Dolar 32,4837
%-0.17
Euro 34,9541
%0.36
Altın 2.435,050
%0.49
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkçe Olimpiyatları, İzmirlilere muhteşem bir gece yaşattı

Türkçe Olimpiyatları, İzmirlilere muhteşem bir gece yaşattı

11.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir etkinliği, Atatürk Olimpiyat Stadyumunda muhteşem bir gösteri ile yapıldı. İzmirliler, dünya çocuklarının Türkçe şiir ve şarkı söylemesini hayranlıkla seyrederken görsel efekt ve havai fişek gösterileriyle de coştu.

  • Ege Postası
  • 10.06.2013 - 00:58
HABER SERVİSİ- Muhteşem gecenin hazırlanması ise günler öncesinden başladı. Stat adeta bir gelin gibi süslenirken İstanbul Arena stadına yerleştirilen dijital teknolojinin aynısı İzmir’e taşındı. Muhteşem gecede 25 ülkeden 156 öğrenci İzmirlilerle buluştu. Samanyolu Televizyonu'nun sevilen yüzü ana haber spikeri Kemal Gülen ile Leyla Kurbanova’nın sunumunu yaptığı etkinlik, saygı duruşu ve yüz binlerce kişinin tek yürek olarak okuduğu İstiklal Marşı ile başladı.Etkinliğin açılışında ilk olarak konuşan Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Üyesi Işılay Saygın, 2003 yılında 17 ülke 62 öğrenci ile başlayan Türkçe Olimpiyatları'nın bugün 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla 140 ülke ve 2 bin öğrenciye ulaştığını söyledi. Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir'de temeli atılan gönüllüler hareketinin eseri olduğunu belirten Saygın, hareketin dünyanın dört bir yanında açılan Türk okulları ile sevgi ve hoşgörü dili Türkçenin yaygınlaşması için çok önemli olduğunu vurguladı. Okulların kurulmasında katkısı olan gönül dostları ile Dünyanın dört bir yanına giderek Türkçeyi ve Türkiye'yi sevdiren fedakar öğretmenlere teşekkür eden Saygın, "Türk okullarında Türkçe öğrenen gençler ülkeleriyle Türkiye arasında diyalog ve barışın sağlanmasına büyük katkı sağlayacaktır. İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması için de büyük rol oynayacaktır. Bu güzel ve örnek hizmet, dünyanın geleceği adına ilk ve tek organizasyondur. Bu hizmetlerde emek, alın teri var, azim var." diye konuştu.



TANZANYANIN YOLLARI COŞTURDU

Saygın’dan sonra etkinlik Kazakistanlı öğrenci Karina Alhoja’nın seslendirdiği ‘Kuşlar Gibi” isimli açılış şarkısı ile devam etti. Gecede, Fransa’dan gelen İmane Ould Cheik'in, ‘Boş Bardak’ şarkısı stadı dolduran yüz bini aşkın kişi tarafından ayakta alkışlandı. 'İzmir'in Kavakları' şarkısı eşliğinde Kırgızistan, Güney Afrika ve Endonezyalı 'Efelerin' gösteri stadı kendisine hayran bıraktı. Türkmenistan’dan gelen Ruslan Annamamedov da, bir süre önce vefat eden sanatçı Müslüm Gürses'e ait ‘Senden Vazgeçmem’ şarkısı seslendirdi. Tanzanya ve Kenyalı öğrencilerin, 'Tanzanya'nın yolları' derlemesi on binleri coşturdu. Stat 'Bi daha' sloganlarıyla yankılandı.

YILDIRIM: HİZMETİN GELDİĞİ BU NOKTAYLA İFTİHAR DUYUYORUZ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin öncülük ettiği hizmetin geldiği noktayla iftihar ettiklerini söyledi. Dünyanın dört bin yanından İzmir'e gelen misafir öğrencilere hoşgeldiniz diyerek konuşmasına başlayan Yıldırım, "Sevginin barışın dostluğun şehri İzmir'de sevginin dili Türkçenin büyüklüğü altında bir araya gelmekten duyduğum mutluluğu ifade ederek sözlerine başlıyorum. Bu vesileyle dünyanın dört bir yanından ülkemize gelerek bizleri mutlu eden misafirlerden de öte birer kardeş olarak gördüğüm için bu değerli gençlere, görsel şöleni doya doya izlettiren gençlerimize hoş geldiniz diyorum." dedi. 11 Mart 1966 yılında Kestane Pazarı'nda, İzmir'de başlayan hizmet yarışının dünyanın dört bir yanında, Hocaefendi'nin başlattığı hizmetin bugün dünyanın dört bir yanında yayılmış olmasını görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, "Bu kutlu yolda yedi veren çiçekler gibi çoğalıp bereketlenerek geldiği bu nokta hepimizin iftiharıdır. İzmir'in İzmirlilerin iftihar meselesidir. Çilekeş ve kutlu yolda o gün Hocaefendiye sahip çıkmasaydınız evlerinizi, gönüllerimizi açmasaydınız bugün bu manzarada yaşanmayacaktı. Himmetini esirgemeyen Cenab'ı Hakkımıza binlerce şükürler olsun. Bugün İzmir Atatürk Stadyumunu hınca hınç dolduran onbinlerce İzmirli hemşehrimizi, vefa ve gösterdiğiniz misafirlikten ötürü bir kez daha tebrik ediyorum. Bu kültür elçileri dünyanın dört bir yanından gelen kardeşlerimiz sevginin dili Türkçeyi bizlere söylüyorlar. Türkçe olarak kardeşliklerini muhabbetlerini bizimle paylaşıyorlar." dedi.



