Dolar 32,5190
%-0.09
Euro 34,7984
%-0.19
Altın 2.422,430
%-0.32
Bist-100 9.710,00
%0.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yıldırım'ın seçim bildirgesiydi 5 aydır çivi çakılmadı

Yıldırım'ın seçim bildirgesiydi 5 aydır çivi çakılmadı

AKP’nin 2011 genel seçimleri öncesi İzmir’e 35 muhteşem projesi içinde başı çeken Çandarlı Limanı'nda beş aydan beri hiçbir çalışma yapılmadı

  • Ege Postası
  • 25.07.2014 - 15:32
İZMİR-Gazete Dokuzeylül’den Mehmet Emin Al’ın haberine göre, bittiğinde Türkiye'de ilk, dünyada ise 10 yük limanı arasında yer alacağı öngörülen, hükümetin İzmir'e en büyük yatırımı olarak değerlendirilen Çandarlı Limanı'nda 5 aydan beri hiçbir çalışma yapılamadı. İktidar partisinin 2011 genel seçimlerinde İzmir’e 35 muhteşem proje diye lanse ettiği ve seçim bildirgesinde yer verdiği, yerel seçimler öncesi AKP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Binali Yıldırım’ın da 1414 projesi içinde yer alan Çandarlı Limanı’nda işler durdu. Projenin 1. etabında ihaleyi kazanan firma ana mendirek ve rıhtımı tamamladı. Liman inşaatının devam etmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün ikinci etap için yeniden ihaleye çıkması gerekiyordu.
 
İHALEYE KATILAN YOK
Bakanlık ikinci kez ihaleye çıktı ancak ihale koşulları ağır olduğu için hiçbir firma teklif vermedi ve ihaleye katılmadı. Bakanlığın ihale için belirlediği son gün 28 Şubat 2014 tarihiydi. Limanın ikinci etabı Yap İşlet Devret modeliyle ihaleye çıktı. Firmalar şartları inceledi. Ancak hiçbir firma 2. etap ihalesine katılmadı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bunun üzerine ihale şartlarını yeniden gözden geçirme kararı aldı.
Bakanlık yetkililerince şu açıklama yapıldı: "Çandarlı Limanı'nın birinci etabı olan altyapı, ana mendirek ve rıhtım kısmı 31 Aralık 2013 tarihinde bitti. İkinci etap ihalesine ise 28 Şubat 2014 son ihale tarihine kadar hiçbir firma katılmadı. Birinci Etap Kamu Yatırımları kapsamında devlet para ödedi.
 
İKİNCİ ETAPTA NELER VAR
Ancak ikinci etap, Yap İşlet Devret modeliyle yapılacağı için firmalar karlı bir iş olarak görmedi. Bu nedenle ihaleye çıkılamadı. Ne zaman çıkılacağı da belli değil." İkinci etapta ihaleye talip olacak firma, demiryolu bağlantısı, limanın geri sahası olarak adlandırılan alanın betonlanması, depolar, sundurmalar, konteynerlerin depolama ve bekletilme alanları, kısacası üst yapı olarak ifade edilen çalışmaları yapacak. Firma yaptığı bu harcamaların karşılığını liman bitiminden sonra 41 yıllığına işleterek alacak. Yapılacak işlerin harcanan parayı karşılamayacağını öngören firmalar ise ihaleye katılmak istemiyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü yetkilileri Çandarlı Limanı konusunda çalışmaların yürütülmesi için ihale şartlarının cazip hale gelmesi gerektiğini belirtti.
 
SAKA: HER GEÇEN GÜN EKONOMİYE ZARAR
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, yönetim kuruluyla beraber aralarında Bakanlık yetkililerinin de bulunduğu bir ekiple limanı dolaştı. Limandaki çalışmaların ihaleye çıkılamadığı için durduğunu bizzat yerinde gördüklerini söyleyen Başkan Saka "Ana mendirek ve dalga kıran dışında çalışmalar yapılamıyor. Yetkililer ihaleye firmalar katılmadığı için çalışmaların sona erdiğini söyledi. Bizce de Bakanlık, firmaların ihaleye katılması için şartlarda bir değişiklik yapmalıdır. Zaman kaybı ekonomik kayıptır. Bu projenin bir an önce aksamadan yapılması bölge hatta Türkiye ekonomisi için oldukça büyük bir önem taşıyor" şeklinde konuştu. Limanın çevre bağlantısını sağlayacak kara ve demiryolu hatlarının da yüklenici firmadan istenmesinin ayrıca sıkıntıya yol açtığını dile getiren Saka, "Çandarlı bakir bir bölge. Demir ve karayolu bağlantıları ve elektrifikasyonun bölgeye gelmesi pahalı ve zaman alıcı" diye konuştu.
 
DURDU AMA PROPAGANDASI SÜRÜYOR
AKP Genel Başkan Danışmanı ve AKP İzmir Milletvekili   Binali Yıldırım, yerel seçimler öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi adayı olarak bölgede yaptığı konuşmada  "Geçen yıl Mayıs ayında Çandarlı’da temelini attığımız Kuzey Ege Limanı, İzmirimize olduğu kadar ülkemize son 10 yılda yapılan ulaştırma yatırımlarının devamı niteliğinde bir projedir. Bu liman İzmir’i ticaret merkezi yapacak bir yatırımdır. Bu liman sadece Çandarlı’nın ve İzmir’in değil, tüm Ege’nin ana ihracat merkezi haline gelecektir. Dünyanın yeni deniz İpek Yolu, tek başına İzmir olacaktır” demişti. Dün de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile birlikte ‘İzmir Ekonomi Zirvesi’ne katılan Yıldırım, yaptığı konuşmada “2023 projelerinden dünyanın en büyük 10. limanını İzmir’e yapıyoruz” dedi. Özel Haber: Mehmet Emin AL

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.