Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Üçkuyular'da yeni kriz kapıda

Üçkuyular'da yeni kriz kapıda

Üçkuyular’da Karabağlar Belediyesi, Konak Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nin hissedarı olduğu arazinin ve geçtiğimiz günlerde de yine söz konusu alanın önünde yer alan benzin istasyonunun yer aldığı alanın satılması ile birlikte yeni bir tartışma daha başlamak üzere. Doğuş Holding’e satılan parsellerde planlanan İstinye Park Projesi hayata geçtiğinde, yıllardır bölge halkına hizmet veren Üçkuyular Pazaryeri’nin kapatılması beklenirken, esnaf ve semt halkı ise merakla pazaryeri sıkıntılarına çözüm bulunmasını bekliyor.

  • Ege Postası
  • 09.10.2013 - 12:52
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular semtinde geçtiğimiz yıl içersinde üç belediyenin hissedarı olduğu arazinin ve yakın zamanda da alanın ön tarafında kalan benzinliğin satılması ile birlikte yeni bir tartışma daha gündeme geldi. Doğuş Holding tarafından aynı yerde İstinye Park projesi hayata geçirildiğinde kapatılması söz konusu olan Üçkuyular semt pazarı, yeni bir alternatif bulunamadığı için kaçınılmaz sonu bekliyor. Yakın zamanda kepenk kapatması söz konusu olan pazaryerinin bu sıkıntısı karşısında ise alışveriş yapan vatandaş ve pazarcı esnafı ise duruma oldukça tepkili.

PAZAR ÜÇ İLÇEYE BİRDEN HİZMET VERİYOR
Toplam 14 mahalle halkına ve binlerce vatandaşa hizmet veren söz konusu pazaryerinde toplam 750 esnaf tezgah kuruyor. Yıllardır semtin başlıca gelir kaynaklarından birisi olan ve konumu gereği de üç ilçenin sınırlarının kesiştiği alanda kurulan pazaryeri bölgede kurulacak dev bir AVM karşısında son günlerini yaşıyor. Duruma dikkat çekmek için tezgah kapatmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye hazırlanan esnaflar, dertlerine bir an önce çözüm bulunmasını ve ekmek teknelerinin ellerinden alınmamasını isterken, diğer yandan alanla ilgili de yoğun bir bürokrasi süreci yaşlanmaya devam ediyor.

ALTERNATİF TALEPLER REDDEDİLDİ
Pazaryerinin kaldırılmadan önce yeni bir yere taşınması ve üretilecek yeni alternatif projeler ile çözüm bulunması yolunda atılan adımlar ise şimdilik sonuçsuz kaldı. Alanın bitişiğindeki bölgenin Doğuş Holding’e satışı sonrası Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi ve Balçova Belediyesi, pazara çözüm olabilecek yeni bir alan için yatırım yapmazken, pazarda tezgah kuran esnafı temsil eden İzmir Pazarcılar Esnafı Odası’nın girişimleri de şimdilik sonuç vermedi. İlk etapta aynı bölgede kalmak için uğraşan ve yeni proje üreten esnaf odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden alternatif olarak Üçkuyular Otobüs Terminali ya da ESHOT Terminali’ni talep etti. Sundukları öneriye olumsuz yanıt alan Pazarcılar Odası, bu gelişmenin üzerine Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden otoyola çıkan viyadüklerinin altında Pazar kurabilmek için girişimlerde bulundu ancak yine olumlu sonuç alamadı. Tüm bu gelişmeler sonrasında rotayı yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çeviren oda, Üçkuyular Vergi Dairesi yakında kalan bir alan istedi. Fakat Büyükşehir Belediyesi, alanın EXPO planları dahilinde kullanılacağını belirterek söz konusu bölgede Pazar günleri tezgah açılması fikrine sıcak bakmadığını belirterek, talebi geri çevirdi.



“ALAN DEĞER KAZANDI, BELEDİYELER BİZİ UNUTTU”

Yaşanan gelişmeler ışığında semt halkı ve tezgah kuran pazarcı esnafı için alternatif formül arayışlarına devam eden İzmir Pazarcılar Esnafı Odası adına bir açıklamada bulunan Oda Başkanı Hamdin Erişen, “Biz esnaf odası olarak bu alanı ilk aldığımızda bataklıktı. Zamanla burayı geliştirerek, bugünkü haline getirdik. Burası değer kazanınca belediyeler bizi unuttu, yüzümüze bakmaz oldular. Burada vergisini ödeyen, namusuyla çalışan, evine ekmek götüren bine yakın arkadaşımız ve buradan alışveriş yapan on binlerce insan var. Şimdi ne yazık ki buranın kaldırılması söz konusu. Biz vatandaşa sorduk, anketler yaptırdık, halkın yüzde 80’i pazarın yerinde kalmasını istiyor. Şu anda burası emaneten çalışmaya devam ediyor ve pazar kapatılırsa, 14 mahalle mağdur olacak” diyerek yaşanan sıkıntıyı özetledi.

“ADIM ADIM AVM TOPLUMUNA GİDİYORUZ”
Pazaryerinin yaşadığı sıkıntıdan belediyelerin sorumlu olduğunu belirten İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Hamdin Erişen, “Hükümet nasıl bu ülkenin öz değerlerini ve sahillerini satıyorsa, şimdi de belediyelerimiz aynı varlıkları satmaya başladı. Büyük alanlar satılarak AVM’lere yer açılıyor. Türkiye’de küçük esnaf 20 yıldır dev AVM’lere direniyor, esnaflık ölüyor. Üzülerek söylüyorum ki, AVM toplumu olma yolunda ilerliyoruz. İnsanlar robotlaşıyor. Hiçbir AVM buradaki pazarın toplumsal ilişkilere kattığını katamaz. Üçkuyular’da yaşanan durum da buna en somut örneklerden birisidir. Biz yıllarca bu alanda işgaliye verdik, tezgah açtık. Madem burası kaldırılacak, bize yeni bir yer versinler. Gerekirse biz kendimiz kapalı pazaryeri yapar, belediyeye devrederiz. Yeter ki çözüm üretilsin, esnaf ve vatandaş mağdur olmasın. Pazaryerinin yanı başında yer alan satıldı, ama hiçbir belediye buradan gelen para ile pazaryeri yapıp da, “Gelin siz mağdur olmayın, size yeni yer yapalım” demedi. Ben buradan asıl sorumlu olan Konak Belediyesi’ne sesleniyorum. Benzinlik satışından 56 milyon TL gelir elde ettiler. Bize yeni bir kapalı pazaryeri yapsınlar, pazarcıyı ortada bırakmasınlar, esnafa sahip çıksınlar” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.