BU DİL YUNUS'UN MEVLANA'NIN HOCAEFENDİNİN DİLİDİR

İzmir'de yüz binleri coşturan dilin, ‘Gelin tanış olalım' diyen Yunus'un dili, ‘Gel, ne olursan ol yine gel' diyen Hz. Mevlana'nın dilini, ‘Aç herkese, açabildiğin kadar sineni, ummanlar gibi olsun, inançla geril ve insana sevgi duy, kalmasın alaka duymadığın ve el uzatmadığın bir mahzun gönül' diyen Fethullah Gülen Hocaefendi'nin dili olduğunun altını çizen Yıldırım, "Biz diyoruz ki insanları dini, dili, ırkına bakmadan severiz, yaratılanı ile yaratandan ötürü severiz. Farklılıkları hep zenginlik olarak gördük. Sevgi duyduk, saygı duyduk, toplumun bütün kesimlerine gönlümüzü açtık, mesafe hiç koymadık, herkesin yaşayışına, inancına, kültürüne hep hoşgörü ile yaklaştık. Çünkü burası İzmir, hoşgörünün şehridir. Burası İzmir, yakan yıkan değil gönüller yapan şehridir." dedi. 76 milyonu bir ve kardeş bildikleri gibi dünya üzerinde yaşayan 7 milyar insanı da aynı şekilde kardeş olarak gördüklerinin altını çizen Yıldırım, esas olanın barış ve kardeşlik olduğunu vurgulayarak bunu bir kez daha İzmir'den dünyaya Türkiye'ye haykırdığını dile getirdi. Yarım asır önce İzmir'den başlayan yolculuğu bugün küresel bir harekete dönüştüren Fethullah Gülen Hocaefendi'ye İzmir'den on binlerin selam ve sevgilerini gönderen Bakan Yıldırım, " Başarıların artarak devamını diliyorum. Yüce Alllah'tan sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Bu hizmet buralara kolay gelmedi, bu hizmetin arkasında ana vatanından ayrılarak sılayı mesken tutan, yaşamak yerine yaşatmayı tercih eden, sevmeyi sevilmeyi öğreten değerli öğretmenlerimize buradan selam gönderiyorum. Dünyanın dört bir tarafına yayılan Türk okullarında ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandıran hizmet erlerine buradan selam gönderiyorum." şeklinde konuştu. Organizasyona emeği geçen İZDİM başta olmak üzere bütün kişi ve kurumlara teşekkür eden eden Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını da İzmirlilere iletti.

ETKİNLİK DÜNYA BARIŞANA SOMUT KATKI YAPACAKTIR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, misafir öğrencileri selamlayarak, milletleri var eden en önemli olgunun kültür ve dil olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Türkçeyi öğrenen dünya çocuklarının kardeşlik, sevgi ve dostluk duyguları ile beslendiği, güzellikleri paylaştığı, kültürümüzü ve dilimizi yer yüzüne yaydığımız çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Dünyanın en ücra köşelerinde bile Türkçeyi konuşan Türkiye ile arasında bir daha hiç yıkılmayacağına inandığımız gönül köprüsü kuran çocuklarımızı kentimizde ağırlamaktan son derece mutluyuz. İnsanı insan olduğu için sevme felsefesinin hakim olduğu bu anlamlı etkinlik öyle inanıyorum ki dünya barışına da çok somut katkılar sağlamayacak." dedi. Barış ve kardeşliği aramaya iten temel nedenlerden birinin dünyanın içinde bulunduğu mevcut durum olduğunun altını çizen Kocaoğlu, "Hala çatışmalarla, soykırımlarla, savaşlarla sarsılan dünyamıza ve bütün insanlığı bu akşam buradan, tarih boyunca hoşgörü şehri olarak bilinen kentimiz İzmir'den vermemiz gereken önemli bir mesaj olduğuna inanıyorum. Renklerimiz, dillerimiz, dinlerimiz, ırklarımız, genlerimiz farklı olsa da hepimiz insanız her türlü sorunun üstesinden gelebileceğimiz sihirli sözcükler dostluk, kardeşlik, hoşgörü ve empatidir. Yenilmesi gereken ilk düşmanlar ise öfke ve umutsuzluktur." şeklinde konuştu. Kocaoğlu, Türkçe'nin dünyaya tanıtması için 11 yıldır Türkçe Olimpiyatları'nın düzenlenmesinde emeği geçen, dünyanın dört bir tarafında gayret edenlere, "Yürekten kutluyorum. Başarılarının onsuza kadar devamını diliyorum." sözleriyle teşekkür etti. Başkan Kocaoğlu, konuk öğrenciler ve stadı dolduran yüz bini aşkın izleyiciyi selamlayarak 'Hoşcakalın, dostça kalın." sözleriyle konuşmasını bitirdi.

