Dolar 32,2092
%-0.16
Euro 35,0802
%0.28
Altın 2.471,250
%1.02
Bist-100 10.159,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yayıncılar fuardan umutlu, satışta geçen seneyi yakalamayı hedefliyorlar

Yayıncılar fuardan umutlu, satışta geçen seneyi yakalamayı hedefliyorlar

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, dün kapılarını açan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'ndan oldukça umutlu. Geçen sene 500 bin kişinin katıldığı fuara...

  • Ege Postası
  • 03.11.2013 - 11:08
Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, dün kapılarını açan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'ndan oldukça umutlu. Geçen sene 500 bin kişinin katıldığı fuara bu yıl 700 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Fuarın; yayıncıların bayramı olduğunu ifade eden Murat, "Geçen sene kitap fuarı katılımcı olarak bir rekor kırmıştı. Ümit ediyoruz ki bu sene de rekor kıracak." dedi. Münir Üstün de fuarların önemine değinerek, geçen yıl dünya bazında ciroda on beşinci olan Türkiye'deki sektörün bu yıl 13’üncü sıraya yükseldiğini belirtti. Üstün, "2,5 milyar dolar kitap sektörünün hacmi var. 2008’de bu hacim 800 milyon dolardı." diye konuştu.

Aynı zamanda Zambak Yayınları Genel Müdürü olan YAYFED Başkanı Bayram Murat, bu yıl 32. kez kapılarını açan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile sektörün son durumunu değerlendirdi. Murat, her sektörün kendine göre bayramı olduğunu ve yayıncıların da bayramının bu fuarlar olduğunu kaydetti ve "Geçen sene kitap fuarı katılımcı olarak bir rekor kırmıştı. Ümit ediyoruz ki bu sene de rekor kıracak. Dünyadaki yayıncılık sektörünün aksine Türkiye’deki bütün repliklerin iyi olduğunu gözlemliyoruz. Geçen yıla oranla şuanda yayıncıların yüzü gülüyor. Sektör, yüzde 10 geçen yıla oranla daha iyi bir rakama ulaştı." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz ders kitabı dağıtmasına rağmen sektörün daha da iyiye gittiğini belirten Murat, “Geçtiğimiz yıl 43 bindeydi, zannediyorum bu sene an itibariyle 40 bine yaklaştık. Yayıncılığın gelişmesi açısından kitap fuarlarını önemsiyorum. Ümit ediyorum sona yaklaştığımızda herkesin yüzü gülecek. Yayıncılar buradan çok iyi tespitlerle, çok iyi önerilerle dönecekler.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de yapılan kitap fuarını diğer ülkelerde yapılan fuarlarla kıyaslayan Murat, şu bilgileri verdi:

"Bir yandan 100 yıldır bu işi yapan ülkeler var bir yandan da 32 yıldır bu işi yapan Türkiye var. Frankfurt’taki kitap fuarına katılımın 7 bin civarında yayımcı olduğunu biliyorum ama gittikçe bu sayı düşüyor. Bizde 4 bin civarında yayımcının katılımı oluyor ama sayının gittikçe büyüdüğünü görüyoruz. Fuarda arkadaşlarımız yer olarak çok ciddi sıkıntılar çekiyorlar, yer veremiyorlar. Halbuki, Frankfurt kitap fuarında ise katılımcıların git gide düştüğünü görüyoruz. Ülkemiz adına son derece sevindirici bir şey. Türkiye’deki insanların ekonomileri bireysel olarak da gittikçe güçleniyor, yayınevleri de güçleniyor. Ekonomik hayatın kültürel hayata renk kattığını biz çok net görüyoruz."

800 MİLYON DOLARDAN 2,5 MİLYAR DOLARA

Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün de geçen Ağustos ayında Çin’de yapılan kitap fuarına Türkiye’nin katıldığını, Çin’in de bu yıl Türkiye’de yapılan kitap fuarına onur konuğu olarak geldiğini aktaran Üstün, şunları kaydetti:

"Türkiye, geçen yıl 13 uluslararası kitap fuarına katıldı. Bunların en büyüğü Frankfurt’ta yapılandı. Türkiye’yi onur konuğu yapmak için ülkeler sıraya girdi. Öte yandan Türkiye ciro bazında geçen yıl dünya bazında 15’inciydi bu yıl 13’üncü sırada ve kitap sektörünün 2,5 milyar dolar hacmi var. 2008’de bu hacim 800 milyon dolardı şu anda 2,5 milyar dolar. Günden güne Türkiye’nin geliştiğini ve ilerlediğini gösteren başka bir olay diyebiliriz."

"EN BÜYÜK SIKINTI AKADEMİK KORSAN"

Sürat Üniversite Yayınları Ürün Müdürü Mutlu Deveci de akademik yayıncılığın profesyonel yapılmadığından yakınarak, şunları anlattı:

"Türkiye’deki üniversite öğrenci kitlesi kitabı çok almıyor ve üniversitede fotokopiyle derse girmesinden kaynaklanıyor. Bizim için en büyük tehditte korsan. Kanunlarla önlem alınıyor elbette. İlkokulda öğretmen tavsiye edince veli o kitabı alıyor. Fakat üniversite yayıncılığında mecburiyet olmadığı için ne yazık ki üniversite yayınlarımızı çok fazla piyasaya süremiyoruz. Türkiye’de akademik yayıncılığın 100 milyon dolar civarında bir piyasası var. Tabi bunun içinde korsan ve fotokopi de var."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.