Dolar 32,4160
%-0.07
Euro 34,8203
%0.23
Altın 2.431,310
%-0.3
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Ayyıldız iş dünyasından istihdama katkı istedi

Vali Ayyıldız iş dünyasından istihdama katkı istedi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) mayıs ayı olağan meclis toplantısı İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda yaptığı konuşmada istihdam seferberliğinin önemine dikkat çeken Vali Ayyıldız, bunun ticaret erbabının bir borcu olduğunu söyleyerek, "Günümüzde bir kişinin istihdamına sebep olup evine maaş götürmesine sağlamak hayırlı bir iştir. Çok kazanmak önemli değil. Bir kişiyi iş sahibi yapmak ticaret erbabımızın bir nevi borcudur" dedi. Vali Ayyıldız iş dünyasından istihdama katkı istedi

  • Ege Postası
  • 30.05.2019 - 08:58

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, odaların işbirliğiyle alınan mamografi TIR'ının İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne teslim edilmesinin ardından İZTO Mayıs ayı olağan meclis toplantısına katılarak iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Vali Ayyıldız, insan ve kadın sağlığına katkı sağlayarak mobil KETEM aracı aldıkları için tüm oda üyelerine teşekkür etti. Ayyıldız, sağlıkta yapılan her katkının sadece kadına değil, aileye, topluma, İzmir'e ve tüm Türkiye'ye duyulan bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. İzmir'in önemini ve marka gücünü anlatan Vali Erol Ayyıldız, şehirlerin ve ülkelerin ekonomik gücünü anlatan bazı göstergeler olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bir şehrin güçlü ekonomiye sahip olması, bu anlamda kendini ortaya koyduğu kapasiteye bağlıdır. Bu şehrin ticaret erbapları sizlersiniz. Sizin ne ihtiyacınız varsa yolunuza devam etmeniz için biz idareciler olarak elimizden geleni yapmalıyız. İzmir'de, kendi kabuğunuzla yoğurulan bir yerde değilsiniz. Artık dünyada herkes birbiriyle komşu. Benim İzmir ile ilgili sizden beklentim istihdam seferberliğidir. Bunu ticaret erbabının bir borcuymuş gibi düşünüyorum. Günümüzde bir kişinin istihdamına sebep olup evine maaş götürmesine sağlamak hayırlı bir iştir. Çok kazanmak önemli değil. Bir kişiyi iş sahibi yapmak ticaret erbabımızın bir nevi borcudur. İzmir'e sunacağınız katkı için şimdiden teşekkür ederim."

Vali Ayyıldız konuşmasının ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı. Meclis üyesi Mustafa Levent Aşçıoğlu, 21 hastanın konakladığı bir yaşlı bakım evinin sahibi olduğunu belirterek Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından kuruma kesilen cezalardan şikayet etti. Aşçıoğlu, "Sürekli ceza ödüyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Kurumumuzda 8 kişi çalışıyor. Ceza kesilen kurumlarla bir toplantı yapıp nedenlerini araştırmanızı istiyoruz" dedi. Bu tip cezalarda bazı hatalar ya da haksızlıklar olabileceğini dile getiren Ayyıldız ise şöyle yanıt verdi:

"Aksaklıklar tolere edilmeli. Kendi resmi kurumlarımızda da acımasız davranıyoruz. Çünkü konusu insan. Sağlık önemli. Bu nedenle biraz hassas davranılıyor. Ama bir haksızlığa uğradığınıza inanıyorsanız itiraz edin. Bu tip durumlarda yeni bir uzman görevlendiriyoruz."

ÖZGENER İZMİR EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Meclisin açılışında yaptığı konuşmada döviz baskısı, Merkez Bankası'nın aldığı önlemler, ABD ve Rusya ile ilişkiler, İran ambargosu gibi konuların ekonomiyi yakından etkilediğini belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ekonomi paketi ve yapısal dönüşüm adımlarının iş dünyası için önem taşıdığını söyledi. 23 Mayıs'ta ek olarak açıklanan paketin ise ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve  ihracat geliri potansiyeli yüksek sektörlerin desteklenmesini hedeflediğini söyleyen Özgener, "KOBİ'lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası, teminat bulunamayan sektörlerin sigortalanması için adım atılması, sigortacılık sektörünün daha etkin denetlenmesi için Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kurulacak olması, yeni vergi sistemi ve 300 ürünün yerlileştirilmesi ile ilgili adımlar Odamızca önemseniyor" dedi.

