Dolar 32,6188
%0.44
Euro 34,7266
%-0.02
Altın 2.514,770
%1.22
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yenice: İzmir'de at eti satılmıyor: Kasıt yok kusur var

Yenice: İzmir'de at eti satılmıyor: Kasıt yok kusur var

Türkiye Lokantacılar, Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice, Et ve Et Ürünleri Tebliği'ne uymayan işletmeleri Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilan etmesi üzerine İzmir Lokantacılar Odası'na kayıtlı esnafın, sosyal medyada at - eşek eti satıldığı iddialarına maruz kalarak karalandığını ifade etti. Yenice, "2013 Mart ayında yürürlüğe giren Et ve Et ürünleri Tebliği'nde kırmızı ete beyaz et karıştırılmayacağı söylenmiştir. Bizim kusurumuz budur. Algı operasyonu ile İzmir esnafının bütününe mal edilmesi bizi rahatsız etmiştir" dedi. Yenice'den flaş at eti açıklaması:

  • Ege Postası
  • 29.07.2015 - 12:15
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı rutin denetim sonucu açıkladığı taklit ve tağşiş yapan firmalar arasında İzmir Lokantacılar Odası'na kayıtlı köfteci ve dönerci esnafının yer alması üzerine, İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Türkiye Lokantacılar, Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı, İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice, "Bir kusur işledik ama kusur maksatla taşınmak istenmiştir" diye konuştu. 

LOKANTA ESNAFI ZAN ALTINDA BIRAKTI
Sosyal medya üzerinden İzmir'de lokanta esnafını zan altında bırakacak kampanyaya dönüştüğünü ileri süren Yenice, "Bazı basın organları ve sosyal medya üzerinden konunun farklı yansıtılmasının neticesinde tüm İzmir lokanta esnafını da zan altında bırakan bir kampanyaya dönüşmüş oldu. Her ne kadar yasanın hükümleri içerisinde 3 tane çok değerli eski üyesi bir konuyla muhatap olsa da sosyal medya da İzmir halkının tehdit eden at ve eşek eti satılıyor algısı oluşturulmaya çalışılması teşkilatımızı derinden yaraladı. İzmir ve Ege mutfağının önemli değerini ve kent turizmine çok büyük katkılar olduğunu savunan bir teşkilatız. İzmir'in parçasıyız. Tam turizm sezonu sürecinde İzmir esnafı ve Kemeraltı esnafının insan sağlığını tehdit eden bir iş yapıyormuş gibi gösterilmesi nedeniyle bu toplantıyı yaptık" dedi 

BİR KUSUR İŞLEDİK!
2013 yılından önce ete tavuk karıştırmanın herhangi bir suç içermediğini ancak 2013 yılından sonra kırmızı ete beyaz et karıştırılmayacağının söylenmesiyle eğitim eksikliğinin neden olmasıyla böyle bir kusur ortaya çıktığını belirten Yenice, "Bir kusur işledik ama kusur kasta taşınmak istenmiştir. Bakanlığın kendi açıklamasında burada taklit yapan firmalar arasında gösterildi ve  tebliğ ile 2013 yılında kırmızı ete beyaz et karıştırılamayacağı söylendi. Firmalarımız Bakanlığın açıklamasında taklit yapan firmalar arasında gösterildi. Ceza kesildi ve Cumhuriyet Savcılığı'na da başvurulmadı. Algı operasyonu ile İzmir esnafının bütününe mal edilmesi bizi rahatsız etmiştir. İzmirlilerimizin gönlüne ferahlık sağlamak için bu açıklamayı yaptık. Bu konuyu oda olarak Türkiye'de tüm lokantacı esnafının başı olmam sıfatıyla yakınen takip ediyorum. Denetimlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na geçmesiyle, hijyen belgesi zorunluluğu getirilmişti. Odamız İzmir'de 3 bin 383 kişiye hijyen eğitimi verdi" şeklinde konuştu. 

SANKİ AT ETİ SATMIŞIZ GİBİ... 
Adı geçen firmaların at ya da eşek etiyle ilgili olmadığını ve bu nedenle hiçbir işlem yapılmadığını söyleyen Yenice, "İzmir'de 2 bin 600 ustaya ustalık belgesi verdik. Türkiye'nin en eğitimli kadroya sahip olan kentiyiz. Konunun kamuoyuna farklı bir şekilde aktarılması bizi derinden üzmüştür. Bu tip gıda teröristlerine karşı mücadele veriyoruz. Peşlerini asla bırakmayacağız. Hizmet veren esnafın yanındayım. Kusurlarını örtmek gibi bir durum yok ama  olay farklı boyutlara taşıyorlar. Sanki at eti satmışız gibi algı oluşturuldu. Resmi raporda kusurlu firmalar arasındayız. Kırmızı ette tavuk kıyması çıkmıştır. İnsan sağlığını birinci dereceden tehdit etmiyor" dedi.

DENETİM BİZLERE VERİLSİN 
Bundan sonra eğitime çok daha önem verileceğinin altını çizen Yenice, bunun bir eğitim eksikliği olduğunu söyledi. Yenice denetleme yetkisinin kendilerine verilme talebinde bulunduklarını ifade ederek şunları söyledi: "Daha ciddi bir uygulamayla eğitim verilen 3 bin kişilik sayıyı 30 bine çıkartacağız. Bu tebliğin bu şekilde olduğunu ve bunun bir suç olduğunu söyleyeceğiz. Eğitime ve bilgilendirmeye yönelik bir çalışmamız olacak. Denetim yetkimiz yok. Maalesef bu yetki bizlere verilmiyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın belediyeye ait olmayan yerlere ceza kesemiyor. Odamız, Anayasal ve resmi bir kurumsa denetimler bize verilse bu konun daha çok önüne geçilebilir. Bu yetkinin verilmesi konusunda talebimiz var. Tebliğin yayınlanması konusunda biz de katkı koyduk. Doğrudan yanayız." 

AZİZ BEY'DEN EĞİTİM AKADEMİSİ İÇİN TALEPTE BULUNDUM
"Belediyeler bizleri denetleyebiliyordu. Şimdi belediyenin bir yetkisi yok. Çıkan yasa sonucu böyle oldu. Denetimler alo 174 hattına gelen ihbar telefonları ya da torba şeklinde yapıldı" diyen Yenice, bu sektörde eğitimin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, İzmir'de eğitim akademisi kurmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na  talepte bulunduğunu söyledi. Yenice, "Ben Aziz Bey'den yer istedim akademi için, ancak bir geri dönüş alamadık. İzmir'deki herkesi eğitmeliyiz" ifadelerini kullandı.  

AT YA DA EŞEK DEĞİL TAVUK ETİ 
Bakanlığın açıkladığı listede adı geçen Kemeraltı esnafından Okan Bademli "İnsan sağlığına zarar verebilecek hiçbir şey koymadık. Bunu insanlara zarar versin, kar edeyim, kazanç elde edeyim diye yapmadık" derken, Murat Bulut ise  "Düne kadar beyaz et, kırmızı ete konulan bir şeydi. Yasaldı. Mevzuat değişti, kanun değişti. At eti, eşek eti satmış firmalarla bizi aynı kefeye koymamaları gerekiyor. Sosyal medyada at eti satan firmalar olarak yer aldık. Yaptığımız işe bakış açıları değişti. Maddiyattan ziyade maneviyat çok önemliydi. Böyle karalanma kampanyası gibi oldu. Yıkıldık" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.