Dolar 32,3113
%0.15
Euro 34,9482
%-0.1
Altın 2.449,880
%0.15
Bist-100 10.173,00
%1.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Umutoğulları’ndan Valiliğin ‘yerel basın’ sansürüne sert tepki: Siz nerenin valisisiniz

Umutoğulları’ndan Valiliğin ‘yerel basın’ sansürüne sert tepki: Siz nerenin valisisiniz

TV35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, İzmir Valiliği’nin Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve Buca çadır kentteki programını çekmek isteyen yerel basına uyguladığı sansürü sert bir dille eleştirdi. Verilen talimatın haber yapma özgürlüğünün kısıtlanması olduğunu ifade eden Umutoğulları, yerel basının önemini vurgulayarak İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e hitaben “Siz nerenin valisisiniz” diye sordu.

  • Ege Postası
  • 07.11.2020 - 17:40

EGEPOSTASI- Geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir’e gelerek İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger il birlikte bir dizi program gerçekleştirmişti. Bakan Koca ve Vali Köşger’in programlarına yerel basın davet edilmemiş yalnızca ulusal ajansların haber yapmasına izin verilmişti.

Valiliğin bu kararı İzmir’in yerel medyası tarafından büyük tepkiyle karşılanınca Bakan Koca ve Vali Köşger’in programların sonunda yapacağı basın açıklaması yerel basına da açık hale getirilmişti.

Ancak bugün İzmir basını Valiliğin bir programında daha sansüre uğradı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ve Buca Çadır kenti ziyaret etti. Köşger ve Kınık’ın programını takip etmek isteyen TV35 kameramanı ve muhabirinin haber yapması ‘Çekim yapamazsın’ denilerek engellendi.

TV35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, Valiliğin yerel basına ikinci kez sansür uygulamasına sunduğu Haftanın Notları programından sert tepki gösterdi.

Bugüne kadar Valiliğin her türlü programını mümkün olduğunca yayınladıklarını ve tarafsız habercilik anlayışıyla haber yaptıklarının altını çizen Umutoğulları, “Ben bu televizyonun sahibi olarak şunu söyleyeyim. Sayın Valimizi göreve geldiğinden beri yaptığı faaliyetleri elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz. Deprem bölgesinde yaşanan olayları bütün çıplaklığıyla vermeye çalışıyoruz. A’dan Z’ye bütün siyasileri ve yardıma gelen kuruluşların ne düşündüklerine bakmadın herkesi deprem bölgesinde yayına aldık. Bugün de bu habere gitmeyebilirdik ama bizim görevimiz bir olay varsa yerinde ve doğru bir şekilde vermeye çalışmaktır. Ama bizim haber yapma hakkımızı elimizden almaya çalışıyorlar” dedi.

“CİDDİ SIKINTI VAR”

Umutoğulları sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Haber ekibimiz Buca’da Kızılay’ın kurduğu çadır bölgesine gidiyor ve burada çekim yaparken polis, ekibimize müdahale ediyor. Arkadaşlarımıza ‘Çekmeyin’ deyinde arkadaşlarımız nedenini soruyor ve ‘Yerel basın giremez’ cevabını alıyorlar. Bu Sayın Valimiz ile ikinci karşılaşmamız. Bu tesadüf müdür bilemem ama şunu söylemek istiyorum: İzmir’in tek ulusal televizyonu biziz. Siz orada ajansları, ulusal televizyonlara ‘Buyrun hoşgeldiniz’ derken İzmir’in kanalına eğer Valilik bu talimatı vermişse buradan Sayın Valimize soruyorum.  Eğer siz bu talimatı vermişseniz ve ‘Buraya yerel medya giremez’ diyorsanız siz nerenin valisisini? Biz İzmir televizyonuyuz siz de İzmir valisisiniz. Sizin de İzmir’de yayın yapan ulusal televizyonları ve yerel medya kuruluşlarını korumak gibi bir göreviniz var. Eğer İzmir’in valisi polise talimat vererek ‘Ulusal kanallar ve ajanslar dışında İzmir’den bir televizyon kanalını buraya koymayacaksanız’ diyorsa burada ciddi sıkıntı var. Göreve geldiği günden beri bu kadar sempatiyle karşılanan bir valinin böyle bir talimat vereceğini düşünmüyorum. Eğer böyle bir talimat yoksa Sayın Valim il emniyet müdürü ile görüşüp bu sorunu çözün. Buradan söylüyorum. Bir daha bizim kanalımızla ilgili, İzmir’deki medya kanallarıyla ilgi, yerel televizyonlarla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ya da hükümete yakın bir yetkili geldiğinde bir sansür uygulanırsa Valiliğin hiçbir yayını bu televizyon kanalında kullandırmayacağız. Sayın Valimiz bize sansür uyguluyorsa biz de Sayın Vali’ye sansür uygulayacağız. Ben bunu İzmir’de gazetecilik yapan bütün yayın kuruluşları adına söylüyorum. Kimse bizim yayın yapma hakkımızı elimizden alamaz. Bizim yayın yapma hakkımızı elimizden kim alıyorsa ben onunla mücadele ederim.

“SİZİ NE RAHATSIZ EDİYOR”

Bir taraftan depremin getirmiş olduğu travma var diğer taraftan depremin getirdiklerini halka sunmaya çalışıyoruz. Buradan kalkıp olay yerine gidiyoruz ve orada saatlerce orayı ziyaret edecek kişiyi bekliyoruz. Bizim amacımız olay neyse onu verek. Bizim ne ideolojik saplantımız var ne hükümete yakınız ne de CHP’ye yakınız... Biz ne varsa onu vermeye çalışıyoruz. Ama polisin oraya giden kişilerin kolunu tutup kameranın kafasını çevirip ‘Çekme kardeşim’ demesi, muhabiri elindeki mikrofonla dışarı çıkarması... Ne oluyo? Ne için bu kameramanla muhabiri dışarı çıkarıyorsunu? Sizi ne rahatsız ediyo? TV35 muhabiri ve kameramanı sizi neden rahatsız ediyo? Biri çıkıp söylesin! Ne zararı var bu çocukların siz? Bizim yayın ve haber yapma hakkımızı kimse elimizden alamaz” diyerek valiliğin yerel basına uyguladığı sansürü eleştirdi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.