VALİ TOPRAK: MÜKEMMEL BİR GECE

İzmir Valisi Mustafa Toprak da İzmir'de mükemmel bir gecenin yaşandığını söyledi. Görsel şölenin İzmir'i büyülediğini belirten Toprak, "Değişik ülkelerden, Türk okullardan buraya gelen, o gönül insanları Türkçeyi çok iyi bir şekilde kullanarak kültürler arası diyalogu, güzellikleri şehrimize getirdiler. Çok güzel bir gece. İzmir bu güzel etkinliği hakikaten çok güzel bir şekilde karşıladı. Türk okullarımıza çok teşekkür etmek istiyorum." dedi. Değişik kültürlerden gelen çocuklara Türkçenin öğretilerek dünyaya, barışa ve hoşgörüye gönülden bir pencere açıldığını vurgulayan Vali Toprak, "İlimize, ülkemize, buradan dünya ülkelerine bir kere daha barış ve hoşgörüyü haykırdılar. Kültürler arasında bu güzelliklerin dil, din, inanç renk gözetmeksizin sadece insanı insan olduğu için sevmenin güzelliklerini ve erdemini bize yaşattılar. Onun için gönül dolu şükranlarımı sunuyorum." diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Gecede Türkmenistan’dan gelen Ruslan Annamamedov’un seslendirdiği ‘Senden Vazgeçmem’ şarkısını ABD’li Aleksander Harris'in, ‘Hakim Bey’ şarkısı takip etti. Tunus, Arnavutluk ve ABD’li öğrencilerin ortaklaşa sergiledikleri Karadeniz Potpori ile stat adeta ayağa kalktı. Arabesk müziğin ekolü olarak bilinen Orhan Gencebay’dan, ‘Yarabbim’ ile sahneye çıkan Azerbaycanlı Sema Sultanova uzun süre alkışlandı. Ardından Tanzanyalı Munir Abdu Thabit, Tarkan’ın ‘Dudu Dudu’ şarkısı statta yankılandı. Anadolu Renkleri adıyla sahneye çıkan Endonezya, Güney Afrika Kenya, Makedonya, Kazakistan, Mali, Tayland ve Romanyalı öğrencilerin uyum ve performansları beğeni ile takip edildi. İzmirlilere, İzmirli sanatçı Sezen Aksu’nun dillerden düşmeyen ‘Sen Ağlama’ şarkısıyla seslenen Kazakistanlı Karina Alhoja, uzun süre alkışlandı. Azerbaycanlı Sema Sultanova ile Türkmenistanlı Aygül Elyasova’nın düetiyle ‘Bülbül’ şiiri geceye damgasını vurdu. Gecenin en dikkat çekici bir başka gösterisi ise sonlarda yaşandı. ABD’nin Teksas eyaletinden gelen siyahi ve beyaz tenli öğrenciler, bütün dünya insanına ‘Gel ne olursan ol, yine gel’ diyen Hz. Mevlana’nın, Hakka yakarış anlamını taşıyan sema gösterisiyle mesaj verdi. Daha sonra Bulgaristan’dan gelen Martin Yordanov, ‘Bir Zamanlar Deli Gönlüm’ şarkısıyla geceyi renklendirdi. Program sonunda ise bütün öğrenci ve protokol mensuplarının katımlıyla ‘Yeni Bir Dünya’ şarkısını söyledi. Muhteşem gece, görsel şölen ve havai fişek gösterileriyle son buldu.

Geceye , Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra AK Parti İzmir Milletvekilleri İlhan İşbilen, Hamza Dağ, Nesrin Ulema, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP İl Başkanı Ali Engin, Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Üyesi Işılay Saygın, İZDİM Başkanı Şemsettin Ayyıldız ile üst düzey bürokrasi ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.