Dolar 32,5437
%0.01
Euro 34,9217
%0.27
Altın 2.427,060
%0.16
Bist-100 9.675,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yunanistan'daki 'kader oylaması' bitti!

Yunanistan'daki 'kader oylaması' bitti!

Yunanistan "Hayır" dedi... Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı sandıklara, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.

  • Ege Postası
  • 06.07.2015 - 01:27
Dün saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi 19.00 itibariyle sona erdi.

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre, halkın kararı sandıklara, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansıdı.

Yaklaşık 9 milyon 858 bin 508 seçmenin kayıtlı olduğu ülkede 6 milyon 161 bin 140 seçmen oy kullandı. 3 milyon 558 bin 450 Yunan seçmeni kreditörlerin isteği için "Hayır onaylamıyorum" kutusunu işaretlerken, 2 milyon 245 bin 537 seçmen de "Evet onaylıyorum" kutusunu işaretledi.

Böylece, referanduma katılma oranı yüzde 62,50 olarak hesaplandı. Ülkenin için büyük öneme sahip olan referandumda kullanılan oyun yüzde 5,80'i de geçersiz sayıldı. Yaklaşık 46 bin 500 kişi de boş oy kullandı.

Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.

SAMARAS İSTİFA ETTİ
Sonuçların netleşmesinin ardından Yunanistan'ın merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras parti liderliğinden istifa etti.

Geçen yıl Ocak ayına kadar Yunanistan'ın Başbakanı olan Samaras, 'Evet' kampanyasının öncülerindendi.

Sandıktan 'Hayır' oyu çıkması üzerine, Samaras'a istifa çağrıları yapılıyordu.

HÜKÜMET KANADINDAN AÇIKLAMALAR
Yunanistan'da dün yapılan referanduma dair anketlerden 'hayır' sonucu çıkması üzerine hükümet kanadından art arda açıklamalar geldi. 

"DEMOKRASİ KAZANDI"
Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı. Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.

Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis de ANT1 kanalında yaptığı açıklamada, bugünden itibaren özlü bir müzakere başlatılacağını söyledi. Anket sonuçlarının ardından konuşan Sakellaridis, "Halk net bir yetki ile hükümete duruşunu koru, kreditörlerin önerilerini kabul etme dedi." ifadelerini kullandı.

Sakellaridis, "Bu sonuçla Başbakan, Yunan halkından çok net bir yetki aldı." şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Çipras'ın sağ kolu Nikos Papas da ilk anket sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Eğer 'hayır' sonucu çıkarsa, daha iyi bir anlaşma olacak." dedi. "Hayır, küresel bir mesaj olacak. Bankalarda nakit olmaması için bir neden yok." ifadesini kullandı.

KUTLAMALAR BAŞLADI
İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "Hayır" destekçisi Atina'da kutlamalara başladı.
 


Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" dedi.
KATILIM YÜZDE 50'Yİ AŞTI
İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu.
Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugünkü referandumda katılım oranının yüzde 50'yi aştığının kesin olduğunu açıkladı.


YUNANİSTAN'IN KİME NE KADAR BORCU VAR'
 
Haftalardır bütün dünyanın izlediği Yunan ekonomik krizinde sırada Pazar günü gerçekleşecek referandum var. Peki Yunanistan'ın kime ne kadar borcu va? Habertürk'ün haberine göre Yunan Kamu Yönetimi Ajansı'nın açıkladığı detaylı borç listesi...
 
Yabancı bankalar
 
2.4 milyar Euro
 
National Bank of Greece
 
4.3 milyar Euro
 
Diğer borçlar
 
10.5 milyar Euro
 
Yunan bankaları
 
11 milyar Euro
 
Avrupa Merkez Bankası
 
20 milyar Euro
 
İspanya
 
25 milyar Euro
 
IMF
 
31 milyar Euro
 
Diğer Euro Bölgesi üyeleri
 
34 milyar Euro
 
İtalya
 
37 milyar Euro
 
Fransa
 
42 milyar Euro
 
Diğer tahviller
 
48.8 milyar Euro
 
Almanya
 
56 milyar Euro

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.