Dolar 32,4746
%0.29
Euro 34,7434
%0.45
Altın 2.413,100
%1.38
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yumurta Dondurma nedir'

Yumurta Dondurma nedir'

Yumurta dondurma, doğurganlık sürecinin devam etmesini sağlamak adına kadınların doğurganlık koruma olarak tercih edebileceği uygulamalar arasındadır. Bulunduğu süre içinde şartları çocuk sahibi olmaya uygun olmayan ya da ilerleyen dönemlerde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar yumurta dondurma işlemini tercih edebilir.

  • Ege Postası
  • 10.11.2020 - 09:52

Bu işlemde kadınlardan yumurtalık toplanır. Yumurtalıklardan kaliteli yapıda olanlar daha sonraki süreç içinde kullanılmak için uygun ortamda dondurularak saklanır. Daha sonra istediğiniz an çözdürebilir ve sperm ile döllenmesi yapılarak embriyo elde edilebilir. Embriyo transferi yapılarak rahimde başarılı bir gebelik başlaması sağlanabilir.

Ülkemizde daha önceki dönemlerde yumurta dondurma işlemine sadece kanser gibi tıbbi olarak zorunlu durumlarda izin verilmekteydi. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılında düzenlenen Üreme Tıbbi Yönetmeliği ile yumurtalık rezervinde azalma riski olan ve ailesini tamamlayamayan her bekar anne adayı da yumurtalık dondurma yaptırabilir. Bunun için yumurtalık rezervinin azaldığını 3 uzman doktorun bulunduğu bir sağlık kurulu tarafından raporlandırılmalıdır.

Yumurta dondurma işlemi anne adaylarında 45 yaşına kadar yapılabilir. Kadının yumurta elde edebileceği her yaş aralığında yapılabilir. Ancak 35 yaş üzerinde yumurta elde etme sayısı düşer ve yumurtalık kalitesi azalır. Buna bağlı olarak yumurta dondurma işlemi isteyen kadınların üreme yeteneklerinin kaybedilmeden yumurtalarını dondurması istenir.  Yaş ilerledikçe yumurta kalitesindeki düşüşe bağlı olarak doğurganlık oranı da etkilenir. Kadınların mümkün olduğu en erken yaşta bu işleme başvurması istenmektedir.

Detaylı bilgi için: Yumurta Dondurma Nedir'

Yumurta dondurma işlemini kimler yaptırabilir'

Yumurta dondurma işlemini her anne adayı tercih edebilir.  Genel olarak bu işlem sosyal nedenlere bağlı olarak tercih edilmektedir. Eğitim hayatını ya da iş kariyerini aksatmak istemeyen kadınlar ilerleyen yaşlarda daha uygun şartlar gerçekleştiğinde doğum yapmak isteyebilir.  Uygun şartları sağlayan her evli ve bekar kadın yumurtasının dondurulması için talepte bulunabilir.

Yumurta dondurma işlemlerinin tercih edilmesinin en önemli sebepleri arasında tıbbi nedenler geliyor. Özelikle ailesinde meme kanseri, erken menopoz, Endometriozis, Turner Sendromu, Frajil-X sendromu, X kromozomu sorunları gibi  öyküler olan kadınlar da yaptırabilirler.

Toksik ilaçlarla tedavi görme olasılığı olan kadınlar ya da kanser teşhisi koyulan kadınlar da yumurta dondurma işlemine başvurabilirler. Özellikle kanser tedavilerinde kemoterapi ya da radyoterapi üreme fonksiyonlarının zarar görmesine yol açabilir. Bunun dışında üreme fonksiyonlarını kaybedebileceğiniz cerrahi operasyonlar geçirecekseniz de yumurtalarınızın dondurulmasını isteyebilirsiniz.

