Dolar 32,5123
%-0.09
Euro 34,9530
%0.36
Altın 2.433,940
%0.44
Bist-100 9.789,00
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türmen'den din dersi uyarısı

Türmen'den din dersi uyarısı

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Mansur Yalçın ve 14 şikâyetçinin Türkiye aleyhine açtığı davada, AİHM’nin, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması” yönünde verdiği kararı değerlendirdi. Türmen, AİHM’nin bu kararın uygulanmasının yapısal bir sorun olduğunu belirterek, “Bu sorunu ortadan kaldırmak için en kısa zamanda devletin bu derste seçimlik hakkı getirmesi ya da onun yerine başka bir dersi koyması gerekir” dediğini kaydetti.

  • Ege Postası
  • 18.09.2014 - 09:25
Türmen, “Bu karar, hükümete yol göstermek bakımından önemli bir karardır. Hükümetin bu kararı uygulaması için gerekli adımları atması gerekir. Gerekli adımları atmazsa, Hükümet Bakanlar Komitesi’nde zor durumda kalır ve Bakanlar Komitesi de hükümeti sıkıştırır. Hükümete mektup yazabilir ‘bu kararı uygulayın’ diye. O yüzden hükümet, bu kararı uygulamak zorundadır” diye konuştu. Türmen, AİHM 2. Dairesi kararının henüz kesinleşmediğini, hükümetin bu kararı büyük daireye götürebileceğini belirterek, “Hükümet herhalde böyle bir karar verecektir. Bu talep kabul edilirse, dava büyük daireye gider ve orada yeniden görülür. 3 ay içinde başvurmak lazım. Büyük daireye gitmeye karar verilirse, bu dava bir yıl daha sürer” dedi.
 
Bozdağ: Kararı görelim 
Adalet Bakanı bekir bozdağ, AİHM’in kararına ilişkin şunları söyledi: “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri Anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabii bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi; birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız.”
 
Alevi dernekleri tepkili 
Alevi Bektaşi Federasyonu da AİHM’in kararına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “Mahkeme biz Alevileri haklı buldu. Zorunlu din dersi işkencesi son bulsun. Hükümet inancımıza saygı göstermelidir” denildi. Cem Vakfı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “1905 kişi adına yapılan idari başvuru ve açılan davalardaki haklılığımızı teyit etmiştir. Aleviler’e yapılan bu ve benzer haksızlıkta direnen siyasi iktidar bu davayı kaybetmiştir” dedi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.