Türkiye'nin dış dünyada gelişen ekonomik ve finansal olumsuzluklardan etkilendiğini anlatan Mahmut Özgener, gelecek dönemde cari açığı kalıcı olarak bitirecek veya kronik bir sorun olmaktan çıkartacak bir ekonomik yapıya geçiş için katma değeri ve ileri teknoloji ürün ihracatına öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. İzmir ekonomisinde ise son dönemde işsizlik oranlarının küçük bir oranda aşağı çekildiğini ifade eden Özgener şöyle konuştu:

"İhracat, 2018 yılının rakamlarına paralel giderken, ithalatta yaşanan güç kaybı dikkat çekiyor. İzmir'e gelen yabancıların, turizm sezonuna girilmesiyle birlikte 2018 rakamlarını aşabileceği düşünülüyor. Yıl genelinde oranlandığında açılan firma sayılarında azalma söz konusu. İzmir Aliağa'ya gelmesi planlanan yeni endüstri alanını da kentimizin potansiyeli adına çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz."

DİKİLİ TDİOSB'A TÜZEL KİŞİLİK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) delegeleriyle birlikte TOBB 75. Genel Kurulu'na katıldıklarını söyleyen Mahmut Özgener, "Genel Kurul kapsamında 8 ayrı kategoride düzenlenen proje yarışmasında Odamızın girişimcilik projesinin kendi kategorisinde ilk 5'e girdiğini de buradan memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Ülke çapında birçok oda ve borsanın katılımıyla, 8 farklı kategoride düzenlenen proje yarışmasında, odamızın Girişimcilik Projesi kendi kategorisinde ilk 5'e kaldı" dedi. Konuşmasında üyelere ve KOBİ'lere yönelik çarşı, site ve OSB kurulması ile ilgili yer temini çalışmalarının devam ettiğini anlatan Mahmut Özgener, Menderes, Torbalı ve Kemalpaşa'da tespit ettikleri 6 yer için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Dairesi Başkanlığı nezdinde irtifak hakkı talebinde bulunduklarını bildirdi. Özgener, şöyle devam etti:

"Yerlerine göre Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, TOKİ Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı nezdinde görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Daha farklı alanlar için Aliağa ilçe sınırları içinde yer arama çalışmalarımız devam ediyor. Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri ile ortak yürütülen Dikili Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projemizde kuruluş işlemlerinde sona yaklaşıyoruz. 13 Haziran Perşembe günü odamızda yaklaşık 20 kamu kurum temsilcisi ile yer seçim komisyonu toplanacak. Dikili TDİOSB için önerdiğimiz yerin bu komisyon tarafından hukuki olarak kabul edilmesinin ardından yaklaşık 1 ay sonra tüzel kişiliğimiz tamamlanacak. Ayrıca Dikili TDİOSB fizibilite raporunun hazırlanmasına yönelik İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile odamız arasında protokol imzalandı. Haziran ayı içerisinde İZKA ile birlikte fizibilite raporunun ihalesi gerçekleştirilecek."

TORBALI'DA MOBİLYA OSB

Menderes Tarıma Dayalı Süs Bitkileri ve Çiçekçilik İhtisas Sera OSB projesi için tek olumsuz görüşün İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geldiğini belirten Başkan Özgener, bu görüşün yeniden değerlendirilmesi ve olumluya çevrilmesi için 14 Mayıs 2019 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bir kez daha müracaat ettiklerini kaydetti. Torbalı Yeniköy'de kurulması planlanan Mobilya Organize Sanayi Bölgesi'nin yeri ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden daha önce olumlu görüş alındığını söyleyen Özgener, "Bu gelişme ile birlikte bu güne kadar EBSO bünyesinde açtırılan hesaba toplam 1 milyon 320 bin TL para yatırıldı. Talep edilen büyüklük 1 milyon 320 bin metrekaredir" dedi.

Mahmut Özgener, Türkiye'nin köklü sorunlarının ortak noktasının üretimden uzaklaşılması olduğunu belirterek bu açılardan bakıldığında İzmir'in, Türkiye için yeni bir üretim modeli ortaya koyabileceğini savundu. İzmir'de savunma sanayi alanında üretim ve iş yapan pek çok firmanın olduğunu anlatan Özgener, bu stratejik sektörün üniversitenin mühendislik bölümleri ile ortak yapılar kurarak, katma değeri yüksek üretim yapabileceğini sözlerine ekledi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.