Dolar 32,3624
%0.14
Euro 34,9794
%-0.24
Altın 2.325,770
%0.23
Bist-100 9,11
%0.28

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yıldırım:“İlk işimiz metroyu...'

Yıldırım:“İlk işimiz metroyu..."

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İzmir’de ilk yapacakları işin Metroyu otogara getirmek olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 18.02.2014 - 14:52
İZMİR-  İzmir’in toplu taşımayı en az kullanan kent olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu kentin trafik, altyapı problemi var. İzmir, denizi de, raylı sistemi de, otobüs toplu taşımacılığını da kullanamıyor. Metro ağını yaygınlaştırarak İzmir otogara uzatacağız. Otobüs firmaları da vatandaşlarımızı Türkiye’ye taşıyacak” diye konuştu. Minibüslerin de vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Yıldırım, minibüslerin azaltılacağı-kaldırılacağı yönünde söylentilerine de açıklık getirdi. Yıldırım, “Minibüsleri, otobüs ve metro ile entegre hale getireceğiz. Minibüslerde etkin kullanılacak. Söylentiler doğru değil. Minibüsçü esnafı rahat olsun” şeklinde konuştu.

Koçları kestirmedi
Binali Yıldırım, İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde Metro Turizm’e ait 30 otobüsün teslim törenine katıldı. AK Parti Konak Belediye Başkan adalı İlknur Denizli, Bornova Belediye Başkan adayı İlhan Kaya, Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız’ında katıldığı alanda 20 otobüsün önünde kesilmek üzere hazırlanan koçları gören Yıldırım, koçları kestirmedi. “Sakın kesmeyin, koçları bırakın” diyen Yıldırım’ın sözleri üzerine koçların ayakları açılarak alandan kaldırıldı.

Önce insanımızın hayatı
İzmir’de toplu taşıma sistemini yeni baştan ele alacaklarını belirten Yıldırım, “Metro ağlarını yaygınlaştıracağız. İlk işimiz metroyu otogara getirmek. Otogardan da Metro turizm alacak Türkiye’ye yayacak. Otobüs taşımacılığındaki doluluk oranı yüzde 35’ti. Şimdi yüzde 70’e çıktı. Nede? Çünkü daha önce taşımacılığın mevzuatı yoktu. Kalite konfor sorunu vardı” diye konuştu.
Yıldırım meslektaşlarım diye hitap ettiği otobüs şoförlerine hitaben “Kardeşlerim bilir, eskiden şehirlerarası yollarda yolculuk azaptı. Şimdi keyfe dönüştü. Elmadağ rampalarını bilir. Ne halden ne hale geldi. Artık Samsun’a Diyarbakır’a giderken acaba ben o yollarda ne yapacağım diye düşünmüyorlar. Türkiye’de 2003 yılında seyahat eden tüm araçların sayısı 7 milyondu. Şu anda 17 milyon 800 bin aracımız var. Neredeyse 3 katı araç var. Kazalarda yarı yarıya azalma olmuş. 2003’te 4 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Araç sayısı iki kat artmasına rağmen, 3 bin 800 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu da çok. Hedef sıfıra indirmek. İstediğiniz kadar yol yapabilirsiniz. Gıcır gıcır otobüsler alabilirsiniz. Kazaların yüzde 89’u insan unsurundan kaynaklanıyor. İstirahat zamanları, araçların teknik muayenelerine hep standart hale getirdik. 110 bin tane ekonomik ömrünü tamamlamış araçları trafikten çektik. Vergi problemlerini giderdik ve çektik. Yani yollardaki canlı bombaları ortadan kaldırdık. Geliyorum diyen kazaları önledik. Tüm bunları ‘önce insanımızın hayatı’ düşüncesiyle gerçekleştirdik. İnsan kapasitemizi kaynağımızı geliştirmek için eğitime önem vermemiz lazım” dedi.



"YILDIRIM PROJELERİNİ AÇIKLIYOR" HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...


“İzmir’i de güzelleştir Binali baba”
Konuşması sırasında alanı köprüden izleyen vatandaşlar Binali Yıldırım’a sevgi gösterilerinde bulundu. “Binali baba” diye seslenen bir vatandaş, “İzmir’i de güzelleştir, olmaz böyle artık Binali baba” diye bağırdı. Yıldırım “çok az kaldı” diye karşılık verdi.
Gerçek çevrecilik böyle olur
Yıldırım, kısa bir ara verdiği sözlerine şöyle devam etti: “Bölünmüş yollar sadece hayat kurtarmıyor. Bölünmüş yollar aynı zamanda iki şey daha yapıyor. Bölünmüş yollarda yakıttan tasarrufu oluyor. Dur kalk yok. Yollar bozuk değil. Ayrıca zaman tasarrufu sağlıyor. Yılda 15 katrilyon tasarruf sağlıyoruz. Bölünmüş yollara 65 milyar lira harcadık. 4 yılda tüm yollar kendini amorti eder hale geldi. Bir yılda havaya verdiğimiz egzoz gazı 3.5 milyon ton azaldı. Çevrecilik lafla olmaz. Çevrecilik daha az egzoz gazı vererek olur. Çevrecilik bölünmüş yolların ortasına 29 milyon ağaç dikmekle olur.”

Türkiye 1 numara
Dünya şehirlerarası otobüs taşımacılığında Türkiye’nin bir numara olduğunu söyledi. Yıldırım, “Hem konfor itibariyle hem seferlerin düzenliliği itibariyle Türkiye bu konuda dünyada bir numara. Uçak seferleri sisteminden daha gelişmiş otobüs taşımacılığı sistemi var. Otobüslerin ortalama yaşı 5’ten küçük. Otobüs taşımacılığı neden artıyo? Kaymak gibi yollar var. Asfaltlar pırıl pırıl oldu” dedi.

“İzmirliler bu fırsatı kaçırmasın”
Metro Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız ise “Sayın Yıldırım’ın yolu açık olsun, yanımızda olmasından dolayı çok mutlu ve gururluyuz. 2013 yılını 21 milyon yolcu ile kapattık. 2014 yılında da Allah kısmet ederse 24 milyon 500 bin yolcu hedefi koyduk. Hep inandık ve başardık. 2010 yılında 13 milyon 777 bin yolcuyla sezonu kapattık. Nasıl büyürüz dedik. O dönemde de İzmir’deydim. ‘Bu sektör bitiyor. 5 sene sonra bu sektör bitecek’ dediler. 2011 yılında 19 milyon 448 bin yolcu taşıyarak tarihi bir rekor kırdık. Yarışımız devam etti. 2012’de 20 milyon 380 bin yolcu taşıdık. Hepsini topladığımızda 74 milyon yolcu taşıdık. Türkiye’yi taşıdık. Bakanım, İzmir’i dünya kenti yapacak. İzmirliler bu fırsatı kaçırmasınlar. Bugün sipariş verdiğimiz 100 aracın 30 tanesini teslim alıyoruz. Metro Turizm şirketimizi halka arz ediyoruz. Biz zaten halkın firmasıyız. Bu müjdeyi de burada belirtmek istiyorum. 76 ile gidiyoruz. 5 il kalmış onların günahı ne dedik. 2015’te gitmediğimiz il kalmayacak” diye konuştu.
Binali Yıldırım, beraberindekilerle birlikte teslim töreni gerçekleştirilen 2014 model otobüsün şoför koltuğuna geçti. Beraberindekilerle birlikte kısa bir tur atan Yıldırım, otobüslerin konforlu olduğunu ifade etti.
 
 
 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.