Dolar 32,4991
%0.16
Euro 34,7304
%0.03
Altın 2.494,440
%1.31
Bist-100 9.502,00
%-0.3

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yagıtay 'eşit işe eşit ücret' dedi ama... Yine hayal kırıklığı

Yagıtay 'eşit işe eşit ücret' dedi ama... Yine hayal kırıklığı

Geçtiğimiz ay toplu iş sözleşmelerinin önünü açan yargı kararı sonrasında rahatlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi personeline mahkemeden yine sevindirici haber geldi. Yargıtay belediye şirketi İZELMAN A.Ş. bünyesinde çalışan sözleşmeli personelin ESHOT'taki kadrolu çalışanlar ile eşit ücret ve eşit haklara sahip olması gerektiği yönünde karar verdi. Yagıtay 'eşit işe eşit ücret' dedi ama...

  • Ege Postası
  • 03.09.2015 - 09:15
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve belediyenin ulaşım hizmetlerinde görevli otobüs şoförlerinin açtıkları muvazaa tespit davalarında yine işçinin lehine sonuç çıktı. Mahkeme nihai kararında her iki kurumda çalışan personeli de eşit görürken, son kararı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bıraktı.

İLK DAVA 2012'DE AÇILMIŞTI
Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde İZELMAN A.Ş. şirketine bağlı çalışan şoförlerin üç yıldır yürüttükleri yargı mücadelesinde mahkeme bir kez daha işçiyi haklı gördü. ESHOT'ta kadrolu olarak çalışan şoförlerle aynı işi yaptıklarını ve aynı ücreti almaları gerektiğini savunarak mahkemeye giden belediye şirketi İZELMAN'da çalışan sözleşmeli personelin açtığı davada, Yargıtay yerel mahkemenin kararını onadı.
 
MAHKEME İŞÇİLERİ HAKLI GÖRDÜ AMA...
Yaklaşık 4 bin belediye çalışanını ilgilendiren karar çalışanlarda bir kez daha umutları yükseltirken, toplu sözleşme süreci öncesinde işçiye moral oldu. Yargıtay, 4 belediye çalışanı tarafından açılan davada "Eşit işe eşit ücret kararı" vererek muvazaa tespitinde bulundu.
 
BU SEFER DE MEVZUAT ENGELİ
Söz konusu kararla birlikte Büyükşehir Belediyesi'nde yargı mücadelesini kazanan işçi sayısı 32'ye yükselirken, ESHOT ve İZELMAN bünyesinde çalışan personelin eşit ücret ve sosyal haklardan faydalanması gerektiği yönündeki kararla ilgili son söz ise yine işverene, yani belediyeye bırakıldı. Daha önce benzer davayı açan çalışanlardan bazıları işten ayrılırken, bazıları ise önlerine çıkan mevzuat engeli nedeniyle mahkemenin verdiği karar doğrultusunda imkanlara kavuşamadı. Mahkeme sonucu doğrultusunda hem sendika, hem de belediye cephesinde hukukçular tarafından inceleme başlatılırken, bu sefer de ortaya mevzuat engeli çıktı.
 
GÖZLER BAKANLIĞA ÇEVRİLDİ
Kararın uygulanması için mevzuat açısından engeller olduğu, ücretlerin eşitlenmesinde uygulama açısından sıkıntılar yaşandığı ve ek kanuni düzenlemeler yapılması gerektiği belirtilirdi. Son söz belediyeye bırakılsa da gözler bir kez daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çevrildi. Buna göre, işçiler bakanlık tarafından belediyeye ek norm kadro verildiği takdirde ESHOT kadrosuna geçiş yapacak ya da yerel idarenin bütçesine yönelik iyileştirme yapıldığı takdirde eşit ücret alabilecek.
 

"TAŞERON KALDIRILSIN, İŞÇİYE KADRO VERİLSİN"
ESHOT'ta çalışan sözleşmeli personeli temsilen yaptığı açıklamada Ankara'ya çağrı yapan DİSK Genel-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, "Daha önce de açılan davalarda benzer sonuçlar alındı. Ancak muvazzalı tespiti yapılmasına karşın bu kararlar tam anlamı ile uygulanamıyor. Onlarca arkadaşımız açılan bu davaları kazandı fakat, işçiye kadro verilmesi ve norm kadroda yeni düzenleme yapılması gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapacağı yeni bir taşeron düzenlemesi ile işçiye kadro verdiği takdirde bu sorunlar ortadan kalkacaktır. Şu an için dava işçi lehine çıksa bile, ESHOT'ta kadro olmadığı için çalışanlar kadroya geçirilemiyor ve belediyenin bütçesi buna izin vermediği için ücretlerde eşitlik de sağlanamıyor. Bakanlığın bu soruna kalıcı olarak çözüm getirmesi lazım. Aksi takdirde personel mahkemede kazandığı bu hakkı sadece işten ayrılırken, o da sadece 5 yıl geriye dönük olarak kullanabiliyor. Bakanlık ya norm kadroyu arttıracak, ya da taşeronu tamamen kaldıracak. Bu işin asıl çözüm yolu budur. Sendika ve belediye bünyesinde hukukçuların yaptığı incelemede bu kararın uygulamaya geçirilemeyeceği ve benzer mevzuat engelleri olduğu ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.
 
"MASA BAŞINDA İŞ BARIŞI SAĞLANMASINI İSTİYORUZ"
İZELMAN işçilerinin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Güral Doğan ise, söz konusu kararın uygulanması yönünde mevzuat açısından engeller bulunduğuna dikkat çekti ve "Açılan davalarda işçi her ne kadar haklı görülse de uygulama aşamasında farklı sıkıntılar ortaya çıkıyor. İZELMAN şirketinin verdiği haklar ve ücretle işe giren çalışanlara yönelik yapılacak iyileştirmeler toplu iş sözleşmesi ile belirleniyor. Biz en başından beri eşit işe eşit ücret verilmesi gerektiğini söylüyor ve bunu talep ediyoruz. Bu dönem başlayacağımız toplu sözleşmelerde de en önemli talebimiz bu olacak. Büyükşehir Belediyesi'nden isteğimiz ücrette adalet sağlanması ve iş barışı koşullarının yerine getirilmesidir. Son söz idarede" dedi.   

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.