçakların botla ilerleyişini durduramayan ekipler, bu kez Suriyelilerin bulunduğu zodyak botu patlattı. Ardından da, hızla yanlarından uzaklaştı.

SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ

Deniz ortasındaki yaşam mücadelesi ve sonrasındaki insanlık dramına tanıklık yapan balıkçılar ise, bu anları kaydetti. Balıkçılar, Yunan sahil güvenliğinin uzaklaşmasının ardından, patlak botun üzerinden denize düşen ve can yelekleriyle, yaşama tutunmaya çalışan kadın ve çocukları kendi teknelerine alıp hayatlarını kurtardı. Balıkçıların çektiği görüntülerde, kaçakların geçişi, Yunan ekiplerinin onları farkedip botu durdurmaya çalışması, ardından patlatıp hızla yanından uzaklaşması ve sonrasındaki kurtarma çalışmaları yer aladı.

ORADA İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ

İzmir'in Karaburun İlçesi açıklarında, Suriyelilerin bulunduğu zodyak botun Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince patlatıldığı anın görüntüleri, büyük tartışma yarattı. Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin, Türk karasularına girip olayı gerçekleştirdiği iddia edildi.

O görüntüleri çekip, denizdeki Suriyelileri ölümden kurtaran balıkçılardan Ufuk Yavuzeş, o anlarda yaşananları anlattı. Balık tutmak için Karaburun'dan yeni açıldıklarını anlatan Yavuzeş, “İleride üzerinde Suriyelilerin bulunduğu botu fark ettik. O yöne doğru baktığımız sırada Yunan Sahil Güvenliği geldi. Bizim karasularımıza nasıl girer diye kendi aramızda tartışıyorduk. Bu sırada kaçakların yanına gidip onları engellemeye çalıştı, ardından da botlarını patlattı. Biz de hemen o yöne doğru hızlandık. Yunan Sahil Güvenliği zaten bu sırada uzaklaşmaya başlamıştı. Onlara yaptıklarının kötü olduğunu anlatan el hareketleri yaptık. Sonra kaçakların yanına gittik ve onları kurtarmaya çalıştık. Özellikle kadın ve çocukları tekneye aldık. Zaten Türk Sahil Güvenliğine de haber vermiştik. 20 dakika gibi biri sürede gelip hepsini kurtardılar. Orada yapılan suçtu. İnsanlık suçu işlendi. Belki bizim görüntülerimiz de bunun için delil olur" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.