Dolar 32,4005
%-0.06
Euro 34,6200
%-0.52
Altın 2.388,880
%-1.9
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeni süreç nasıl işleyece? Yasalar ne diyor'

Yeni süreç nasıl işleyece? Yasalar ne diyor'

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanmasının ardından gözler izlenecek yol haritasına çevrildi. Yasalara göre İçişleri Bakanlığı, Aksoy’un mahkumiyeti kesinleşmeden O’nu görevden alabilir ya da uzaklaştırabilir. Bu durumda Belediye Meclisi içerisinde yeni başkan için gizli oylama yapılır.

  • Ege Postası
  • 24.11.2020 - 13:54

EGEPOSTASI- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un “Zimmet ve İrtikap” soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından gözler Menemen Belediyesi’ne ve Aksoy’un yargılanma sürecinde izlenecek yol haritasına çevrildi.

Belediye başkanının görevini herhangi bir nedenle boşlaması halinde, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır ve Meclise birinci başkanvekili başkanlık eder.

Yasalara göre; belediye başkanının tutuklanması halinde İçişleri Bakanlığı, başkan hakkında kesin mahkumiyet kararı verilmeden görevine son verebilir ya da açığa alabilir. Bu durumda ise Meclis içerisinde belirtilen usule göre belediye başkanı seçimi gerçekleştirilir.

YASALAR NE DİYOR'

İlgili yasada şu ifadeler yer alıyor; “Belediye başkanlığının sürekli veya görevden uzaklaştırma, tutuklanma veya seçim dönemini aşmayacak şekilde kamu hizmetlerinden yasaklanma cezası almak suretiyle boşalması halinde; 5393 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin birinci fıkrasına göre hareket edilir.

“Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onunda bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak;

a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan,

b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili seçer.

Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir.

"Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda" yapılan başkan vekili seçiminden sonra; belediye başkanlığının sürekli boşalması hallerinin gerçekleşmesi nedeniyle boşalması durumunda, bu sefer başkan vekilinin görevi sona erer ve belirtilen usule göre belediye başkanı seçimi gerçekleştirilir.

Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır.

Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.