Yumurta dondurma nasıl yapılır'

Yumurtalık dondurma işlemlerinde öncelikle kadınlarda bulunan yumurtalıklar hormonlu bir iğne yardımıyla uyarılır. Daha sonra yumurtalık sayısı arttırılır. Bu işlemin ardından ultrasonografi kullanılarak mevcut yumurtaların toplanma işlemi yapılır.  Yumurta toplama işlemi adet döneminde 2 ve 3. gün içinde başlamaktadır.  Bu işlem 15 gün kadar devam edebilir.  Daha sonra alınan yumurtalıklar vitrifikasyon yöntemiyle dondurulur. Dondurulan yumurtalar -196 derece sıcaklığa sahip azot dolu bir tankta saklanabilir. Bu tanklar içinde dondurulan yumurtalar uzun süre saklanabilir.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılında güncellenen Üreme Tıbbi Yönetmeliği kapsamında dondurulan yumurtalar 5 yıla kadar saklanabilir. Ancak kadınların 5 yıl dolduğunda daha uzun süre saklanmasına yönelik talebi de olabilir. Kendi isteğinizle Sağlık Bakanlığına yaptığınız başvuru sonucunda gerekli izinleri alarak saklama süresini uzatabilirsiniz.

Yumurta dondurma işleminde başarı oranı nedir'

Kız çocuklar doğum anında belirli sayıda yumurtalıkla dünyaya gelirler. Hiçbir kadında yumurtalık üretimi olmaz. Doğumla gelen mevcut yumurtalar her yıl giderek azalmaktadır.  Gebelik sürecinde anne karnında bir kız bebekte 7 milyon civarında yumurta hücresi vardır. Doğum sonrasında doğal yıkım yaşandığı için yumurtalık hücre sayısı 1-2 milyon arasında kalır.  

İlk adet dönemine gelinmesiyle birlikte 400 bin civarında yumurta hücresi kalmaktadır.  Üreme çağına giren kişilerde her ay bir defa 300-400 kadar yumurtlama işlemi olur. Üreme dönemi süresince her ay azalan yumurta hücresi sayısı sabittir. 35 yaşını geçtikten sonra kadınlarda yumurta hücresi kayıp sayısı artmaya başlar.

Yumurta dondurma işleminde başarı oranı en yüksek 25-30 yaş arasındadır. 30’lu yaşlara doğru bu oranda ciddi bir azalma olur. 35 yaşından sonra da doğum yapabilme olasılığı giderek azalır.  Menopoz dönemine doğru bu oran gittikçe düşer.

Yumurta dondurma özellikle 30’lu yaşların başındaki kadınlar için çok doğru bir seçimdir. İlerleyen yaşlarda başarı oranı düşmektedir.

Yumurta dondurma işleminin avantajları nelerdir'

Yumurta dondurma işleminin tercih edilme oranı her geçen gün artmaktadır. Bu bölümde sizlere yumurta dondurmanın getireceği avantajlardan bahsedeceğiz;

Kadınların çocuk dünyaya getirmek için önündeki en büyük engel yaşın ilerlemesine bağlı olarak yumurta rezervinin ve kalitesinin azalmasıdır. Belirli yaşlarda yumurta dondurma işlemi tercih ederseniz ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olabilme olasılığınızı da koruyabilirsiniz.

Evlilik düşünmeyen ya da evlilik için henüz bir adım atamayan kadınlar için de doğurganlıklarını koruma adına çok doğru bir yöntemdir.

Kanser tedavisi görecek olan ya da yumurtalıklarına zarar verecek cerrahi işleme girecek olan kişiler çocuk sahibi olma olasılığını koruyabilmek için yumurtalarının dondurulmasını isteyebilir.

Yumurta dondurma işlemi başarılı bir hekim ve ekip tarafından gerçekleştirildiğinde ve uygun ortamlarda saklandığında gebelik süreci başarılı olacaktır. Dondurulan yumurta uygun ortamlarda 10-15 yıla kadar dayanabilir. Yumurtalar çözüldükten sonra uygun kalitede sperm ile laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilen embriyoyla gebeliğin başlatılması sağlanabilir. Çözülen yumurta ve taze yumurtada gebeliğin başarılı olma oranı aynıdır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.