Dolar 32,5917
%0.36
Euro 34,8356
%0.3
Altın 2.494,870
%0.42
Bist-100 9.628,00
%1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye'den ABD'ye PYD tepkisi: Bunun adı saflık

Türkiye'den ABD'ye PYD tepkisi: Bunun adı saflık

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, PKK'nın Suriye kolu PYD’yi terörist bir grup olarak gördüğünü fakat kendilerinin böyle düşünmediğini bildirdi. Türk Dışişleri'nin tepkisi sert oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Şimdi siz bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz, onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan terör örgütünü terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez" dedi.

  • Ege Postası
  • 09.02.2016 - 16:03
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı seyahatinden dönerken uçakta gazetecilere yaptığı konuşmada, ABD’nin PYD ile ilişkisine işaret edip, “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi'" diyerek getirdiği eleştiri soruldu.

Türkiye’nin bir NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı yapılan operasyonlarda önemli bir ortak olduğuna değinen Kirby, “Bu konu Türkler için sadece teorik bir mesele değil. Tam olarak sınırlarında yaşanıyor. Milyonlarca mülteci ile uğraşıyorlar. Rusya ve Esad rejiminin askeri operasyonlarından dolayı daha fazla mülteci gelebilir” dedi.

Bu sebeplerden dolayı “Türkiye’nin üzerindeki baskıyı” anladıklarını belirten Kirby, “PYD hakkında endişelerinden dolayı kendileriyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu yeni bir şey değil, hatta hiç yeni değil. Onlarla konuşmaya devam ederek konu hakkında görüş alışverişinde bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Kirby, Erdoğan’ın sözlerine işaret ederek, “Burada yapılacak seçim, koalisyon üyesi olarak bizlerin IŞİD’e karşı çabamızı artırmak ve örgütü Irak ve Suriye’de tamamen ortadan kaldırmaktır” şeklinde konuştu.

"ARKADAŞLAR AYNI DÜŞÜNMEYEBİLİR"
Kirby, “Türkiye’yle yakın ilişkimizi ve ileriye doğru genişleteceğimiz çabalarımızı hiçbir şey değiştiremez” diyerek şunları söyledi:

“Şunu söyleyebilirim ki, arkadaşlar bile bütün konularda aynı düşünmeyebilirler ve biz arkadaşız ve her meselede aynı düşünmeyebiliriz, özellikle bu kavgada. Bu karmakarışık bir çabadır, biz bunun farkındayız. Fakat bu grubun (IŞİD) peşinden giderken ayağımızı gazdan çekmek anlamına gelmiyor ve Türkiye gibi ülkelerle bu konularda çalışmaya devam edeceğiz.”

"BİZ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIMLAMIYORUZ"
Kirby, “Biz, PYD’yi terör örgütü olarak tanımlamıyoruz” ifadelerini kullanarak, Türkiye’yle bu konuda konuşmaya devam edeceklerini söyledi. Kirby, “Türkiye bir müttefik, dost ve ortaktır” dedi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN KIRBY'YE YANIT
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün yaptığı açıklamada, dost ve müttefik ülkelerin terör örgütü konusunda bir karar vermesi gerektiğini belirterek, “DAEŞ ile mücadelede ve Suriye'de ortak ülkeler olarak biz miyiz yoksa oradaki terör örgütleri mi" dedi.

ABD'nin PYD'yi terör örgütü olarak kabul etmemesine ilişkin soru üzerine, bu yöntemle terörle mücadele edilemeyeceğini vurguladı. IŞİD'in Türkiye'ye göre de Amerika’ya göre de Avrupa Birliği’ne göre de terör örgütü olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi DAEŞ kötü çünkü radikal ama PYD, PKK daha iyi çünkü Marksist, Leninist. Yani onlara göre seküler. Böyle bir anlayış olur m? O da terör örgütü, bu da terör örgütü. Birisi daha iyi diyemezsiniz. Avrupa’da bazı sol partiler PKK ile aynı ideolojiyi paylaştığı için onu terör örgütü listesinden çıkarmaya çalışıyor. Böyle terörle mücadele olur m? Bana dokunmayan terör örgütü bin yaşasın anlayışı var. PYD’nin şimdi bana zararı yok, o iyidir, işbirliği yapabiliriz onunla. Ama yarın o yılan gelir sizi de sokar. Terör örgütüne destek veren birçok ülke o terör örgütleri tarafından vurulmuştur.

EN HAFİF TABİRLE SAFLIK
ABD’nin bir karar vermesi lazım, ortak olarak bizi mi seçiyor, terör örgütlerini mi seçiyor. Biz Amerikalılara, dostlarımıza Biden’a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD’nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry’ye defalarca bunu anlattım. Tepkimizi, McGurk orada Polat Can diye Kandil’den gelen PKK teröristle bir araya geldiği zaman da söyledik. PYD’nin içinde PKK’lıların nasıl yer aldığını, yönetimde nasıl olduğunu resimleriyle, isimleriyle verdik. Şimdi siz bir tane terör örgütünü terör listesine alıyorsunuz, onunla beraber olan ve başka bir yapılanma içinde olan terör örgütünü terör örgütü olarak görmüyorsunuz. Buna en hafif tabirle saflık mı diyelim, başka ne diyelim ama bu kabul edilemez." (Hürriyet)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.