Dolar 32,3627
%0.14
Euro 34,9578
%-0.31
Altın 2.324,970
%0.2
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
UNESCO için sıra: Agora ve Kemeraltı'nda!

UNESCO için sıra: Agora ve Kemeraltı'nda!

Bergama ve Selçuk ilçelerinin ismini UNESCO listesine altın harflerle yazdıran İzmir'de Foça ile birlikte sıra İzmir'in kalbi olan Agora ve Kemeraltı bölgesine geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "İzmir Tarih" projesi kapsamında restorasyon ve kazı çalışmalarını sürdürdüğü 270 hektarlık tarihi aksın dünya mirası listesine alınması için ev sahibi Konak Belediyesi'nden önemli bir hamle geldi. UNESCO için sıra

  • Ege Postası
  • 09.10.2015 - 10:08
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son bir yıl içerisinde iki ayrı UNESCO gururu yaşayan İzmir'de ekonomik, turistik, tarihi ve kültürel anlamda kentin merkezi olan Konak'ta benzer heyecan yaşanıyor.

UNESCO İÇİN SIRA AGORA'DA
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Agora-Kadifekale-Kemeraltı aksındaki tarihi dokuyu bozmadan rehabilite edebilmek için başlattığı İzmir Tarih Projesi tüm hızıyla sürerken, sıra UNESCO adaylığına geldi. Büyükşehir Belediyesi'nin yeni dönem projeleri arasında önemli yer teşkil eden ve toplam 270 hektarlık alanda üren çalışmalarıyla ilgili önemli bir hamlede bulunan ev sahibi Konak Belediyesi, kente can katacak bir çalışmaya start verdi.
 
İLK HAMLE KONAK BELEDİYESİ'NDEN
UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne adaylık için kolları sıvayan ilçe belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kapısını çalacak. 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip ve çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan alanı dünyaya tanıtabilmek amacı ile Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yürütecek olan Konak Belediyesi, bu kapsamda destek isteyecek. İki belediyenin yürüteceği ortak çalışma kapsamında öncelikle geçici listeye girebilmek için çalışma yürütülecek.
 
KONAK VE BÜYÜKŞEHİR ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTECEK
Çeşitli kurumlar arasında yürütülecek çalışmalar kapsamında öncelikle UNESCO hazırlıkları için ortak hizmet protokolü imzalanacak ve yol haritası belirlenecek. Tarihi Agora ve çevresinde süren arkeolojik kazı çalışmaları ve antik tiyatronun ortaya çıkartılmasına yönelik faaliyetlere ek olarak, bölgeyi dünyaya anlatacak tanıtım filmleri hazırlanacak, yöreye özel geziler düzenlenecek, yurt dışı temaslarına başlanacak ve tarihi merkeze heyetler davet edilecek.
 

BERGAMA İLE SELÇUK ÖRNEK ALINACAK
Başvuru sürecinde Bergama'yı ve Selçuk'u örnek alacak ilçe belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO tarafından istenen şartları sağlayabilmek için kapsamlı bir çalışma yürütecek ve bölgede devam eden yenileme çalışmalarına hız katarak tarihi aksa önemli ölçüde kaynak ayıracak. Konuyla ilgili detaylı bir yol haritası belirlemek adına meclis kararı alan Konak Belediyesi, önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi ile gerekli yazışmalara start vererek, tarihi aksın önünü açacak çalışmalara da ön ayak olacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.