Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yıllardır süren gelenek! Yakınlarının mezarlarına gidip...

Yıllardır süren gelenek! Yakınlarının mezarlarına gidip...

İzmir Bayraklı ilçesi Doğançay Mahallesi’nde oturan vatandaşlar, her yıl 6 Mayıs’ta kutlanan Hıdırıllez Bayramında, evlerinde hazırladıkları yiyecek ve içecekleri yakınlarının mezarlarının yanı başında tüketerek, geleneklerini sürdürüyor.

  • Ege Postası
  • 06.05.2016 - 15:40

Vatandaşlar, “Biz büyüklerimizden öyle gördük. Onlar da atalarından öyle görmüş. Bu geleneği sürdürüyoruz” dedi.

Bayraklı Belediyesi’nin sınırları içerisinde yer alan ve son yasayla köy statüsünden mahalleye dönüştürülen Doğançay’da oturan vatandaşlar Hıdırıllez gelenekleri sürdürüyor. Baharın habercisi Hıdırıllezde ateş yakıp üzerinden atlayan vatandaşlar, 6 Mayıs’ta ise ilginç bir geleneği sürdürüyor.

YAKINLARININ MEZARLARINI GİDİP…

Vatandaşlar evlerinde hazırladıkları yiyecekleri yanlarına alarak köy mezarlarında yatan eş, dost ve akrabalarının mezarlarını ilk önce ziyaret ediyor ardından, yiyecek ve içeceklerini mezarın yanı başında tüketiyor. Doğançaylılar, mezar ziyareti yapan diğer vatandaşlara, yoldan geçenlere de yaptıklarını ikram ediyor. Mezar ziyareti yapan vatandaşlar, çoğu zaman kaybettikleri yakınlarının sevdiği yiyecekleri tüketmeyi tercih ediyor.  

ATALARIMIZDAN BÖYLE GÖRDÜK

Doğançay sakinlerinden Ayten Sel, bu geleneği atalarından gördüklerini ve devam ettirdiklerini belirterek, “Babam babasından görmüş. Dedem de kendi babasından görmüş. Her 6 Mayıs’ta ölmüşlerimiz için mevlit okunur. 6 Mayıs öncesi evde hazırlık yaparız. Sonra mezarlığa gelip bunları yer, içeriz. Sadece kendimiz tüketmeyiz. Buraya gelenlere ikram ederiz. Bu bizim geleneğimiz. Ölmüşlerim için…” dedi. Fatma Güneş ise, “İki kızımı erken yaşta kaybettim. 6 Mayıs onların ölüm yıl dönümüymüş gibi hep buraya gelirim. Biz büyüklerimizden böyle gördük” diye konuştu.

GELENEKLERİNİ SÜRDÜRÜYORLAR

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bayraklı’da Türkiye’nin farklı illerinden gelen vatandaşların yaşadığını ve bu vatandaşların geleneklerini, göreneklerini asla unutmadığını belirterek, “İlçemiz yöre dernekleri açısından birinci. Bir şekilde İzmir’e, Bayraklı’ya göç edenler geleneklerini sürdürüyor. Doğançay Mahallemiz bizim için gerçekten önemli bir bölgemiz. Burada yaşayan vatandaşlarımız her 6 Mayıs’ta mezar ziyareti yapıyorlar. Yiyecekleri komşularıyla paylaşıyorlar. Geleneklerini devam ettiriyorlar” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.