Dolar 32,3823
%0.2
Euro 35,0462
%-0.05
Altın 2.326,580
%0.27
Bist-100 9,10
%0.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkeş'ten sonra ikinci milliyetçi

Türkeş'ten sonra ikinci milliyetçi

Yeni kabinede en dikkat çeken isimlerden bir tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirilen Yalçın Topçu oldu.

  • Ege Postası
  • 28.08.2015 - 23:36
Topçu'nun özelliği Türk siyasetinde MHP dışında milliyetçi çizgide duran diğer parti BBP'nin eski Genel Başkanı olması.

Yalçın Topçu, BBP Başkanlığı'nı devralmış 2011 seçim sonuçlarının açıklanması ile birlikte partiden istifa etmişti.

Topçu'nun kabineye alınması, Davutoğlu'nun ve Türkeş'ten sonra milliyetçi kesime 2. işareti olarak yorumlandı.

Efkan Ala'ya en yakın isim İçişleri Bakanı
17-24 Aralık sürecinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan en kritik bakanlıklardan olan içişlerini yıllarca sağ kolu gibi çalışmış başbakanlık müsteşarı Efkan Ala'ya teslim etmişti.

Efkan Ala ise 17-24 Aralık operasyonlarının başlatıldığı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne en güvendiği isimlerden birini getirmişti.

Ala'nın bakan olarak atamalarından ilki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne Selami Altınok'u atamak olmuştu.

Dışişleri müsteşara emanet
Davutoğlu'nun kabineyi hazırlarken en çok merak edilen Dışişleri'ne kimi emanet edeceğiydi. Bu konuda AB Bakanı Volkan Bozkır'ın dışişlerine kaydırılacağı konuşuluyordu.

Ancak Başbakan sürpriz yaptı, dışişleri'ne, kendisi bu bakanlıkta görevliyken birlikte ve çok yakın çalıştığı müsteşarı Feridun 
Sinirlioğlu'na bıraktı.

Feridun Sinirlioğu ile Davutoğlu'nun olduğu MİT müsterşarı ve genelkurmay 2. başkanı ile yatıkları toplantı internete sızmış, Suriye konusundaki konuşulan kritik konular büyük tartışma yaratmıştı.
Ala'nın okul arkadaşı olan Altınok, şimdi İçişleri Bakanlığı'nı üstlendi.

AB Bakanı kabine dışı, AB HDP'ye emanet
Davutoğlu, HDP'ye Avrupa Birliği ile ilişkileri emanet etmeyi tercih etti.
Dışişleri kökenli Bozkır, seçim hükümetine girmezken AB Bakanlığı'na 12 Eylül dönemi mağdurlarından eski kaymakam Ali Haydar Konca getirildi.
DÜN MÜSTEŞAR OLDU BUGÜN BAKAN
Seçim hükümetinin en sürpriz isimlerinden biri Cenap Aşçı oldu. Dün Gümrükler Genel Müdürü iken kamunun en yüksek makamlarından olan Gümrük Müsteşarlığına atanan Cenap Aşçı, bugünkü seçim kabinesinde Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu.
7600 ek göstergeli müsteşarlık makamına dün Bakan Nurettin Canikli, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla atanan Aşçı, bugün kabinede bakan olarak yerini aldı.
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu olan Aşçı, 1989'da Gümrük Müfettiş Yardımcısı, 1993'te Gümrük Müfettişi, 2000'de Gümrük Başmüfettişi olmuştu. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı, Gümrükler Genel Müdürlüğünde Daire Başkanlığı, EGO Genel Müdür Yardımcılığı, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Gümrük Rapor Okuma Komisyonu üyeliği, Gümrükler Genel Müdür Yardımcılığı görevlerine atanmıştı. Aşçı, 2011 seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı olmak için istifa etmiş, listelere giremeyince görevine dönmüş ve Gümrükler Genel Müdürlüğüne atanmıştı.
Aşçı, 7 Haziran seçimlerinde aday adayı olmak için bir kez daha görevinden istifa ettikten sonra listelerde yer bulamayınca Genel Müdürlük görevine geri dönmüş, dün ise Gümrük Müsteşarlığı için atama kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Aşçı bugün de Davutoğlu'nun açıkladığı seçim kabinesinde yer aldı.
ENERJİ BAKANLIĞI AKSARAYLI'YA EMANET
Konyalı Davutoğlu'nun kabineye aldığı bir diğer isim, Meclis dışında olan Aksaraylı hemşerisi Ali Rıza Alaboyun oldu.
1957 Aksaray doğumlu olan Alaboyun, İTÜ Maden Fakültesini bitirdi. Amerika'da The Pennsylvania State University'de cevher hazırlama ve mühendislik yönetiminde yüksek lisans yaptı.
 
MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünde çalıştı. Etibank Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. ETİMİNE SA Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kurul Üyeliğinde bulundu. AFS Boru Sanayi AŞ'nin Genel Müdürlüğünü yaptı.
22 ve 23. Dönemde Aksaray Milletvekili seçildi. 22. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcılığı, Belçika Dostluk Grubu Başkanlığı, 22 ve 23. Dönemlerde NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği görevlerinde bulundu. 24. Dönemde NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Başkanı oldu.
DİYARBAKIRLI EKER GİTTİ ARZU GELDİ
 
AKP Hükümetinde en uzun süre görev alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Diyarbakırlı Mehdi Eker'in yerine yeni kabinede yine bir Diyarbakırlı yer aldı.
1955'te Diyarbakır doğumlu Kutbettin Arzu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu.
Yapı İşleri 15. Bölge Müdürlüğü'nde Baş Mimar olarak görev yapan, mühendislik ve mimarlık firması kurarak serbest iş hayatına geçen Arzu, Dicle Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi'nde fahri öğretim üyeliği yaptı. Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanlığı görevini yürüttü. Diyarbakır Kızılay Derneği Üyeliği, Kültür ve Dayanışma Vakfı Üyeliği, Açev Vakfı Bölge Danışma Kurulu Üyeliği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır milletvekili seçildi.
SEÇİM KABİNESİNDE 5 MÜSTEŞAR, 1 EMNİYET MÜDÜRÜ 1 BAKAN YARDIMCISI
Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine götürecek kabinede 5 müsteşar, bir genel müdürün bakan olması dikkat çekti.
 
7 Haziran seçimlerine kanun gereği müsteşar iken Bakan olarak giren üç isimden ikisi 1 Kasım seçimlerinde de bakanlık görevlerini sürdürecek. Adalet Bakanı Kenan İpek veUlaştırma Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin bakanlıklarına devam ederken; müsteşarken İçişleri Bakanı olan Sebahattin Öztürk yeni kabinede yer bulamadı.
Öztürk'ün yerine İçişleri Bakanlığına İstanbu Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok getirildi.
 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olan Altınok, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yakın arkadaşı olarak biliniyor.
Akkışla Kaymakam Vekilliği, Almus, Güroymak, Erciş, Terme ve Serik Kaymakamlıkları, Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği yapan Altınok, Ağustos 2012'te Aksaray Valisi olarak atandı. 17 Aralık 2013 tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası görevden alınan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın yerine vekaleten atandı. 16 Şubat 2014'te ise merkez valisi oldu.
 
ÇALIŞMA MÜSTEŞARI BAKAN OLDU
Üç dönemlik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yerine ise Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, bakan olarak atandı.
Dışişleri Bakanlığına da Müsteşar Feridun Sinirlioğlu getirildi.
DÜN MÜSTEŞAR BUGÜN BAKAN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı da dün müsteşarlığa atanmasının ardından bugün bakan oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Diyarbakırlı Kudbettin Arzu da Gıda ve Tarım Bakanı olarak kabinede yerini aldı.
BAĞIMSIZ BAKANLAR
BAŞBAKAN YARDIMCISI Tuğrul Türkeş
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem
 
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun
 
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.