Dolar 32,2676
%0.09
Euro 34,7641
%-0.03
Altın 2.416,320
%0.29
Bist-100 10.267,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ve Medvedev yaptırım talimatını imzaladı

Ve Medvedev yaptırım talimatını imzaladı

Rusya Başbakanı Medvedev, Türkiye’ye yaptırım talimatını imzaladı. Öte yandan Gazprom kaynakları, Türk Akımı projesine yönelik çalışmaların durdurulabileceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 01.12.2015 - 18:40
Rusya Başbakanı Medvedev, Türkiye’ye yaptırım talimatını imzaladı. İthalatı durdurulacak ürünler listesi, Rusya hükümetinin resmi internet sitesinde de yayımlandı. Listede limon ve fındığın yer almadığı belirtildi.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, önceki gün hükümet kabinesi tarafından belirlenen ve genelde tüm sebze ve meyveleri kapsayan yaptırım kararnamesini imzaladı.

Reuters haberi RIA haber ajansı üzerinden duyurdu.

Rusya hükümeti tarafından yapılan açıklamada ek olarak sadece düne kadar belirsiz kalan yaptırımların yürürlüğe giriş tarihi netleşmiş oldu. Kararname metnine göre yaptırımlar hemen değil, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. 

YAPTIRIM KAPSAMINDA OLAN VE OLMAYAN ÜRÜNLER 
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’in onayladığı yaptırım listesinde yasaklanan ve yasaklanmayan ürünler şunlar:

Yasaklananlar; domates, salatalık, kuru soğan, renkli lahana brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil. 

Yasaklanmayanlar; limon, kırmızı et, süt ürünleri ve balık. 

TİCARET BÜYÜK
Yılın ilk 11 ayında Rusya Türkiye’den 704.6 milyon dolarlık meyve-sebze ithal etti.

Türkiye'nin Rusya'ya canlı hayvan ve gıda maddeleri ihracatı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında 1.18 milyar dolar oldu.


Yasaklı ürünler listesi meyve, sebze ve tavuk ürünlerini kapsıyor. 

PUTİN DE İMZALAMIŞTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik tedbir paketi kararnamesini geçtiğimiz günlerde imzalamıştı. Uygulanacak 6 maddelik tedbir paketine “Rusya milli güvenliğini ve vatandaşlarını koruma altına alma ve Türkiye’ye yönelik belirli ekonomik yaptırımların uygulanması” adı verilmişti.

Kararın, 28 Kasım’da yürürlüğe girdiği ve yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı belirtilmişti.

İŞTE O TEDBİR MADDELERİ
1) Merkezi Türkiye'de bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.
2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.
3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.
4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.
5) İki ülke arasında charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor.
6) Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor.


Gazprom'dan Türk Akımı açıklaması
Gazprom kaynakları, Türk Akımı projesine yönelik çalışmaların durdurulabileceğini söyledi.


Rusya'nın devlet kontrolündeki enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı'na yönelik yeni bir açıklama yaptı. Daha önce de durma noktasına gelen Türk Akımı Projesi'yle ilgili çalışmaların dondurulabileceği belirtildi.
Reuters, Gazprom kaynaklarının Rusya savaş uçağının düşürülmesine karşılık olarak Türk Akımı projesindeki çalışmaları dondurabileceğini söylediğini bildirdi.
Daha önce de dondurulduğu haberleri gündeme gelmişti.

G-20 zirvesinden müzakerelerin ve çalışmaların yeniden başlatılması üzerine karar alınmıştı.

G-20 zirvesinden sonra Rusya Enerji Bakanı, Türk Akımı çalışmalarının yeniden gündeme gelebileceği belirtilmişti.

YENİ KONTRATLAR YAPILMASI GEREKEBİLİR
Türkiye’nin Batı Hattı’ndan aldığı yıllık 14 milyar metreküplük gaz yerine, 15.75 milyar metreküp gazı Türk Akımı üzerinden alınması planlanıyordu.

Proje hayata geçmezse Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküpü aşan doğalgaz tüketimi için kaynak çeşitliliğine ve yeni işbirliklerine gitmesi, yeni doğalgaz kontratları yapması gerekecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.